eFotbal

Totální šok! Které slavné týmy vypadly v tomto tisíciletí z TOP lig?

Totální šok! Které slavné týmy vypadly v tomto tisíciletí z TOP lig?
Totální šok! Které slavné týmy vypadly v tomto tisíciletí z TOP lig?Flashscore
Je to téma posledních týdnů. Mnoho gigantů klubového fotbalu se trápí a krčí se na dně tabulky. Není to žádná anomálie, jelikož v nedávné minulosti opustilo slavná patra hned několik slavných celků.
Reklama
Reklama
West Ham – 2002/03

Pro některé je to největší sestup v historii Premier League. Ani ne tak kvůli postavení West Hamu v anglické lize, protože v předchozí sezoně skončil sedmý, ale spíše kvůli kvalitě jeho týmu.

Kladiváři měli v týmu takové osobnosti jako David James, Michael Carrick, Joe Cole, Jermain Defoe, Paolo Di Canio, Frederic Kanoute, Trevor Sinclair či Tomáš Řepka. Jednoduše to byl příliš dobrý tým na to, aby spadl. To ale bylo jen v teoretické rovině, Hammers totiž skutečně šli o patro níž.

West Ham prohrál čtyři z úvodních pěti zápasů a poté v období od října do ledna nevyhrál 14 utkání, což se nakonec ukázalo jako zlomové. Tento tradiční klub měl ale také kopec smůly, jelikož spadl i přes to, že nasbíral 42 bodů, což je nejvíce bodů, které kdy sestupující tým v historii Premier League získal.

Foto: West Ham United FC

Villarreal - 2011/12

Villarreal vstupoval do sezony 2011/12 jako tým hrající Ligu mistrů, když v předcházejícím ročníku skončil v La Lize na čtvrtém místě.

V týmu měli Marcose Sennu, Matea Mussachia, Nilmara, Diega Lopeze, Giuseppe Rossiho a Borju Valera, což jsou přesně hráči, kteří spadají do „kultovní“ kategorie, na kterou fanoušci nejraději vzpomínají.

Po úspěšné sezoně se ale Žlutá ponorka musela smířit se dvěma velkými odchody. Prodán byl Santi Cazorla a Joan Capdevila.

V Lize mistrů skončil Villarreal ve skupině s Bayernem Mnichov, Neapolí a Manchesterem City na posledním místě a bez bodu a stejnou (ne)formu měl i v La Lize.

Během celé sezony Villarreal 15krát prohrál a jen devětkrát vyhrál (méně vítězství měl pouze klub ze dna Racing Santander) a nasbíral 41 bodů. Šlo tak o něco podobného jako u West Hamu.

Foto: Villarreal CF

Schalke - 2020/21

V sezoně 2017/18 skončilo Schalke na druhém místě Bundesligy a v následujícím ročníku se probojovalo do vyřazovací fáze Ligy mistrů. Nic nenahrávalo tomu, že by tento slavný klub měl čekat totální propad.

Ale stalo se a sezonu 2021/22 začínalo Schalke tažení druhou bundesligou po více než 30 letech. Nejednalo se o okamžitý sešup, protože Schalke před sestupem skončilo na 14. a 12. místě, ale zdálo se nepředstavitelné, že by spadlo do druhé ligy.

Bylo to teprve počtvrté, co Schalke sestoupilo z nejvyšší soutěže, a prošlo si pěti různými manažery!

Situaci v sestupující sezoně se snažil zachránit například Ozan Kabak, Sead Kolasinac, Klaas-Jan Huntelaar, Ralf Fährmann nebo Shkodran Mustafi.

Nakonec Schalke skončilo s pouhými 16 body z 34 zápasů, 17 bodů za záchranou a pouhými třemi výhrami za celou sezónu.

Foto: AS Monaco

River Plate - 2010/11

River Plate je jedním z největších klubů jihoamerického fotbalu, a to jak v současnosti, tak i v historii. To je však v sezóně 2010/11 neochránilo před sestupem.

Přestože River Plate nasbíral v ročníku 2010/11 57 bodů, spadl do baráže o sestup kvůli špatným výkonům v předchozích dvou sezonách – argentinská Primera Division totiž pracuje s výsledky posledních třech let.

V ročníku 2008/09 mělo River Plate 41 bodů a o rok později si jen mírně polepšilo na 43 bodů. Ve dvojzápase play-off se River utkal s Belgranem a první zápas prohrál 2:0, čímž si přidělal práci.

Druhé utkání skončilo 1:1 a muselo být v poslední minutě přerušeno kvůli nepokojům fanoušků, které přinesly mj. vpád na hřiště. Hráči museli být vyvedeni ze hřiště a násilnosti fanoušků pokračovaly i po zápase. Škoda však byla napáchána hlavně na hřišti a River poprvé ve své 110leté historii sestoupil.

Foto: Club Atlético River Plate

Monaco - 2010/11

Jednalo se o další postupný pád do nižší soutěže, ale i tak byl sestup Monaka do Ligue 2 šokem. Jistě, nebyl to stejný tým, který v sezoně 2002/03 skončil na druhém místě a který se o rok později dostal do finále Ligy mistrů, ale tohle nikdo nepředpokládal.

V sezoně 2009/10 totiž skončilo Monako osmé a dostalo se do finále Francouzského poháru, kde prohrálo s PSG až po prodloužení.

Ale propad o rok později byl šílený. Hlavním problémem Monaka byly remízy, neboť remizovalo téměř v polovině ligových zápasů (17), přičemž devětkrát vyhrálo a dvanáctkrát prohrálo. Stejně jako v případě West Hamu se jednalo o další sestup s vysokým počtem bodů; 44 bodů na záchranu nestačilo.

V kádru byl například Pierre-Emerick Aubameyang, Layvin Kurzawa nebo Stéphane Ruffier.

Foto: AS Monaco