eFotbal

Sparta po divoké koncovce slaví v Plzni double. Rozhodující gól dal Birmančevič, finále kazí rvačka fanoušků

Sparta po divoké koncovce slaví v Plzni double. Rozhodující gól dal Birmančevič, finále kazí rvačka fanoušků
Sparta po divoké koncovce slaví v Plzni double. Rozhodující gól dal Birmančevič, finále kazí rvačka fanouškůFlashscore
Fotbalisté Sparty slaví zisk double. Po mistrovském titulu totiž ve středu večer vyhráli i pohárovou soutěž, když zvítězili ve finále na půdě Viktorie Plzeň 2:1. V divokém závěru rozhodl o vítězství Letenských Veljko Birmančevič. Viktoriáni si ve druhé půli dali vlastní gól, pak byl vyloučen Pavel Šulc. I v oslabení vyrovnal Tomáš Chorý, ale nakonec urvala výhru Sparta. Ta získala double poprvé od sezony 2013/14.
Reklama
Reklama

Sparťané již mohli vypustit z hlavy ligové starosti, jelikož o uplynulém víkendu definitivně zpečetili obhajobu titulu, a naplno se soustředili na MOL Cup. Jedním z jejich trumfů měl být Jan Kuchta, který nasázel do sítě Mladé Boleslavi čtyři góly. Jen jedna branka ho tak nově dělila v tabulce střelců Fortuna ligy od plzeňského Šulce, jenž podobně jako Chorý zasáhl do remízového střetnutí s Baníkem až v závěru.

Tentokrát obě západočeské opory nastoupily v základní sestavě. Byli to ovšem hostující fotbalisté, kteří se prosadili jako první. Na povedený centr Qazima Laciho do vápna si naběhl Ladislav Krejčí a hlavičkou otevřel skóre utkání. Branku však vzápětí sudí odvolal, neboť si kapitán Sparty při souboji s Lukášem Červem pomohl faulem. Důležité střetnutí příliš šancí nenabízelo, nicméně o vypjaté situace nebyla vinou šarvátek mezi hráči nouze.

Krejčím podepsaný dres? Přál bych si, aby Sparta kauzu řešila mnohem víc a tvrději, říká Železný

Na začátku druhé půle se do šance prodral Matěj Vydra, jenž se pořádně opřel do rány. Zamířil však pouze do míst, kde stál připravený Vojtěch Vorel. Lepší zakončení předvedl po hodině hry Dweh, když ze strany svým obstřelem orazítkoval pravou tyč. Vzápětí plzeňskou dominanci nezužitkoval ani Šulc, kterého vychytal Vorel. Veškeré snahy Západočechů přišly vniveč v 79. minutě, kdy přetažený centr těsně před čárou vracel do vápna Birmančevič. Míč vyrazil Martin Jedlička nešikovně proti vracejícímu se Dwehovi, od jehož hlavy putoval balon do sítě. V 85. minutě se naděje domácích na srovnání výrazně snížily s vyloučením Šulce po druhé žluté kartě. Viktoriáni se ovšem nevzdali a po nátlaku se hlavou prosadil Chorý. Prodloužení ale nepřipustil Birmančevič, který se opřel do zpětné přihrávky zhruba na úrovni penalty a zamířil přesně k pravé tyči.

MOL Cup, finálePLZEŇ – SPARTA 1:2, ONLINE ZE ZÁPASU ZDE

Branky: 87. Chorý - 79. vlastní Dweh, 90.+1 Birmančevič. Rozhodčí: Berka - Kubr, Vlček - Radina (video). ŽK: Šulc, Cadu, Kalvach, Kliment - Kuchta, Birmančevič, Laci, Vindahl, Ryneš, P. Vydra. ČK: 85. Šulc - 90.+6 Stracený (kustod). Diváci: 10.647.Plzeň: Jedlička - Hejda, Hranáč, Dweh - Cadu, Šulc, Kalvach, Červ, Souaré - M. Vydra (73. Kliment), Chorý. Trenér: Koubek.Sparta: Vorel - Vitík, Panák, Krejčí - Preciado, Laci, Sadílek (86. Solbakken), Zelený (76. Ryneš) - Birmančevič, Haraslín (86. P. Vydra) - Kuchta (90+7. Olatunji). Trenér: Priske.