eFotbal

TOP 5 talentovaných českých gólmanů, kteří vyrůstají ve špičkových akademiích

TOP 5 talentovaných českých gólmanů, kteří vyrůstají ve špičkových akademiích
TOP 5 talentovaných českých gólmanů, kteří vyrůstají ve špičkových akademiíchFlashscore
O věhlasu české brankářské školy se dobře ví. V současnosti jí dělají dobré jméno třeba bundesligový Jiří Pavlenka, Tomáš Vaclík si zkusil Španělsko, Řecko i Anglii, velmi dobře si vede na domácí scéně Jindřich Staněk. Není divu, že přední evropské kluby pravidelně zvou na zkoušky právě nadějné tuzemské strážce svatyň. A ti bývají úspěšní. Podívejte se na pětici českých brankářských nadějí, které jsou kmenovými hráči slavných klubů.
Reklama
Reklama
VÍTĚZSLAV JAROŠ (LIVERPOOL)

Nastoupit v sedmnácti letech za A-tým takového velikána jakým je Liverpool, se opravdu nepovede jen tak někomu. Vítězslavu Jarošovi se to poštěstilo. Byť měl do té doby na kontě jen starty za osmnáctku, kouč Reds Jürgen Klopp se nebál někdejšího gólmana pražské Slavie poslat do branky v přípravě v roce 2019 proti Tranmere. Jaroš odchytal celou druhou půli, když nahradil zkušenějšího kolegu Simona Mignoleta, udržel čisté konto a favoritovi pomohl k hladké výhře nad třetiligovým soupeřem 6:0.

Od té doby přišlo sice pár startů za juniorku Liverpoolu, nicméně obě strany usoudily, že bude lepší získávat herní praxi. Jaroš tak rok působil v prvoligovém irském St. Patricks, za které odchytal téměř čtyřicet utkání. V následující sezoně se přesunul do Anglie, do slavného Notts County, v tomto ročníku hájí barvy Stockportu ze čtvrté ligy.

zdroj: Stockport County

ONDŘEJ MASTNÝ (MANCHESTER UNITED)

Už v patnácti si ho pozvali na testy, v United nakonec absolvoval hned dvě stáže, přičemž klíčová byla ta druhá, které se zúčastnili i kluboví trenéři brankářů. A jejich rozhodnutí bylo jasné – toho mladíka z Jihlavy chceme v týmu. Jelikož ale nemohl kvůli příliš nízkému věku přestoupit hned, musel si počkat. První půlrok se sedmnáctiletému gólmanovi nevydařil podle představ, hned na začátku první zahraniční štace se zranil. Na půl roku. Po návratu ale velmi rychle začal dokazovat, že se United nespletli, když se rozhodli ho angažovat.

Teď je mu jednadvacet a stejně jako většina kolegů sbírá zkušenosti jinde. V United působil až do léta, pak ale vedení usoudilo, že bude moudré, když bude hostovat někde, kde bude hrát pravidelně mužský fotbal. Mastný zamířil do severoirského Portadownu. Bohužel to pro něj nebyla dobrá volba. Portadown byl nejhorší tým soutěže s jednoznačně nejhorší defenzivou. I proto je možná dobře, že odchytal jen osm utkání.

zdroj: Manchester United

ADAM STEJSKAL (SALCBURK)

Sedmnáctiletý Adam Stejskal se objevil v hledáčku rakouského giganta poprvé už v roce 2016. Následně absolvoval v super moderním centru Salcburku, které klub vyšlo na 60 milionů eur, několik stáží. Vůbec nejvíc na sebe upozornil v říjnu 2017 na Istria Youth Cupu, kde výtečnými výkon pomohl akademii Red Bullu na úkor takových gigantů jako Chelsea či Benfica k triumfu. Byl za to také náležitě odměněn, když ho vyhlásili nejlepším gólmanem turnaje. Mezi třemi tyčemi doslova čaroval.

V létě 2018 se Salcburkem podepsal tříletý profesionální kontrakt. Poté, co se zdokonaloval v juniorce rakouského giganta, působil dva roky v juniorce, prakticky stejný čas hájil bránu rezervního Lieferingu ve druhé lize. Od zimy je ale součástí prvního týmu, jelikož jeden z jeho gólmanů odešel. V přípravě si zachytal proti Spartě, Bayernu či Interu. Na šanci v áčku ale stále čeká.

zdroj: Jonathan Moscrop / Sportimage

Radek vítek (MANCHESTER UNITED)

Odchovanec Sigmy Olomouc se do rudé části Manchesteru, kde si české gólmany očividně oblíbili, v létě 2020. V té době mu bylo pouhých 16 let. Od té doby se jeho kariéra vyvíjí a v minulé sezóně pomohl Reds vyhrát FA Youth Cup.

Nastoupil do všech šesti zápasů Youth Cupu, včetně květnového finále proti Nottinghamu Forest na Old Trafford. V této sezóně nastupuje za tým United do jednadvaceti let.

Vítek se poprvé dostal do sestavy United v září minulého roku, kdy Reds cestovali v rámci Evropské ligy do Tiraspolu. Český stoper byl nevyužitým náhradníkem. Tuto roli ale zastává čím dál častěji a na lavičce v posledních zápasech doplňuje zkušeného Toma Heatona. 

zdroj: Manchester United FC

LUKÁŠ HORNÍČEK (BRAGA)

Přestoupit z druhé ligy do předního portugalského klubu, to není na české fotbalové poměry zrovna obvyklá záležitost. Lukáš Horníček je v tomto směru pravděpodobně absolutní raritou. Bez šesti centimetrů dvoumetrový gólman začal už ve svých šestnácti trénovat s prvním týmem druholigových Pardubic, v květnu 2019 se ukázal na evropském šampionátu hráčů do 17 let v Irsku, kde pomohl českému týmu do čtvrtfinále. To už bylo víceméně jasné, že druholigových klub z východních Čech svou hvězdičku neudrží.

Mladý gólman registroval zájem z více stran, nicméně nakonec se rozhodl jít „portugalskou“ cestou, když se v červenci 2019 domluvil na ročním hostování s opcí na přestup v Braze. Mometnálně chytá pouze za tým do třiadvaceti let ve třetí portugalské lize, v prvním týmu má - i kvůli situaci se smlouvou - dveře zavřené. V létě se dost možná bude rýsovat návrat do Pardubic.

zdroj: SC Braga