eFotbal

Seriál „Duch“ na Primě připomněl staré duchy v českém fotbale, ten ale nyní v krizových dnech obstál. Jakobíni v roli Dubčeka

Seriál „Duch“ na Primě připomněl staré duchy v českém fotbale, ten ale nyní v krizových dnech obstál. Jakobíni v roli Dubčeka
Seriál „Duch“ na Primě připomněl staré duchy v českém fotbale, ten ale nyní v krizových dnech obstál. Jakobíni v roli DubčekaFlashscore
ÚTERNÍ RÁNA PAVLA PROCHÁZKY. Přiznám se, že mi bylo smutno, když jsem poslední únorový sobotní večer na Primě viděl, že celý jeden díl detektivního seriálu „Duch“ byl věnován korupci v českém fotbale. A nejen korupci, ale i vraždě a rasismu spojenými s nejpopulárnějším sportem v Česku. V hlavní roli byl asociační místopředseda a šíbr třetiligového klubu, který se jmenoval Slovan Praha 1969, a celé se to odehrávalo ve známých kulisách stadionu Slavoje Vyšehrad, zmítaného aférou „Berbr a Rogoz“. Tvůrci seriálu byli zjevně dobře informovaní o nedávných poměrech v českém fotbale.
Reklama
Reklama

Vzpomeňte si na ty hromady

 V „Duchu“ bylo na Primě konstatováno, že vedení fotbalového svazu je stejně zkorumpované jako to předchozí. Jsem rád, že mohu prohlásit, že o tom současném v čele s předsedou FAČR Petrem Fouskem to neplatí. Byť se musí na jedné straně vyrovnávat se zbytky starých postberbrovských struktur, jež mu byly do výkonného výboru loni v červnu navoleny především z fotbalově stále částečně zamořených Čech, a na straně druhé i s některými jakobínskými r(f)evolučními nespokojenci, kteří navenek žádají, aby se na Strahově postupovalo rychleji a „tekla krev“, a ve skrytu duchu duše možná očekávají i nějaké ty „lepší“ funkce. 

Jak už jsem napsal ve své pondělní „Procházce ligovým děním“, vskutku  nejsem z této rádoby r(f)evoluční aktivity v českém fotbale v posledních dnech příliš nadšen. Opakuji, že zviditelňovat se prostřednictvím situace na Ukrajině, třeba i přes plamenné výzvy „svých“ okresních svazů, mi nepřijde v čase tolik potřebné jednoty zrovna nejvhodnější. Zvlášť pokud by v čele těchto aktivit měli vystupovat funkcionáři, kteří do poslední možné chvíle sloužili Berbrovu vedení FAČR a ochotně moderovali „cinklé“ valné hromady.

Jen pro připomenutí, na jedné z nich, koncem roku 2017 nechutně agresivně, navíc zcela v duchu „Náčelníkovy“ podpory, vystoupil a vyhrožoval samozvaný místopředseda UEFA Grigorij Surkis, označovaný za blízkého přítele Vladimira Putina. 

Poslední snahy těchto jakobínů v českém fotbale mi v tomto světle trochu připomínají Alexandera Dubčeka, který v roce 1969 ve Federálním shromáždění poníženě podepsal pendrekový zákon proti odpůrcům sovětské okupace, a v roce 1989 se chtěl stát prezidentem svobodného Československa a plakal, když mu to nebylo umožněno.  

Přelosuje se česká větev baráže s Polskem a Švédskem?

Jsem moc rád, že v české větvi březnové baráže MS 2022 už nestojí Rusko, protože FIFA a UEFA na doporučení Mezinárodního olympijského výboru konečně, až po pěti dnech urputných bojů na Ukrajině, v pondělí vyřadily ruský národní tým i ruské kluby ze všech svých soutěží (Spartak Moskva tak skončil v Evropské lize, Rusko bylo vyřazeno z play off o MS 2022 v Kataru). A těší mě, že se MOV, FIFA a UEFA takto nakonec rozhodly nejen pod tlakem veřejnosti  z celého světa, ale i pod tlakem polské, švédské a české fotbalové asociace.

