eFotbal

Slavia bude hrát o Ligu mistrů ve francouzském Edenu. Trpišovský našel u Lille podobnost s Realem

Slavia bude hrát o Ligu mistrů ve francouzském Edenu. Trpišovský našel u Lille podobnost s Realem
Slavia bude hrát o Ligu mistrů ve francouzském Edenu. Trpišovský našel u Lille podobnost s RealemFlashscore
Trenér Jindřich Trpišovský hovořil na tiskové konferenci před prvním utkáním play off o Ligu mistrů s Lille o získání dobré výchozí pozice pro domácí odvetu, jisté sestavě i aktuální formě soupeře. „Cíl je pro nás samozřejmě dobrý výsledek,“ přiznává kouč Slavie. „Nesmíme domácí pustit do ofenzivních manévrů, ve kterých jsou velmi silní, a k tomu potřebujeme udělat první krok, abychom měli příští týden dobrou výchozí pozici, která by pro nás byla příznivá,“ dodává.
Reklama
Reklama

V úvodním utkání play off přišel tým Lille o výhodu domácího prostředí, což by mělo být určitou výhodou pro Slavii. Trpišovský ale tvrdí, že by se rád na stadion tohoto klubu rád podíval. I když i stadion ve Valenciennes je podle něj skvělý. "Zejména trávník vypadá fantasticky. Architektonickým zpracováním nám trošku připomíná Eden. Škoda že nemá takovou kapacitu jako ten v Lille, asi ani atmosféra nebude tolik bouřlivá. I tak se ale nesmírně těšíme,“ uvedl na tiskové konferenci den před zápasem.

Trpišovský rovněž přiznává, že už na něj také dýchla atmosféra spojená s Ligou mistrů. I míče pro zápas už budou mít pověstné hvězdičky, jak je v Champions League tradicí. „I s nášivkami na dresech jsme si je vyzkoušeli už v Bruselu. Standa Vlček nám je ukazoval hned v letadle. Všechno dohromady na vás zapůsobí, víte, že vám zbývá udělat jediný krok,“ přiznal kouč Slavie, že cítí, jak je Liga mistrů blízko.

Klíčovým mužem ve třetím předkole byl pro sešívané útočník Tomáš Chorý, jenž před sezonou přišel z Plzně. Je to střelec, který dal ještě v dresu Viktorie gól AS Řím, přidal také dvě branky proti Barceloně. I Trpišovský je rád, jak se ofenzivní posile daří. „Jsme moc rádi, že nám výraznou měrou proti Unionu pomohl. Jak dvěma zásahy tak celkovou a neúnavnou prací pro tým. V odvetě neskutečně makal v defenzivní fázi, někdy se dostal až na posledních dvacet metrů. Jeho síla se projevila také při obranných standardkách, kterých bylo hodně," vysledoval Trpišovský.

Slavia venkovním duelem proti Lille rozehraje 4. předkolo Ligy mistrů, prezident soupeře prozradil, co jej přivádí k šílenství

"Čím je zápas důležitější, tím spíš ze sebe po všech stránkách dokáže vydat to nejlepší. Každý obránce s ním má problémy, ve vápně je nesmírně dominantní. Někdy se bavíme o rozdílech mezi Evropou a českou ligou, kde jsou podobné souboje dost běžné, v zahraničí se s útočníkem typu Tomáše týmy zase tolik nesetkávají, čehož dokáže využít. Byl to jeden z důvodů, proč jsme ho do Slavie chtěli," prozradil.

Všichni ve vršovickém klubu cítí, že bude potřeba uhrát ve Francii výsledek, který dá Slavii šance do odvety. Jak by měl vypadat? „Když hrajete dvojzápas proti kvalitnímu týmu, potřebujete po celou dobu obou utkání být úspěšní a kvalitní. Nestačí vám hrát dobře pouze v jednom duelu. Cíl je pro nás samozřejmě dobrý výsledek, ale ten větší cíl je týmový výkon, který by případně vedl k dobrému výsledku. Bez dobrého výkonu tady by se těžko na něj navazovalo v domácím prostředí," konstatoval trenér sešívaných.

