eFotbal

TOP 5 událostí druholigové zimy: Vyškov měnil hráče i vlastníka, dál ale míří vysoko. Trenérské změny přivedly legendy

TOP 5 událostí druholigové zimy: Vyškov měnil hráče i vlastníka, dál ale míří vysoko. Trenérské změny přivedly legendy
TOP 5 událostí druholigové zimy: Vyškov měnil hráče i vlastníka, dál ale míří vysoko. Trenérské změny přivedly legendyFlashscore
Za dva dny to vypukne. FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA odstartuje svou jasní část. I když se největší pozornost pochopitelně soustředila na nejvyšší soutěž a dění v elitní šestnáctce klubů, nuda to rozhodně nebyla ani ve druhém podlaží českého profesionálního fotbalu. Změny na trenérských postech, noví vlastníci klubů, odchody kanonýrů i návraty zkušených hráčů. A komu by to nestačilo, tak třeba i bodový odečet. Server eFotbal.cz se pokusil vybrat pět největších událostí zimy.
Reklama
Reklama
Vyškov má nového majoritního vlastníka, ambice zůstávají

Pro někoho překvapení, pro jiného jasná věc. MFK Vyškov vede po podzimu tabulku o čtyři body před Duklou. Trenér Jan Kameník si moc dobře uvědomuje, že boj o postup se od jeho celku už čeká. „Není za co se skrývat,“ přiznal už po podzimu. Pomoci k posunu na další výkonnostní level by měl klubu i nový většinový vlastník. Tím je americká investiční skupina Blue Crow Sports Group, vlastnící i druholigové španělské Leganés. Ve Vyškově navýšila svůj vliv z 50 na 99 procent.

Vše se hned projevilo i na zimní přípravě, kdy se Vyškovským dostalo možnosti zahrát si i proti rezervě slavného Realu Madrid. Klub řádně zamíchal kádrem, o jeho zahraniční opory byl zájem, tradičně si pro posily sáhla do kádru druholigového lídra třeba Viktorie Plzeň. Díry v kádru ale Vyškov dokázal zacelit, když sáhl třeba po lotyšském reprezentantovi či třeba po mládežnickém šampionovi z Nizozemska. Do klubu přišel Raimonds Krollis z italské Spezie Calcio. Defenzivu vyztuží rodák z Goudy Abdallah Aberkane, který působil třeba i v Ajaxu.

V zádech má Vyškov ambiciózní pražskou Duklu a také Táborsko. Pro oba zmíněné kluby je ambicí účast v baráži o nejvyšší soutěž. Podzimní představení týmů Petra Rady a Romana Nádvorníka jsou zárukou, že bude k vidění dramatická bitva a krásné zápasy.

Majitele mění také SFC Opava. Od města klub kupuje podnikatel Andrej Krajíček. Ten je už od letošního dubna v klubovém představenstvu, kde mu pomáhá Martin Latka.

foto: © FK Dukla Praha

Druholigová NEJ: Nabito měl Vyškov, děravá obrana trápila Žižkov, ve statistikách zasvítil VarnsdorfPříbram přišla o dva body, původně hrozil i větší odečet

Sice se během zimy neodehrál žádný soutěžní zápas, přesto se měnila druholigová tabulka. Příbrami byly totiž odečteny body a propadla se ze čtvrté na šestou pozici. Původně hrozila týmu kouče Karla Krejčího ztráta čtyř bodů, nakonec přišel o dva body. Jde o trest od Etické komise, která Příbram potrestala kvůli maření verdiktu Sboru rozhodců a nesplacení dluhů bývalým hráčům. Odvolací komise flastr snížila o polovinu, ale přidala peněžitý trest (30 tisíc korun).

Středočeský klub v prohlášení uvedl, že klub respektuje verdikt disciplinární instance i oznámení Odbolací komise FAČR. Přesto klub zvažuje odvolání k mezinárodním instancím. „Klub bere dvoubodový trest na vědomí; ovšem považujeme jeho přísnost za neadekvátní, zejména ze sportovního hlediska. Tímto způsobem jsou postihnuti především sportovci, kteří tvrdě bojovali o body na hřišti,“ zní v prohlášení na stránkách klubu. „Z naší strany rozhodně nebereme věc za uzavřenou. Zvážíme všechny možnosti, jak rozhodnutí zvrátit včetně odvolání až k orgánům FIFA jako CAS (Mezinárodní sportovní arbitráž).“

Na svou obhajobu klub přidává argument, že FK Příbram eviduje několik případů, kdy nedošlo k vyrovnání finančních prostředků, které má klub přiznané za přestupy svých odchovanců v rámci zahraničních klubl. "Tyto finance by s přehledem pokryly plnění, které následně vedlo k uložení trestu od Etické komise FAČR,“ hájí se středočeský klub.

foto: © FK Příbram

Někteří mladí mě moc neposlouchají, jedou si svůj svět, ale parta je na dobré úrovni, nečekal jsem to, přiznává HušbauerPoslední týmy měnily kouče, vsadily na legendy. Spartě B velí Loučka

Nejen hráčské kádry doznaly během zimy pořádných změn. Průvan přišel i na trenérských lavičkách. Poslední Prostějov vsadil za záchranáře ostříleného německými soutěžemi Radima Kučeru, devět let si ve stejné destinaci v barvách Norimberku zahrál i Marek Nikl. Ten se bude pro změnu snažit udržet mezi druholigovou společností Viktorii Žižkov.

