eFotbal

TOP 5 nejlepších nováčkovských sezon v samostatné české lize

TOP 5 nejlepších nováčkovských sezon v samostatné české lize
TOP 5 nejlepších nováčkovských sezon v samostatné české lizeFlashscore
Nedávno začal nový ročník Fortuna:ligy s jedním nováčkem, a to vítězem druhé ligy Zbrojovkou Brno. Ta si jako novopečený celek mezi smetánkou prozatím vede velmi solidně a zaskočila nejeden tradiční prvoligový mančaft. Pojďme si proto připomenout v Top pětce nejlepší mužstva od sezóny 1994/95, která ve své první sezóně mezi mazáky získala nejvíce bodů.
Reklama
Reklama

Do souhrnu nebyla započítána sezóna 1993/94, jenž byla první od rozdělení Československa a týmy do ní byly doplněny. V ročníku 2020/21 byly body zprůměrovány, protože se liga hrála výjimečně s 18 účastníky, což znamenalo o 4 zápasy více než ostatní co se v žebříčku umístily. Dále není v tabulce započítána nadstavba, poněvadž je to teprve nedávno zavedený prvek.  

5. místo: Hradec Králové 2010/11 (41 bodů) 

Hradec se vrátil do nejvyšší soutěže po dlouhých 7 letech. Východočechy tehdy vedl velmi známý Václav Kotal. Hned v prvním utkání přijela na stadion pod Lízátky Sparta, jenž v té době byla také úřadujícím mistrem. Debut v dresu votroků si tehdy odbyl ještě 21letý Václav Pilař, který svou dalekonosnou střelou rozhodl o výhře domácích 2:1 a nastartoval tak svůj tým k úspěšné sezóně, ve které Hradec na svém hřišti prohrál pouze jediný zápas.

4. místo: Blšany 1998/99 (42 bodů), Zlín 2003/04 (42 bodů), Dukla Praha 2011/12 (42 bodů)

Na čtvrté příčce se umístily 3 týmy se stejným počtem bodů.

Blšany

Ročník 98/99 ve kterém Teplice skončily na 2 místě, Plzeň sestoupila a Blšany ve své historicky první sezóně mezi nejlepšími pouze 5 bodů od pohárové Evropy. Chmelaři získávali cenné body do tabulky   převážně na domácí půdě. Jediný, kdo si odtud odvezl 3 body byl Baník. Mužstvo vedené trenérem Miroslavem Beránkem v kádru čítalo jména jako Günter Bittengel, Libor Došek, Václav Drobný, Pavel Drsek nebo Jan Šimák skončilo na šestém místě, což je doposud nejlepší umístění v klubové historii.

Zlín

Tak jako u dvou předešlých tkvěla síla Zlína z domácího prostředí, ve kterém ševci vybojovali 33 bodů.

Trenérem tehdy byl dnes již zesnulý Vlastislav Mareček. Jeho asistentem dnešní trenér Mladé Boleslavi Pavel Hoftych. Pamatovat si fanoušci také mohou Vlastimila Vidličku, Edvarda Lasotu nebo Davida Hubáčka.

Dukla Praha  

V sezóně 2011/12 se Dukla po šestnácti letech v nichž si prošla velkou katarzí vrátila na prvoligovou scénu. Byl to návrat se vším všudy 6. místo v tabulce a zanechaný velmi dobrý herní dojem. Družina trenéra Luboše Kozla získala 42 bodů a dala základ dalším úspěšným ročníkům.

3. místo: České Budějovice 2019/20 (43 bodů)  

Dynamo se opět vrátilo mezi elitu v covidovém ročníku, ve kterém si všechna mužstva dala mezi začátkem března a koncem května nedobrovolně pauzu. Začátek nejvyšší soutěže se výběru Davida Horejše vůbec nepovedl. Po jedenácti kolech se tým krčil na posledním místě tabulky s pouhými 8 body a ve vzduchu visely ty nejhorší možné scénáře. Mužstvo se však obrovsky semklo a v dalších 8 zápasech sedmkrát vyhrálo. Především tato bilance vyústila v konečné sedmé místo a pouhou dvoubodovou ztrátu k účasti ve skupině o titul. V mančaftu tehdy působili Tomáš Sivok, Jaroslav Drobný, Jiří Kladrubský, ale i dnešní opora Slavie Ivan Schranz.  

2. místo: Opava 1995/96 (46 bodů), Pardubice 2020/21 (52 bodů – průměr 46 bodů ke 30 utkáním)

 Stříbrná pozice je dělená mezi dvě mužstva. Jak už bylo řečeno, umístěné Pardubice hrály ligu tvořenou 18 celky (tzn. 34 zápasů), oproti ostatním v pořadí jejichž tabulky byly klasicky po 16 týmech (30 zápasů). Aby si byly týmy v žebříčku co nejvíce rovny, byl Pardubicím bodový zisk zprůměrován ke 30 zápasům, ovšem i bez přepočtu by Východočeši skončily na druhém místě.

Opava

Slezané se ve své historicky první účasti mezi prvoligisty umístily na šesté pozici. Klub, jehož tehdejší název zněl FC Kaučuk Opava měl v kádru třeba Radima Kučeru, který ještě před nedávnem byl trenérem Teplic, nebo Aloise Grussmanna současného sportovního ředitele Baníku Ostrava.

Pardubice 

Nejmladší prvoligový klub založený v roce 2008, se také dostal poprvé v historii do naší nejvyšší soutěže, když ovšem nepočítáme jeho Pardubické předchůdce. Mužstvo Jiřího Krejčího si v ligové premiéře drželo stabilní výkonnost a pravidelně sbíralo body. Jenom jednou se v ročníku stalo, že by Pardubice ve dvou po sobě jdoucích zápasech nezískaly, byť jen jediný bod.

1. místo: Sigma Olomouc 2017/18 (55 bodů)

Po lavírování mezi první a druhou ligou v posledních letech si Sigma dala před sezónou jasný cíl, a tím měla být záchrana v soutěži. Považovat cíl za splněný, mohli Hanáci už před zimní přestávkou po podzimové části. Zisk 32 bodů, průběžné 3. místo a druhou polovinu soutěže před sebou je předurčoval k úspěšné sezóně, která vyústila v konečné 4. místo a místenku do pohárové Evropy. Trenérem vítězného týmu je Václav Jílek, který vede mužstvo Olomouce i v současnosti.