"Nechceme v tom dělat rozdíl. Po utkání s Unionem víme, že v obou střetnutích budeme muset podat dobrý výkon a mít dobrý výsledek. Nesmíme je pustit do ofenzivních manévrů, ve kterých jsou velmi silní, a k tomu potřebujeme udělat první krok, abychom měli příští týden dobrou výchozí pozici, která by pro nás byla příznivá,“ doplnil, aniž by uvedl, jaké skóre by po závěrečném hvizdu bral jako dobrý výsledek.

foto: © Profimedia

Před výkopem je každopádně považován za favorita tým Lille, kde vidí kouč Slavie největší sílu soupeře? „Především se musíme vyrovnat s jejich hrou v poslední třetině hřiště, na kterou v české lize jen tak nenarazíte," věděl Trpišovský. "Jejich styl je založen na velké kombinaci ve středu pole a v křídelních prostorech, kde jsou nejsilnější v momentě, kdy se dostanou do útočného postavení. Potom jsou schopní se dostávat do šancí přes krajní hráče a samozřejmě i hrou Davida Jonathana, která je velmi komplexní a chodí do hloubky hřiště," naznačil, kde jsou silné stránky francouzského týmu.

"Je to atypický styl, kdybych to měl přirovnat vzdáleně, tak trochu k Realu Madrid v postavení hráčů. To jsou věci, na které se připravujeme a budeme na to reagovat. S tím se určitě v úterý v hojné míře potkáme a tam musíme být důslední a vzájemně si pomáhat. Určitě se chceme opřít o kvalitu v defenzivě, kterou jsme doposud měli. V takovém střetnutí potřebujeme být také kvalitní v kombinační hře a držet se na balonu, abychom nebyli pod takovým tlakem, kde takové chyby děláte," naznačil zkušený trenér, že bude chtít od svých svěřenců dobrý týmový výkon.

"Další věc jsou standardní situace, ve kterých jsou velmi silní. Ať už šlo o dvojzápas s Fenerbahce, nebo o minulou sezonu. Je to komplexní tým. Thomas Meunier získal obrovskou kvalitu při zakládání akcí. Lucas Chevalier je špičkový brankář při hře nohama. To jsou pro nás věci, na které se musíme připravit. Hlavně na kvalitu a fotbalovost, kde to bude zásadní, abychom minimalizovali problémy, do kterých se můžeme dostat,“ dodal Trpišovský.

Slavia zamířila do Francie zabojovat o LM. V úvodním utkání proti Lille budou scházet Douděra či Fila

Okomentoval také fakt, že si Slavia nezahraje před odvetou ligový duel s Mladou Boleslaví. "Chtěli jsme s Boleslaví hrát. Nechtěli jsme mít pauzu osm dní, z tohoto pohledu je to pro nás spíše nepříjemnost a výhoda pro soupeře,“ konstatoval s tím, že už má den před výkopem jasno o sestavě, která ve Francii vyběhne na hřiště. Ostatně takhle to prý má v posledních týdnech pravidelně.

„Je to tak. Máme jasno, bylo to tak už v pátek před utkáním s Teplicemi. Je to dáno tím, že změn v kádru nebylo tolik, přišel jen dopředu Tomáš Chorý a vrátili se kluci z hostování, kteří už s týmem zkušenost měli. Pozice jsou dané, pokud dojde ke zranění jako u Ondřeje Zmrzlého, je tam hned možnost zastoupení. Rýsuje se nám to jasně, důležití hráči jsou zdraví. A pokud nemohou hrát, viz. Tomáš Holeš doma s Unionem, volby za něj jsou dané," naznačil Trpišovský. Nápovědu, kdo tedy v úterý dostane šanci hrát od první minuty, ale novinářům nedal.

Skvělé! České kluby si po 3. předkole upevnily desítku v žebříčku koeficientů, dostaly se před Turecko