eFotbal

Soupeři českých týmů v Evropě: Priskeho oblíbený rival i armádní klub z Ukrajiny

Soupeři českých týmů v Evropě: Priskeho oblíbený rival i armádní klub z Ukrajiny
Soupeři českých týmů v Evropě: Priskeho oblíbený rival i armádní klub z UkrajinyFlashscore
Všichni čeští zástupci znají své soupeře pro další fázi předkol evropských pohárů. Zatímco Plzeň se na postup pořádně nadřela, pražská S jen vyčkávala, s kým se teprve střetnou. Co tedy mohou od svých soků čekat? A koho budou muset jejich hráči bránit?
Reklama
Reklama
SPARTA vs FC KODAŇ

Tradiční klub z dánské metropole. Dlouho na domácí půdě neměl konkurenci, nicméně díky dobré práci tamních klubů je dánská liga mnohem vyrovnanější. I tak je ale Kodaň téměř pravidelným účastníkem evropských pohárů, vždyť loni hrála základní skupinu Ligy mistrů proti Manchesteru City nebo Dortmundu. Co se domácí scény týče, tam se opět drápe nahoru. Poslední dva ligové ročníky ovládla, v tom současném vykročila za hattrickem rázně, před víkendovým kolem vyhrála oba zápasy.

Zajímavosti

Zmínit se musí sparťanský trenérský štáb a jeho vztah ke Kodani. Hned několik jeho členů má dánskou národnost, přesněji je to trenér Brian Priske, asistent Lars Friis, vedoucí fyzické přípravy Christian Clarup a hlavní analytik Lukas Babalola. K tomu najdeme seveřany i v hráčském kádru. Trenér  Priske dokonce v Kodani dělal v sezoně 2016/17 asistenta, poté se vrátil do jiného dánského klubu Midtjyllandu. Půjde o 10. a 11. duel Priskeho proti Kodani. Pozitiva pro Spartu? Bilance je výrazně kladná - 6-2-1!

Když jsme u trenérů, je tu druhá zajímavost. Tým z Kodaně momentálně vede teprve 35letý dánský kouč Jacob Neestrup. Mužstvo hraje nejčastěji v rozestavení 4-3-3. Typický je důraz na fyzickou kondici, časté napadání ihned po ztrátě míče, tým hraje hodně vysoko, běhavý fotbal. Prosazuje se také po standardních situacích. Popis zní skoro jako na mužstvo Sparty, že?

Hvězdy týmu

Naposledy v kodaňském dresu zazářil mladý útočník Orri Oskarsson, který v předkole proti islandskému Breidabliku vstřelil hattrick. Více si o něm můžete přečíst ZDE

Kdo dálší stojí za zmínku? V obraně pravidelně nastupuje 27letý slovenský reprezentační stoper Denis Vavro, 190 cm vysoký hráč. Odchovanec Žiliny už jednou v Kodani byl, pak působil v Itálii a Španělsku, kde se úplně neprosadil, takže se před třemi roky do FC Kodaň vrátil. V poslední době je základním pilířem sestavy. Zavedeným jménem je i třicetiletý útočník Andreas Cornelius. Zapadnout by rozhodně neměl ani příchod Mohameda Elynoussiho ze Southamptonu.

SLAVIA vs DNIPRO-1

Dnipro-1 je mladý klub. Vznikl v roce 2015 s armádním pozadím. Název sportovního klubu „Dněpropetrov-1“ vychází z názvu dobrovolnického praporu „Dněpro-1“, který od dubna 2014 brání Ukrajinu spolu s dalšími ukrajinskými vojenskými jednotkami. Po amatérských začátcích získal klub v roce 2017 profesionální status a od té doby počítá úspěchy. Daří se mu v lize i domácím poháru, několikrát u tohoto klubu také svítí účast v evropských pohárech. 

Zajímavosti

Klub SC Dnipro vznikl až v roce 2015 transformací z původního celku Dněpropetrovsku, kde hrál například Jan Laštůvka, Mario Holek či Ondřej Mazuch. Teprve od sezony 2019/20 se klub dostal do první ligy. Původní klub postihl bankrot a zrodil se současný sok Slavie v boji o pohárovou Evropu. Dnipro sice převzalo veškeré zázemí i s mládežnickou akademií po svém předchůdci, ale přišlo o původní příznivce, kteří se s novým klubem nechtějí sžít.

Hvězdy týmu

Jedna je jasná. Klíčovým hráčem Dnipra je 26letý Artem Dovbyk. Útočník, který byl s 24 góly nejlepším střelcem minulého ročníku ligy. V letech 2017-2020 působil střídavě v Midtjyllandu a Sonderjyske, ale výrazněji se neprosadil. V posledních dnech se ale spekuluje, že Dovbyk odejde do Španělska. Je tedy otázka, zda proti Slavii vůbec nastoupí. Kromě Dovbyka je klíčovým hráčem ještě kapitán týmu 26letý záložník Olexandr Pichaljonok.

PLZEŇ vs GZIRA

Rozhodně nejméně známý tým. Jedná se o celek z Malty, který vyřadil lucemburský Dudelange. Nebyl to ale první soupeř v tomto ročníku Evropské konferenční ligy. Maltský celek má za sebou dvě předkola. V prvním předkole se Gzira setkala s Glentoran (Severní Irsko) a pořádně se zapotila, když postoupila až na pokutové kopy. Gzira byla založena v roce 1947, ale v novodobé historii hraje maltskou nejvyšší soutěž od roku 2016. Tu nedokázala nikdy vyhrát, jenže ze sedmi ročníků se pětkrát kvalifikovala do kvalifikací evropských pohárů. V minulé sezóně skončila Gżira na čtvrté pozici.

Zajímavosti

Gzira má za sebou přátelské utkání se slavným Interem Milán! Zápas sehrála na začátku prosince loňského roku v rámci přípravy. S věhlasným soupeřem logicky padla vysoko 1:6, ale nutno podotknout, že Inter nastoupil ve velmi dobré sestavě. Tento tým se také postaral o velké překvapení, když v kvalifikaci Evropské ligy dokázal vyřadit chorvatský Hajduk Split. V prvním duelu doma Gzira prohrála 0:2, ale odvetu překvapivě na horké chorvatské půdě zvládla výsledkem 3:1 a slavila postup.

Hvězdy týmu

Velkou oporou je sedmadvacetiletý maltský záložník Zachary Scerri, který je dlouholetou stálicí záložních řad tohoto celku. Dalším zajímavým hráčem je brazilská posila Wilkson. Jednatřicetiletý útočník už stihl vstřelit za čtyři zápasy dvě branky.Tým je obecně zajímavě poskládán. K maltským hráčům jsou doplněni Brazilci, Kolumbijci nebo trojice Chorvatů.