eFotbal

Trenérská stopa, kterou půjde jen stěží překonat. Nejlepší stratégové v historii Premier League

Trenérská stopa, kterou půjde jen stěží překonat. Nejlepší stratégové v historii Premier League
Trenérská stopa, kterou půjde jen stěží překonat. Nejlepší stratégové v historii Premier LeagueFlashscore
Premier League poskytla během své historie „azyl“ již celé řadě nejzvučnějších hráčských hvězd, ale to samé platí o trenérech. Z některých se na Ostrovech stali uctívaní taktici, kteří dovedli své týmy k cenným trofejím i respektu v celé Evropě. Anglické kluby mají dostatek financí, proto by se dalo říct, že to občas jde samo, ale není tomu tak. Poskládat vhodně svou družinu chce dávku talentu, schopností a zkušeností. Podívejme se na pět nejlepších stratégů v historii Premier League.
Reklama
Reklama
5) Jürgen Klopp

Jeho pověst je nesporná a Liverpool dokázal vrátit po svém příchodu v roce 2015 opět mezi ostrovní elitu. Někdejší tvář Dortmundu převzala otěže na Anfield Road a začala budovat tým podle svých představ. Stejně jako v Bundeslize dokázala ukázat na tváře, které vykazovaly potenciál, ale do té doby jej plně neprodali. Klopp má velkou schopnost z hráče vymačkat maximum a dokázat v nich probudit hlad po úspěchu. Není pochyb o tom, že Reds na něj budou vzpomínat ještě dlouho po tom, co už u kormidla nebude.

Foto: FC Liverpool

4) Arsène Wenger

Uspěchaná doba plná očekávání se mnohdy promítá i ve fotbale a tlak na výsledky mnohdy odnáší i trenérské řemeslo. Dnes se nacházíme v době, kdy trenéři žijí často na svých adresách jepičí životy, ale ještě nedávno tomu tak nebylo. Francouzský kouč Arsène Wenger patřil k neochvějným persónám Arsenalu více jak dvě dekády a podařilo se mu něco, na co bude velmi těžké navázat. Nezapomenutelná zůstává především sezóna 2003/04, ve které jeho svěřenci zůstali na Ostrovech neporaženi, ale i revoluční a neotřelé přístupy ke svým hráčům.

Foto: Arsenal FC

3) José Mourinho

Po pozoruhodném úspěchu v Portu přišel na Stamford Bridge, aby prokázal, že jeho schopnosti mohou slavit úspěch i v nejtěžší ligové soutěži na světě. Special One proměnil Chelsea v obávaný klub, kterému nebylo cizí získávat cenné trofeje. Na tuto adresu se ještě jednou vrátil, stejně jako následně vyslyšel volání z Manchesteru United či Tottenhamu. Portugalský stratég zažil světlé i temné chvíle, přesto na Ostrovech zanechal výraznou stopu, kterou nikdo nezpochybňuje. Aktuálně vede v Serii A římské AS, kde již oslavil například triumf v Konferenční lize.

Foto: AS Řím

2) Pep Guardiola

Asi stěží byste aktuálně hledali větší zdroj inspirace pro všechny trenéry. Pep Guardioly se zásadně zapsal do historie tohoto sportu jako jeden z nejlepších taktiků. Kam přišel, tam slavil úspěch, ať už to byla Barcleona, Bayern Mnichov či nyní Manchester City. Španělský stratég dovedl Citizens od roku 2016 k pěti mistrovským titulům v Premier League. V poslední sezóně dosáhl treblu, když po letech nezdarů dovedl klub sídlící na Etihad Stadium k vytouženému ušatému poháru v Lize mistrů a trofej cinkla také v FA Cupu. Svou taktikou a schopnostmi ovlivnil již celou řadu profesních kolegů a není pochyb o tom, že je to nejlepší kouč současnosti.

Foto: Manchester City FC

1) Sir Alex Ferguson

Jeho odkaz je nesmrtelný a těší se oblibě veřejnosti i po konci trenérské kariéry. Stopa v Premier League je lemována velkým počtem úspěchů, ale i dlouhověkosti a inspirativního vedení svých hráčů. Během 26 dlouhých let na Old Trafford hned ve třinácti případech dovedl Rudé ďábly k mistrovskému titulu a pomohl vychovat nespočet hvězdných talentů. Na jeho práci se zatím v Manchesteru United nepodařilo nikomu navázat a od jeho odchodu do penze se tým stále hledá, stejně jako se na jeho trenérském křesle mění jeden stratég za druhým. Fergusonova schopnost udržet vítěznou mentalitu se od té doby stala jakoby bájnou schopností i břemen pro všechny jeho nástupce.

Foto: Manchester United FC