eFotbal

TOP 5 nejchytřejších přestupů v české lize

TOP 5 nejchytřejších přestupů v české lize
TOP 5 nejchytřejších přestupů v české lizeFlashscore
O největších letních nákupech českých klubů toho zaznělo již dost, pojďme se ale nyní podívat na ty méně medializované, o to však chytřejší tahy na přestupovém trhu.
Reklama
Reklama

5. Abdallah Gningue

Že jste tohle jméno ještě před sezonou jakživ neslyšeli? Není se co divit, tento brzy 24letý senegalský útočník hrál v minulém ročníku druhou nejvyšší fotbalovou soutěž za Vlašim, kde vstřelil dvě branky. Teplický skauting nezahálel a Gningue se hlásil trenérovi Jiřímu Jarošíkovi před začátkem přípravy Na Stínadlech.

Nutno říct, že zatím si vede skvěle a patří k několika málo světlým bodům v dosavadním ligovém ročníku Teplic. Dva góly a dvě asistence v sedmi duelech, to je výtečná bilance. Jarošík a celý trenérský štáb od něj čeká velké věci, a tak věřme, že Gningue pro Teplice i celou ligovou scénu bude opravdu zajímavým oživením.

4. Kryštof Daněk

Foto: AC Sparta Praha

Celé léto se mluvilo spíše o jiných posilách v čele s hvězdami Janem Kuchtou a Jakubem Janktem, ale zapomínalo se tak trochu na mladičký talent, jenž na Letnou zamířil ze Sigmy Olomouc. Daněk přitom už v prvních ligových kolech ukázal, že má před sebou nejspíš velice slušnou kariéru.

Hráč, jenž nastupuje jako podhrot či křídlo, zatím zcela zastínil svého vrstevníka a sparťanského odchovance Adama Karabce. Na svém kontě má stejné statistiky jako výše zmíněný Gningue a ve svých 19 letech má navíc obrovský prostor pro to, aby se do budoucna ještě zlepšoval a stal se oporou Sparty Praha a jednou třeba i národního týmu.

3. Merchas Doski

Foto: FK Jablonec

Slovácko přivedlo před sezonou z rakouského Wackeru Innsbruck pro českého fanouška neznámého Doskiho, který okupuje levý okraj obranné řady. A zdá se, že příchod 22letého beka byl pro ambiciózní klub z Uherského Hradiště trefou do černého. Irácký fotbalista se zatím ukazuje ve velice dobrém světle.

Doski už se stihl ukázat i jako střelec, v důležitém ligovém utkání obral o dva body favorizovanou Slavii Praha, když v sedmém kole gólem zajistil svému týmu domácí remízu 1:1. Skvěle se prozatím jeví i v pohárové Evropě, a tak je dost možné, že pokud bude v podobných výkonech pokračovat i nadále, strhne se o jeho služby po sezoně pořádná mela.

2. Asger Sørensen

Foto: Profimedia

Klidná síla z Dánska, která dostala nelehký úkol: nahradit Dávida Hancka. Sørensena přišel, viděl, zvítězil, resp. ihned se zařadil do základní sestavy. Nejprve po boku právě Hancka a po jeho odchodu do nizozemského Feyenoordu Rotterdam po boku další letní posily Jaroslava Zeleného.

Zatím to Sørensena zvládá opravdu bravurně a pro kouče Sparty Praha Briana Priskeho je v obraně číslem jedna. Dokonce se předvedl i směrem dopředu, když vstřelil vítěznou branku v zápase Sparty s Mladou Boleslaví (3:1). Na Letné se na bývalého hráče Norimberku zkrátka mohou plně spolehnout.

Jan Kliment

Foto: Profimedia

Kdo by to byl čekal, že se po nepovedené sezoně v Polsku Plzni Jan Kliment takto vyplatí. Poté, co Viktoriánům nevyšel příchod Václava Jurečky, kterého jim ze Slovácka vyfoukla konkurenční Slavia Praha, se pozornost Západočechů obrátila na někdejšího českého reprezentanta a zatím se to zdá být vynikající volbou.

Momentálně sice Kliment laboruje se zraněním, ale nebýt jeho, nemusela Viktorka proklouznout až do základní skupiny Ligy mistrů. Dvě branky ve třech ligových zápasech a veledůležité góly Šachtaru Karabach a Šeriffu Tiraspol v předkolech Ligy mistrů, k tomu nesporný přínos v mezihře. To je Klimentova bilance. Pokud po návratu na trávník bude pokračovat v těchto výkonech, bude z něj nejspíš adept na jednoho z hráčů sezony.