eFotbal

TOP 4 nejhodnotnější brankáři planety? Najdete je v Portu, Arsenalu, Manchesteru City a Paris Saint-Germain

TOP 4 nejhodnotnější brankáři planety? Najdete je v Portu, Arsenalu, Manchesteru City a Paris Saint-Germain
TOP 4 nejhodnotnější brankáři planety? Najdete je v Portu, Arsenalu, Manchesteru City a Paris Saint-GermainFlashscore
Ačkoli brankáři jsou často pomyslným jazýčkem na vahách řady zápasů, jejich cena se zdaleka nedá srovnávat s těmi nejlepšími útočníky nebo záložníky. I tak se u těch špičkových dokáže vyšplhat do astronomických výšin. Kteří gólmani jsou podle CIES Football Observatory vůbec ti nejhodnotnější?
Reklama
Reklama
Aaron Ramsdale

Pořadí dominuje s cenovkou 78,6 milionů eur opora Arsenalu Aaron Ramsdale. Pětadvacetiletý borec obléká dres londýnského klubu dva roky a nutno dodat, že se mu po přesunu z Sheffieldu United, který za něj inkasoval 28 milionů eur, náramně daří. V loňské sezoně nastoupil do vše 38 ligových duelů, ve kterých inkasoval 43 branek a udržel 14 čistých kont.

Gianluigi Donnarumma

Na druhém místě najdeme s cenou 75,3 milionů eur italského reprezentanta Gianluigiho Donnarummu, jenž od července 2021 hájí barvy francouzského Paris Saint-Germain, kam po vypršení kontraktu v AC Milán odešel jako volný hráč. Jeho čísla za uplynulou sezonu v Ligue 1 jsou podobná jako u Ramsdala. V lize nevynechal ani jedno kolo, obdržel 40 branek a blýskl se 13 čistými konty.

Foto: Paris Saint-Germain FC

Alisson Becker

Třicetiletá brazilská stálice obsadila pomyslnou bronzovou pozici. Nejen díky svým výkonům v národním výběru „Kanárků“, ale především tím, že je neochvějnou jistotou mezi třemi tyčemi anglického Liverpoolu. Od svého příchodu na Anfield Road v roce 2018 z AS Řím pomohl výkony k zisku celé řady trofejí. Pochlubit se může mistrovským titulem v Premier League, ale i triumfem v Lize mistrů či FA Cupu.

Foto: Brazil Football

Diogo Costa

Posledním strážcem mezi třemi tyčemi, jehož cena podle CIES Football Observatory překračuje hranici 60 milionů eur, je Diogo Costa z Porta (65,3 mil. eur). Třiadvacetiletý odchovanec Draků, jenž se narodil ve Švýcarsku, ale chytá za portugalskou reprezentaci, měl v minulém ročníky Ligy Portugal výborná čísla. Ve 33 startech dostal jen 22 branek a udržel 16krát čisté konto. Není se proto co divit, že se o něj zajímají přední evropské celky.

Foto: Profimedia.cz