eFotbal

Slavný kanonýr Lewandowski v nesnázích. Čelí podezření, že si koupil vysokoškolský diplom

Slavný kanonýr Lewandowski v nesnázích. Čelí podezření, že si koupil vysokoškolský diplom
Slavný kanonýr Lewandowski v nesnázích. Čelí podezření, že si koupil vysokoškolský diplomFlashscore
Útočník Barcelony Robert Lewandowski čelí doma v Polsku podezření, že si koupil vysokoškolský diplom. Na sociální síti ho přímo obvinila politoložka a doktorka Barbara Mroziňská, která pracovala na lodžské univerzitě. Jak poukázal slovenský web šport.sk, pětatřicetiletý kapitán polské reprezentace se k případu nevyjadřuje, protože v něm vystupuje jako svědek. Pokud by se podezření potvrdilo, kanonýrovi by hrozilo vězení od tří měsíců až do pěti let.
Reklama
Reklama

Bývalý hráč Dortmundu či Bayernu Mnichov je se 152 starty a 83 góly v mezistátních zápasech rekordmanem polské reprezentace. Jeho vysokoškolské studium trvalo 13 let, ale dokončil ho. V roce 2017 získal bakalářský a v roce 2020 magisterský titul na varšavské Vysoké škole sportovního vzdělávání. V poslední době se ale objevily pochybnosti ohledně získání jiného titulu na univerzitě v Lodži. Údajně existuje souvislost s jeho propojením na profesora, který je podezřelý z obchodování s diplomy.

Vyšetřování probíhá již od roku 2019. "Robert Lewandowski si koupil diplom na soukromé univerzitě v Lodži. Píši to s plnou zodpovědností, protože u mě 'složil' dvě zkoušky. O všem jsem se dozvěděla během jednání jako svědkyně v tomto ohavném případě," napsala Mroziňská. Útočník Barcelony byl jedním z jejích studentů.

Profesorka se pro polský portál Przeglad Sportowy vyjádřila, že věc je veřejná, a tak se z poctivosti rozhodla promluvit. Poukázala, že si vedla evidenci přítomnosti studentů, ale fotbalistu na svých přednáškách ani zkouškách nikdy neviděla. Přesto se měly u jména kapitána reprezentace objevovat známky, ale její podpis tam chyběl.

foto: © FC Barcelona

Spoluhráč z národního týmu Wojciech Szczesny nevěří, že by Lewandowski takovým způsobem podváděl. "Když aféra vyšla na veřejnost, několikrát jsme o tom žertovali. Nic však není potvrzeno a byl bych velmi překvapen, kdyby to byla pravda. Nevím, proč by to dělal," uvedl brankář Juventusu v podcastu Wojewódzki Kedzierski.

Samotný fotbalista ale stále mlčí a oficiální stanovisko dodal pouze jeho právník. "V reakci na položené otázky bych vás chtěl informovat, že v případě týkajícího se Univerzity sociálních věd v Lodži má Robert Lewandowski status svědka a v dohodnutém termínu odpoví na všechny otázky příslušných orgánů. Nemá co skrývat a v jeho vlastním zájmu je, aby se v rámci probíhajícího řízení celá věc zcela objasnila," uvedl Kamil Gorzelnik.

Barcelona začala námluvy s Olmem. Hvězdička Lipska má ale i další obdivovatele, kteří chtějí jednat