„Z interního prostředí jsme měli signály o tom, že situace směřuje k tomuto rozhodnutí. Zvlášť poté, co se k pozici Polska, Švédska a Česka začaly přidávat další svazy,“ uvedl předseda FAČR Petr Fousek.

Jak napsal kolega Jan Hrabálek do magazínu HATTRICK, v tuto chvíli neznáme řešení situace v české barážové větvi, ale nejférovější by bylo, kdyby si to Česko, Švédsko a Polsko ve vzájemných zápasech rozdalo o jeden flek v Kataru. Každý jednou doma a jednou venku. I když na to možná nebude čas, v každé větvi březnové baráže se totiž hrají jen tři zápasy – dva semifinálové (24. března 2022) a jeden finálový (29. března 2022). 

Kdyby se Polsko, Švédsko a Česko střetly v jedné skupině na pouhé tři zápasy každý s každým, musel by se jeden termín přidat, což by až takový problém snad být neměl. Švédsko by mohlo hrát doma s Českem, jak už je stanoveno, a v Polsku. Češi by pak na domácím hřišti přivítali Poláky. I to by bylo fér. A nebo to zůstane tak, že Poláci postoupí do finále kontumační výhrou nad Rusy a utkají se poté v domácím prostředí ve finále s vítězem střetnutí Švédsko-Česko.  

„Vedení FAČR zůstává samozřejmě i nadále v permanentním kontaktu s FIFA a UEFA, aktuálně například i v otázce toho, zda baráž o účast na světovém šampionátu v roce 2022 zůstane v původním formátu, či zda v tomto směru dojde k nějaké změně,“ dodává vedení FAČR. Tak se nechme překvapit.

„S“ obstála v době covidu i nyní – v Edenu je uprchlický domov

V krizových dnech poslední doby však obstály i české fotbalové kluby.

Už v době covidu Sparta a Slavia poskytly své areály pro očkovací centra. 

„Vážení slávisté, v Edenu našlo nyní svůj domov kolem osmdesáti válečných uprchlíků z Ukrajiny, kteří museli opustit svoji zemi. Je mezi nimi asi čtyřicet dětí včetně těch úplně nejmenších ve věku jedno až pěti. Jedním z patronů je i Odbor přátel Slavie. Budou vděčni i za vaši pomoc,“ napsal v pondělí na Twitteru slávistický šéf Jaroslav Tvrdík.

Bezprecedentní útok Putinovy říše na Ukrajinu  přinesl i diskuse o tom, zda politika do sportu patří, či nepatří. Kdo tvrdí, že nepatří, hluboce se mýlí, jedno s druhým souvisí, a to pevným poutem.

 

Lepší než porazit Messiho Barcelonu

Pro návštěvníky čtvrteční odvety play off Evropské konferenční ligy Slavia-Fenerbahce Istanbul (3:2) musel být dojem ve spojení s všeobecnou podporou Ukrajině v čele s ukrajinskými hráči ve službách červenobílých Tarasem Kačarabou a Maksymem Talovjerovem větším zážitkem než z nedávného zápasu Ligy mistrů se slavnou Messiho Barcelonou.

Klobouk dolů před tím, co slávisté, navzdory tomu, že jejich čínští státní majitelé zastávají ohledně ruské invaze na Ukrajině neutrální postoj, dokázali v Edenu připravit. Fotografie týmu ve žlutomodrých nástupových dresech obletěla celý svět a měla větší ohlas, než kdyby v listopadu 2019 na Camp Nou slávisté tu Barcelonu porazili (skončilo to 0:0). 

Podobně k ruské invazi na Ukrajině poté o víkendu přistoupily téměř všechny kluby ve 23. ligovém kole. Budiž jim za to dík. V téhle zkoušce český fotbal, stále pronásledovaný odposlechy z kauzy „Berbr a Rogoz“, obstál.

Nejsou v něm tedy jen samé špatné „duchy“, jak by se mohlo zdát ze sobotní  detektivky na Primě. Jen kdyby to takhle vydrželo i v méně vypjatých časech.

Pavel Procházka, šéfredaktor magazínu HATTRICK