eFotbal

Specialisté na všestrannost: TOP 5 univerzálů v Evropě, kteří jsou díky svým výkonům nejvíce na očích

Specialisté na všestrannost: TOP 5 univerzálů v Evropě, kteří jsou díky svým výkonům nejvíce na očích
Specialisté na všestrannost: TOP 5 univerzálů v Evropě, kteří jsou díky svým výkonům nejvíce na očíchFlashscore
Všestrannost je vlastnost, kterou prakticky nikdo z trenérů ve své kabině nepohrdne. Hráči, již je možné využít na vícero postech, mají pro tým velký přínos a dokážou vyřešit problémy, které mohou ovlivnit i výsledek rozehrané sezóny. Stále častěji se setkáváme s tím, že na přestupovém trhu je o taková jména zájem. Podívejme se na pět aktuálně nejzajímavějších univerzálů, které můžeme spatřit v Evropě v akci.
Reklama
Reklama
5) Marcos Llorente (Atlético Madrid)

Uplynulá sezóna zřejmě nebude jeho výstavní, ale ty předešlé měl excelentní. Španělský reprezentant ve službách Atlética Madrid patří ke klíčovým tvářím týmu, kterému pevnou rukou vládne Diego Simeone. Llorente se ukázal efektivní jako defenzivní záložník, ale neztratí se také ve středu pole či jako ofenzivní záložník. Objevily se i případy, kdy byl testován na hrotu. Tím ale výčet jeho možností nekončí, neboť v národních barvách umí fungovat také na pravém kraji obrany.

4) James Milner (Liverpool)

Ostřílený veterán ve službách Liverpoolu je tváří, která prakticky celou svou kariéru rotovala sestavou a všude dokázala obstát před drobnohledem trenéra i fanoušků. James Milner začínal jako křídlo v Leedsu, o šest let později zase v roli středního záložníka exceloval v Aston Ville. Během své anabáze v Manchesteru City se osvědčil jako ten, kdo zastává černou práci. Jeho přítomnost byla znát v defenzivě, ale pomáhal také se zakládáním útoků. V Liverpoolu potvrdil svou kvalitu v záloze, navíc jej Jürgen Klopp mohl nasadit také na obou stranách obrany.

3) David Alaba (Real Madrid)

Talent od přírody, možná jeden z největších své generace. Rakouský fotbal se nemůže pyšnit mnoha výraznými tvářemi, ale David Alaba nad všemi vyčnívá. Dlouholetá opora Bayernu Mnichov se loňského léta upsala Realu Madrid a dopomohla k triumfům v La Lize a Lize mistrů. Zajímavé je, že tento hráč začínal jako levý obránce, postupem času se osvědčil také v srdci defenzivy. Bílý balet jej v uplynulé sezóně upotřebil i ve středu zálohy, když bylo potřeba. V národních barvách hraje často na pravém křídle nebo ofenzivního záložníka.

2) Joshua Kimmich (Bayern Mnichov)

Když se rozdával talent a smysl pro technickou preciznost, Kimmich dostal takovou nadílku, že to snad ani nemohl sám unést. Německý reprezentant je mozkem Bayernu Mnichov a ze středu zálohy funguje jako hlavní dirigent této bavorské mašiny. Svou kariéru začínal jako defenzivní záložník, ale neztratil se také na pravém kraji obrany. Německá veřejnost jeho schopnosti často přirovnává ke švýcarskému nožíku, který taktéž dokáže svou pestrou paletou funkcí pomoci s čímkoliv.

1) Phil Foden (Manchester City)

Nejen díky účasti v tomto seznamu mu mnozí věští zářnou budoucnost. Produkt mládežnické akademie Manchesteru City má ve svých dvaadvaceti letech stále většinu před sebou, přesto už nyní ohromuje svou schopností adaptovat se do různých rolí, které mu trenér přichystá. Foden dokáže fungovat ve středu pole, ale nebezpečným faktorem je také v ofenzivě. Osvědčil se již na pravém i levém křídle a dokonce i jako falešná devítka. Uplynulý ročník Premier League potvrdil, že se jedná o tvář, na kterou se mohou Citizens spolehnout.

Zdroj: sportskeeda.com