eFotbal

TOP obránci v lize bez smluv? Šla by z nich postavit nadstandardní čtveřice!

TOP obránci v lize bez smluv? Šla by z nich postavit nadstandardní čtveřice!
TOP obránci v lize bez smluv? Šla by z nich postavit nadstandardní čtveřice!Flashscore
Hned několika obráncům v týmech FORTUNA:LIGY končí v červnu kontrakty. Někteří už mají o své budoucnosti jasno, jiní ne. Z těch, kteří ne, jsme vybrali dva krajní beky a dva stopery. Kde by se případně mohli ujmout?
Reklama
Reklama
Pravá obrana – Gigli Ndefe

Jednou byl v Baníku jasnou volbou na kraj obrany, jindy strávil týdny na lavičce. Podivná pozice Ndefeho možná vyústí v odchod zadarmo.

V březnu mu bylo třicet, v elitní české lize má mraky zkušeností. Skoro pět desítek zápasů odehrál v Karviné, odkud se přesunul do Baníku. Tam se od ledna 2021 stal pevnou součástí zadních řad, minulý ročník byl ale v tomto ohledu horší a v zimě zamířil na hostování do Liberce.

Sedm zajímavých hráčů, kteří by mohli brzy v Doosan aréně pózovat s modročerveným dresem Viktorie

V současnosti je to vlastně dost nepřehledné. Na začátku jara mu patřila základní sestava, pak z ní úplně vypadl, načež se do ní vrátil. Je otázkou, co bude dál, chytil by se ve většině klubů od prostředka tabulky níž.

Kdo tam je dál? Michal Fukala zamíří po konci smlouvy z Liberce právě do Baníku, kde končí kontrakt také Janu Juroškovi a Muhammedu Sannehovi. Na pozici pravého beka se tak děje v Ostravě velké zemětřesení. 

Foto: FC Baník Ostrava

Stoper – Ondřej Karafiát

Odchovanci Sparty to sice v prvním týmu nevyšlo, ale ligovou kariéru udělal parádní. Probil se do ní díky působení na Žižkově a v Českých Budějovicích, načež strávil plodné roky v Liberci. Dohromady jich bylo pět. Pak si ho vyhlédla Slavia a nebylo o čem.

V Edenu se však nedokázal významněji prosadit, a tak hned v zimě 2021, tedy půlroku po přestupu, šel hostovat zpět do Liberce. 

Plánování kariér, rozvoj hráčů i spolupráce s Vlašimí. Tvrdík oznámil novou roli kapitána Slavie

V létě byl zapůjčen do Mladé Boleslavi, kde je doteď. Loni v lednu se hostování proměnilo v přestup, což se hodilo všem stranám. Karafiát je více než standardní ligový stoper. Své si odehraje, zkušenosti má a ve 29 letech je v nejlepším věku.

Co bude dál, je otázka. Končí mu smlouva, která jistě nebude zanedbatelná. V Mladé Boleslavi je ale jasnou volbou do sestavy a dá se čekat, že se obě strany dohodnou na pokračování.

Foto: FK Mladá Boleslav

Stoper – Vít Beneš

Jeden z nejrespektovanějších stoperů v lize, držák Olomouce a borec, co má zkušeností na rozdávání. Vít Beneš se po návratu do Česka z Maďarska v Olomouci skvěle chytnul a tato sezona byla již jeho šestá na Hané.

Byť mu bude v létě 36, výkonnost si drží a trenéři na něj vždy dají. Pokud není zraněný nebo vykartovaný, hraje. Má přehled ve hře i solidní rozehrávku.

V Pardubicích už mají jasno. Kováče vystřídá na východočeské lavičce tandem Saňák - Kulič

Na žádný další větší přesun už to asi nebude, nicméně v Olomouci by byli hloupí, kdyby si takového hráče nechali odejít. Je i mentorem pro mladší, prostě vzor. Někdejší člen jabloneckých galacticos sám navíc jeví touhu zůstat.

Foto: SK Sigma Olomouc

Levý obránce – Jan Kalabiška

Smlouva sice končí ještě Filipu Novákovi či Michalu Leiblovi, nicméně prvně jmenovaný se v Sigmě tolik nechytnul a ten druhý má o své budoucnosti podle iSport.cz rozhodnuto, jde do Teplic. 

Co ale Jan Kalabiška? Někdejší nejlepší střelec slovenské ligy chytil na Slovácku druhý dech a po přesunu v Karviné, což bylo v roce 2018, ožil.

Nepříjemnost pro Slavii. Brankář Kinský ve Vršovicích nový kontrakt nepodepíše, chce pravidelně chytat. Kdo jej chce získat?

Neskutečně mu pomohl trenér Martin Svědík, který ho zasunul na levého obránce. Kalabiškovi tato pozice sedla. Navíc byl díky své minulosti nesmírně platný dopředu, vždyť v sezoně 2021/22 zapsal bilanci 4+7. 

Na jaře dokonce zaskakoval i na pozici stopera, ale bylo mu 37 let a Slovácko chce v létě omladit. 

Foto: 1. FC Slovácko