eFotbal

Souboj o krále střelců: Kanonýra Zbrojovky budou nahánět vlčáci Slavie i Plzně. Kdo rozbije bank?

Souboj o krále střelců: Kanonýra Zbrojovky budou nahánět vlčáci Slavie i Plzně. Kdo rozbije bank?
Souboj o krále střelců: Kanonýra Zbrojovky budou nahánět vlčáci Slavie i Plzně. Kdo rozbije bank?Flashscore
Jarní část FORTUNA:LIGY nenabídne jen lítou řežbu o titul, ale také o korunu pro nejlepšího střelce soutěže. Nejblíže k ní má jedenáctigólový Jakub Řezníček, jen o dvě trefy za ním jsou však hned čtyři hladoví vlčáci. Kdo z nich vystoupá až na vrchol? Nebo se nakonec bude radovat někdo úplně jiný?
Reklama
Reklama
Jakub Řezníček (34 let, FC Zbrojovka Brno) – 11 gólů

Nevěřící Tomášové o něm před startem sezony dost pochybovali. Měli za to, že na ligu už ve svém věku Jakub Řezníček stačit zkrátka nebude, zvlášť když jeho poslední ligové angažmá končilo v dresu Teplic potichu a bez fanfár. Jenže se spletli. Čtyřiatřicetiletý útočník se pro obrany soupeřů stal postrachem, byť dlouho sázel góly jen na venkovních hřištích. Nakonec jich ale za celý podzim vstřelil hned jedenáct, čímž utekl všem. Jeho spolupráce s ofenzivním šikulou Michalem Ševčíkem je na skvělé úrovni a Zbrojovka by z ní měla hodně těžit i na jaře.

Foto: FC Zbrojovka Brno

Tomáš Chorý (27 let, FC Viktoria Plzeň) – 9 gólů

O dva góly za Řezníčkem se nacházejí hned čtyři hráči. A asi nepřekvapí, že jedním z nich je vytáhlý čahoun Tomáš Chorý. Spolehlivý kanonýr, který po odchodu Jeana-Davida Beauguela zaujal místo prvního plzeňského útočníka. Podzim mu vyšel skvěle. Dvakrát skóroval v Lize mistrů do sítě Barcelony, v české nejvyšší soutěži táhl Viktorii k prvnímu místu tabulky. Otázkou je, jak mu to půjde na jaře, kdy se v útoku Plzně bude prohánět i Matěj Vydra. Dokáží si spolu vyhovět? Nebo posila z Anglie zapluje na kraj zálohy, aby Chorý byl stále jedinou klasickou devítkou v sestavě? A jak do toho promluví Jan Kliment? Uvidíme. Teď je pouze na trenérovi Michalu Bílkovi, jaký lektvar z toho namíchá.

Foto: FC Viktoria Plzeň

Stanislav Tecl (32 let, SK Slavia Praha) – 9 gólů

Devět gólů na podzim nastřílel i zkušený forvard Slavie Stanislav Tecl. Ten prožívá svou malou fotbalovou renesanci, především však těží z obrovské důvěry, kterou ho zásobuje trenér Jindřich Trpišovský. Na konci první části ligy sice Tecl ze sestavy vypadl, i tak by ale na jaře měl být jedním z hlavních ofenzivních tahounů mužstva. Zvlášť když vytoužený útočník číslo jedna do Edenu nepřišel. A právě Tecl v tom sehrál důležitou roli. Sigma si ho vyžádala jako součást transferu za Mojmíra Chytila, Trpišovský měl však na Hanou jasně vzkázat, že zrovna Tecla tam určitě nepustí.

Foto: SK Slavia Praha

Mick van Buren (30 let, SK Slavia Praha) – 9 gólů

Emmanuel Yeboah ani Chytil do Slavie nepřišli, zato se však vrátil Nizozemec Mick van Buren. Holandský rychlík, který se v červeno-bílém táboře sice nikdy zcela neprosadil, na podzimním hostování v Liberci ale výrazně pookřál. Za patnáct kol se prosadil devětkrát, navíc skvěle zapadl do kabiny. I proto se čekalo, že U Nisy vydrží minimálně do konce sezony, věci ale nabraly zcela jiný směr. Trpišovský si Van Burena vyžádal zpět do Edenu a chce mu dát šanci se tam znovu ukázat. Na druhou stranu, existuje spousta názorů, že opravdový kanonýr už z tohoto Holanďana nikdy nebude. Je na něm, aby přesvědčil o opaku.

Foto: SK Slavia Praha

[b]Roman Květ (25 let, FC Viktoria Plzeň) – 9 gólů

Devětkrát pálil na podzim do černého i záložník Bohemians Roman Květ. Lídr Klokanů byl k nezastavení a v zimě se tak v souvislosti s ním řešilo hlavně to, kam z Ďolíčku přestoupí. Zájem měla Slavia i kluby z ciziny, nakonec ale závod o něj vyhrála Plzeň. V kádru Viktorie Květ nahradil Aleše Čermáka, který se rozhodl vydat opačným směrem. Nakolik bude v Plzni úspěšnější než on a zda obsadí hned místo v základu, se teprve dozvíme. Potenciál má v sobě ale obrovský.

Foto: FC Viktoria Plzeň