eFotbal

Takhle skvělou Slavii jsem dlouho neviděl. Teď už se nebude nikoho bát, říká Zelenka po Lille

Takhle skvělou Slavii jsem dlouho neviděl. Teď už se nebude nikoho bát, říká Zelenka po Lille
Takhle skvělou Slavii jsem dlouho neviděl. Teď už se nebude nikoho bát, říká Zelenka po LilleFlashscore
Nejlepší Slavia v sezoně. Směle srovnatelná s tou, jež před pěti lety zastavila v památném osmifinále Evropské ligy slavnou Sevillu. Zhruba tak se mluví o červenobílé partě, která ve středu večer jednoznačně přehrála francouzské Lille. V odvetě čtvrtého předkola Ligy mistrů si proti němu vytvořila místy až drtivý tlak, nakonec ale zůstala krůček od prodloužení. Po prohře 0:2 venku zvítězila doma 2:1, což na postup do Champions League nestačilo. “Takhle skvělou Slavii jsem však dlouho neviděl. Kluci na sebe mohou být právem hrdí,“ zhodnotil fotbalový expert Luděk Zelenka v rozhovoru pro eFotbal.
Reklama
Reklama

I když vytoužený cíl slávisté nesplnili, jejich výkon v odvetě nadchnul. Zatímco před týdnem se museli ve Francii takřka celý zápas bránit, tentokrát se snažili útočit od začátku do konce, na soupeře doslova vlétli. Mělo to kvalitu i říz. Pouze chyběl gól navíc.

“Hrozně se mi líbilo, jakým způsobem Slavia k odvetě přistoupila. Od začátku hrála tak, jako by snad zápas trval jen deset minut, s podporou fanoušků to navíc v tomhle tempu dokázala odjezdit až do konce. Zkrátka to byla strhující podívaná. Až jsem se ptal sám sebe, proč to takhle dobře nešlo i ve Francii,“ pousmál se Zelenka a na svou otázku si i sám odpověděl.

“Podle mě hrála Slavia tak dobře hlavně proto, že už neměla co ztratit. Kluci to prostě valili furt dopředu a tahle taktika jim vycházela. Nechci říct, že Lille odvetu podcenilo, takový nástup soupeře ale určitě nečekalo. V kombinaci se skvělými fanoušky to všechno mělo za následek, že jsme viděli naprosto neuvěřitelný výkon Slavie,“ vysekl sešívaným poklonu jejich bývalý hráč.

ZAFEIRIS SI ŘÍKÁ O PŘESTUP DO VELKÉHO KLUB, BOŘIL ŘÁDIL JAKO PŘED ZRANĚNÍM. SLAVII NAKONEC OD PRODLOUŽENÍ DĚLILY CENTIMETRY

Bohužel, drtivý nápor sešívaných vedl jen ke dvěma gólům. V páté minutě otevřel skóre Christos Zafeiris, v 84. ho uzavřel Ivan Schranz. Jelikož se ale stejně jako před týdnem prosadil i Edon Zhegrova, porážka o jednu branku Francouzům stačila, v samém závěru museli být ovšem na infarkt. Nejdřív Zafeiris trefil podruhé břevno, pak se v obřích šancích zjevili i Mojmír Chytil s Matějem Juráskem. Kýžená třetí trefa domácích z toho ale bohužel nebyla…

“Řeknu vám, že jsem v závěru řval jako blázen. Coby útočník sice dokážu pochopit, že ne všechno musí vždycky skončit gólem, jako fanoušek jsem ale strašně trpěl. Navíc je pravda, že ti úplně top hráči tyhle šance prostě dávají. Tak to zkrátka je,“ pokrčil rameny Zelenka, jinak měl však pro slávisty jen slova chvály. Možná nejvíc pro Zafeirise.

Trpišovský: Meunier takovou intenzitu nezažil ani v Německu. Brankář nás připravil o deset minut fotbalu 

“Určitě to byl jeden z jeho nejlepších zápasů ve Slavii. Hodně mu pomohl rychlý gól, jen o něj ale nešlo. Zafeiris potřebuje cítit, že je v zápase, že na něj tým spoléhá. Že je právě on tím, kdo to celé táhne. Proti Lille to tak bylo a najednou opět zářil, on a Oscar byli vážně skvělí. Celkově to ale byl super výkon. Tohle byla vážně Slavia, jakou jsme už dlouho neviděli,“ kvitoval vyhledávaný fotbalový odborník, podle kterého bude mužstvo ze středečního výkonu těžit i v Evropské lize.

“Je strašně důležité, že kluci zjistili, že s těmi nejlepšími mohou pořád hrát. Že si ověřili, že když jde o všechno, jsou schopni se vzepnout až k takovým výkonům. Teď už se nebudou nikoho bát. Před nikým nebudou mít přehnaný respekt, který vám pak na hřišti jenom sváže nohy. I když další zápasy mohou vypadat úplně jinak, tenhle výkon bude základ, z něhož teď kluci budou vycházet. Zároveň musí ale zapracovat na proměňování šancí. Že proti Lille nedali ani ty, ze kterých skórovat prostě měli, je určitě dost alarmující. Zvlášť když to Slavii možná stálo postup do Champions League,“ uzavřel Zelenka.

SLAVII NEVYCHÁZÍ VÝBĚR POSIL JAKO V MINULOSTI, MYSLÍ SI EXPERT. MĚLA BY MÍT NEJVYŠŠÍ AMBICE