eFotbal

Ted Lasso – Nenechte si ujít komedii z Premier League od Apple TV+

Ted Lasso – Nenechte si ujít komedii z Premier League od Apple TV+
Ted Lasso – Nenechte si ujít komedii z Premier League od Apple TV+Flashscore
Anglický miliardář a mimo jiné majitel klubu AFC Richmond hrajícího anglickou Premier League se rozvádí. Jeho milovaný klub připadne manželce, kterou dlouhá léta podváděl, a ta se mu za to rozhodne pomstít tím nejbolestivějším způsobem. Tak začíná dnes už legendární seriál z dílny Apple TV+ Ted Lasso.
Reklama
Reklama

Ted Lasso (Jason Sudeikis) je úspěšný trenér amerického vysokoškolského fotbalu, jenž o „socceru“ nikdy neslyšel, neví nic o ofsajdu, sestupu a remíze a s údivem zjišťuje, že se hraje na hrubý čas. Přesto získá místo hlavního kouče na lavičce celku z Premier League. Zhrzená manželka (Hannah Waddingham) bývalého majitele klubu, jež se v rozvodovém řízení právě stala jeho jedinou akcionářkou, si totiž od jeho angažmá slibuje jediné – že svou nekompetencí roztrhá klub zevnitř a zničí to jediné, na čem kdy jejímu manželovi záleželo.

Ted Lasso, dobrák od kosti a životní optimista s komickým knírem, ale o ničem z toho nemá nejmenší tušení. Jen přijímá novou výzvu, kterou mu osud na složité životní křižovatce připravil. Protože takový on prostě je!

Tahle primitivní a nerealistická zápletka, která původně vznikla pro účely reklamy televizní stanice NBC, když se v roce 2012 chystala ve Spojených státech vysílat anglickou Premier League, by vás ale rozhodně neměla odradit. Vážně, ve světle Teda Lassa vypadá Vyšehrad jako studentský krátkometrážní film a populární trilogie Góóól jako pohádka pro mexické předškoláky. Už jen proto, že v „Lassovi“ alespoň hrají herci, kteří skutečně umí hrát fotbal (což byla podmínka castingu) a jejich pohyby na hřišti tak nevypadají jako z reklamy na obrnu.

A protože svěřenci trenéra Lassa a jeho intelektuálního asistenta, kouče Bearda, trénují na stadionu mančaftu Hayes and Yeading FC ze sedmé nejvyšší anglické soutěže, domácí zápasy hrají v Londýně na Crystal Palace, jenž je výměnou za azyl „směl“ v seriálu porazit stejně jako Manchester City, jehož fiktivní hvězdy se v seriálu představí v opravdových licencovaných dresech pod vedením kouče Pepa Guardioly, jehož cit pro nonšalantní módu Ted Lasso nezapomene vyzdvihnout na tiskové konferenci, na venkovní zápasy zavítají třeba do Liverpoolu, v jehož ulicích si díky Jürgenu Kloppovi střihnou týmovou večeři a karaoke, nebo do Wembley na semifinále FA Cupu, anglická atmosféra z amerického seriálu překvapivě přímo sálá. A to i díky typickým londýnským knajpám plných typických anglických fandů, kteří Tedovi neřeknou jinak než „wanker“, což v překladu neznamená vůbec nic hezkého.

To hlavní se ale odehrává v zázemí domácího stadionu, kde diváky baví zejména talentovaný, ale neukázněný narcistický útočník se silným manchesterským přízvukem Jamie Tartt (Phil Dunster), jenž je v Richmondu na hostování právě ze „Citizens“ a svým spoluhráčům to dává náležitě sežrat. Ztělesněná parodie legendárního Roye Keanea jménem Roy Kent (Brett Goldstein), jenž se umí usmát snad jen na achillovky svých soupeřů, nesebevědomý kustod mančaftu s rozvinutým komplexem méněcennosti Nate (Nick Mohammed) nebo bývalá modelka a současná influencerka Keeley (Juno Temple), jež klubu i hráčům pomáhá především s propagací na sociálních sítích. A samozřejmě také věčně dobře naladěný Ted Lasso, neustále narážející na americko-britské kulturní a popkulturní překážky, jehož místní fanoušci a novináři ze srdce nenávidí. Protože je Američan a fotbalu vůbec nerozumí.

Pod slupkou milého a někdy více či méně prvoplánového humoru si ale každá z postav prožívá své vlastní životní drama. Ať už jde o stárnoucího Roye Kenta, jenž si uvědomuje, že život profesionálního fotbalisty netrvá věčně, „rozmazleného fracka“ Jamieho Tartta, který má ve skutečnosti jen nevyřešené problémy se svým despotickým otcem, sportovního ředitele klubu Higginse (Jeremy Swift), mladého nigerijského obránce Samyho Obisanyi, čerstvě rozvedené majitelky nebo samotného Teda Lassa, jenž pod kníratou maskou věčného optimisty zápasí s panickými atakami. Prostor dostanou i fanouškům Premier League dobře známé fenomény jako „sportswashing“ nebo obecně křehká psychika fotbalistů mimo zelený pažit.

Právě díky téhle vážné vrstvě, která nenápadně ukazuje, že i profesionální fotbalisté jsou jen lidé se všemi problémy, co k tomu patří, získal seriál mimo jiné dvacet nominací na Ceny Emmy a dvě na Zlaté glóby. Na ČSFD.cz, kde podobně laděné filmy (a seriály) většinou shoří jako Richmond pod vedením kouče Lassa, si drží nevídané hodnocení šestaosmdesát procent, které z něj činí aktuálně 126. nejlépe hodnocený seriál vůbec, a skvělého přijetí se dočkal i ve Spojených státech a Velké Británii. A to všechno proto, že tak „hezky“ a „příjemně“ vám u žádného jiného televizního díla prostě nebude.

Celý článek si přečtete v novém čísle časopisu HATTRICK, které je právě teď na stáncích, s Cristianem Ronaldem na tituální straně!