Změnu po nepříliš povedeném podzimu ohlásila i rezerva mistrovské Sparty. Na její lavičku povýšil dosavadní asistent letenského áčka Luboš Loučka, jenž bere první štaci v roli hlavního kouče jako obrovskou výzvu. Práci s talentovaným mládím si zatím nemůže vynachválit, a jelikož pracuje s talenty na stejných principech, jako Brian Priske v áčku Letenských, věří fanoušci, že se rezerva také posune tabulkou výš.

foto: © AC Sparta Praha

Žižkov zahájí tuhé boje o uchování druholigové příslušnosti s pěti nováčky, 7 hráčů naopak Nikl poslal pryčTrůn pro krále střelců pro Řezníčka? Nejbližší konkurenti povýšili

Stejně jako bude napínavé sledovat dění na obou pólech tabulky, fanoušci se jistě těší na porci gólů. Zárukou, že budou padat, je jedna z hvězd druhé nejvyšší soutěže, kanonýrská stálice Jalub Řezníček. Ten momentálně vede hodnocení nejlepších střelců s dvanácti zásahy společně s Davidem Hufem. Jenže ten se posunul v zimě do týmu Bohemians a už si otevřel střelecké konto v nejvyšší soutěži.

Do FORTUNA:LIGY odešli i Ebroma Sighateh, jenž bude hrát na jaře za Sigmu Olomouc i sedmigóloví Tomáš Schánělec, jenž Spartu B vyměnil za dres Zlína a Lukáš Fila, který nyní hraje za Mladou Boleslav. Kariéru Filipa Firbachera, který dal rovněž na podzim sedm gólů, zastavil trest od Etické komise FAČR.

Řezníček má tedy v čele tabulky střelců šest branek. V prvním jarním vystoupení sice v dresu Zbrojovky Brno. „Za posledního dva a půl roku jsem dal padesát soutěžních gólů. Střelce jsem vyhrál ve druhé lize, i když jsem ji hrál minule. Budu na to chtít navázat. Ale bylo by taky fajn, aby se gólově přidal i někdo další. Já jsem na dvouciferném čísle a pak je za mnou bohužel díra. I kvůli tomu nějaké body chybí. Nemůže to stát pořád na mě,“ uvedla opora Zbrojovky Brno dříve v rozhovoru pro eFotbal.cz.

K vidění budou bez ohledu na tabulku střelců zajímavá jména. Do druhé ligy naskočí například Muris Mešanovič, jenž posílil pražskou Duklu, nebo třeba Radek Šiler. Bombarďáka třetiligové Admiry si vyhlédla Sparta B.

foto: © FC Zbrojovka Brno

Na Dukle budu trpět, přiznává brněnský kanonýr Řezníček. Boj o postup? Nezáleží už jen na nás, litujeRána pro Varnsdorf, hvězdičku dohnala minulost

Varnsdorf je po vynesení trestu Etické komise bez svého nejlepšího střelce. Firbacher, který dal na podzim ve FNL sedm gólů, vyfasoval za účast v úplatkářské aféře zákaz činnosti na třicet měsíců a pokutu dvacet tisíc korun. Na podzim přitom na hřišti válel a trenéra Miroslava Holeňáka výkony určitě nezklamal. „Kdyby ho nedohnala minulost, jsem si jistý, že by v tom pokračoval i na jaře,“ řekl kouč Varnsdorfu pro eFotbal.cz.

„Filipa je mi líto. Co ale udělal, je prostě špatně. Doufám, že si z toho vezme poučení. Sice neznám úplně podrobnosti, co mi ale říkal on sám, tak prý jen přeposlal nějakou smsku… I kdyby to tak bylo, je to strašná chyba a Filip to ví. Tohle se zkrátka nesmí nikdy stát,“ konstatoval Holeňák s tím, že si Firbacher i do budoucna ponese škraloup. „Ale věřím, že na fotbal nezanevře. Co jsem s ním mluvil, chce se do něj určitě vrátit,“ poznamenal kouč.

Firbacher se proti rozsudku odvolal, hodlá dosáhnout jeho razantního zmírnění. Zda se to povede, je ve hvězdách, údajně už ale řeší nabídky z ciziny. Jedna mu měla přilétnout i z druhé čínské ligy, na kterou by se zákaz vztahovat nemusel. Holeňák neskrývá, že nebýt trestu, tak měl hráč kvalitu i na českou nejvyšší soutěž.

„Říkám, že chybu může udělat každý z nás. Když k ní ale dojde, záleží na tom, jak daný člověk zareaguje. Zda se poučí a začne sekat latinu, nebo ne. Je to jen na Filipovi. Pevně doufám, že už je vyléčený. Alespoň on mi to tak říkal a já nemám důvod mu nevěřit,“ hlásí Holeňák s tím, na hřišti i v kabině s Firbacherem žádné problémy nebyly. V partě byl oblíbený. Možná až moc. „Jsem rád, že se u nás chytil, tohle ho však samozřejmě dost přibrzdí. Je to tvrdý trest, ale nedá se nic dělat. Za to, co provedl, si ho bohužel zaslouží,“ dodal jedním dechem.

foto: © FK Varnsdorf

Nejlepší střelec Varnsdorfu Firbacher končí v klubu kvůli pokusu o ovlivnění zápasu