eFotbal

TOP 4 reprezentanti, které vychovala Plzeň. Kromě Limberského třeba Čech

TOP 4 reprezentanti, které vychovala Plzeň. Kromě Limberského třeba Čech
TOP 4 reprezentanti, které vychovala Plzeň. Kromě Limberského třeba ČechFlashscore
Někteří fanoušci mohou mít zafixovanou Viktorii Plzeň jako klub, kam například Sparta odkládala své nepotřebné hráče. Nebo klub, který jen nakupuje a sám nevychovává. Historie ale tvrdí něco jiného. Ta starší i ta modernější. Které čtyři reprezentanty Plzeň vychovala?
Reklama
Reklama
DAVID LIMBERSKÝ

Plzeňský rodák, velký srdcař a patriot. Ve Viktorii vyrůstal ve svých žákovských i dorosteneckých letech.

V nich se jevil velmi nadějně, ne nadarmo to zkoušel v italské Modeně či ve slavném Tottenhamu. To mu ale nevyšlo, a tak v roce 2007 zamířil do Sparty. Toto angažmá se mu stalo jaksi osudovým a už za rok šel zpátky do Plzně, kde vydržel až do předloňského léta.

Každému asi není po chuti, ale fotbalové kvality měl nezpochybnitelné a roky byl jedničkou na levém obránci nejen v Plzni, ale také v národním týmu.

Za tu odehrál dohromady 40 utkání, což není vůbec malé číslo. Kromě toho je například pětinásobný český šampion.

Foto: FC Viktoria Plzeň

PETR ČECH

Dalo by se říct, že tady jsou slova zbytečná. Bez debat jedna z největších legend nejen českého fotbalu, ale i sportu obecně.

Čech se narodil v Plzni, kde na fotbalovém hřišti začínal jako útočník, až ve 4. třídě si jej vyhlédl trenér gólmanů. Od té doby se pevně uchytil mezi tyčemi. Úspěšné vystoupení na ME do 16 let, kde byl vyhlášen nejlepším gólmanem turnaje, předznamenalo začátek veleúspěšné kariéry. Plzeň následně pustila Čecha do Blšan, za první tým tedy paradoxně nikdy nenastoupil.

A zbytek kariéry? Sparta, Rennes, Chelsea a Arsenal. K tomu 124 reprezentačních startů, bronz z EURA, čtyři vítězství v Premier League či triumf v Lize mistrů.

Foto: Chelsea FC

VLADIMÍR DARIDA

Ukázkový příklad parádní výchovy. Darida, rodák z Plzně, strávil ve Viktorce celé své mládí. Pak následovalo jen „tradiční“ hostování v přátelském Baníku Sokolov.

Jakmile se vrátil do Plzně, exceloval. Dvě sezony mu v Plzni stačily na to, aby ukázal, že má na velký fotbal. Do Německa, přesněji do Freiburgu, odcházel na konci srpna 2013. Za sebou měl skvělá ligová vystoupení i výborné výkony na evropské scéně.

Přesunem do Německa se nijak nezasekl. Naopak. Darida pokračoval v růstu a postupně se stal jedním z nejlepších záložníků Bundesligy. Pokud ho zrovna nedrželo zranění, bylo na něj spolehnutí. Ať už na jeho poměrně stabilní produktivitu nebo na poctivost. Roky byl nejlepším běžcem celé ligy a patřil v tomto ohledu mezi evropskou špičku. Největší stopu pak zanechal v Herthě, od zimy působí v Řecku.

Na podzim 2021 ukončil reprezentační kariéru. Národnímu týmu zasvětil devět let, 76 utkání a oslavil devět branek.

Foto: ARIS F.C.

PAVEL NEDVĚD

Na rozdíl od již zmíněných se nenarodil v Plzni, nicméně i tak tam zanechal obří stopu. Jako mladý působil v rodné Skalné a následně Chebu, odkud si ho v jeho čtrnácti letech vytáhla právě Viktoria, tehdejší Škoda.

Tam byl až do roku 1991, kdy zamířil do Dukly. Pak odešel do Sparty a zbytek příběhu známe. Lazio a Juventus, status absolutní legendy, vítěz Zlatého míče a status ikony v italském fotbale. Tam se také později uchytil i jako funkcionář.

Co reprezentace? Reprezentační dres oblékl poprvé v roce 1994. Kromě zmiňovaného mistrovství Evropy v roce 1996 se probojoval s týmem o osm let později do semifinále, v němž nároďák připravili o postup do finále Řekové, hrál i na EURO 2000. Zúčastnil se také světového šampionátu v roce 2006, po němž ukončil definitivně svou reprezentační kariéru. Nedvěd za národní tým odehrál 91 zápasů a nastřílel 18 branek.

Foto: Juventus FC