eFotbal

Třetí derby trefa do Černého? Proč ne, když mu to nepokazí VAR Petřík. Co ale udělal Zelinka?

Třetí derby trefa do Černého? Proč ne, když mu to nepokazí VAR Petřík. Co ale udělal Zelinka?
Třetí derby trefa do Černého? Proč ne, když mu to nepokazí VAR Petřík. Co ale udělal Zelinka?Flashscore
"Loni se všichni mohli zbláznit, že finále fotbalové ligy pískali v Česku Poláci," připomněl na Twitteru přední český sportovní publicista Luděk Mádl. Jedno z pražských derby (březnové Slavia-Sparta 2:0 v Edenu) rozhodoval s přehledem frajer, který pak v prosinci řídil v Kataru finále MS 2022 Argentina-Francie (byl to Szymon Marciniak - pozn. red.). "Teď se zase spousta lidí rozčiluje, ze sobotní klíčové derby Sparta-Slavia bylo od půlky dubna na Letné už potřetí za sebou svěřeno Daliboru Černému. Proč ne, když se mu to povede? Ostatní sudí k tomu časem také mohou dospět," dodal Mádl.
Reklama
Reklama

Černého nominaci na derby schválil ve středečním Sportu ve svém pravidelném komentáři i internacionál Ladislav Vízek. Ten píše o tom, že se nadějný sudí osvědčil a že je logické, že ho třetí derby nemine. Vízek ale připomíná, ze jestli se v sobotu na Letné vzedmou emoce, pak vypjaty zápas neukočírují ani dva Černí.

A že bude hodně záležet na hráčích na obou stranách, aby byl ligový vrchol důstojný a aby dali rozhodčímu šanci všechno zvládnout. "Hlavně ale ať se do toho Černému nemotá VAR, ten může všechno pěkně zasklít," dodává Vízek. Zlatá slova. Zvlášť, když tím VARem je opět (jen Příhoda a spol. vědí proč) pan Petřík.

Rozhodčí, který v lize zatím nepřesvědčuje s píšťalkou ani u videa, viz. duely v této či minule sezóně. Navíc fotografie s pivem během utkání, které pronikly na veřejnost, nezvyšují arbitrovi renomé.

Co komu udělal nejlepší a nejzkušenější český ligový arbitr?

Ale hlavně ať se do toho Černému od obrazovky moc nemotá. Tzv. soft penalt už jsme v závěru ligy viděli až dost. Ty z konce utkaní Liberec-Sparta sice komise rozhodčích obhájila, ale pak by se takové pokutové kopy musely nařizovat ve všech ligových duelech i na jiných stadiónech, což se rozhodně nedělo.

A pak je tu v souvislosti s klíčovým sobotním derby ještě jedna otázka, která napadá hodně fanoušků. Co komu udělal nejlepší a nejzkušenější český ligový arbitr Miroslav Zelinka?

Ten byl na víkend poslán jen na duel o čtvrté místo Bohemians - Slovácko. Solitér, který se dovedl na rozdíl od mnohých postavit i Berbrovi, kašlal na jeho plesy a nátlakové akce. Byl svůj, a asi proto jej někteří kluboví funkcionáři, preferující spíš staré struktury, v minule sezóně vetovali.

To už nyní sice nemohou, ale ani tak Zelinka žádné derby na jaře nepíská. I když by nejspíš měl, už proto, že by případné vzedmutí vášně na hřišti dokázal nejlépe rychle vyřešit.

Budiž, sobotní derby řídí na Letné Dalibor Černý, ať mu to tedy do třetice vyjde. Je to i ve velkém zájmu Příhodovy komise rozhodčích, která v teto sezoně k údivu leckterých fanoušků i expertů nasekala až nečekané množství nominačních chyb, a ty se ji okamžitě vymstily.

Ať už jde o případy z minulosti či o evidentní střety zájmů některých arbitrů, které ke své škodě až příliš shovívavě přehlíží. A Berkova nedávná nominace na duel Slovácko - Sparta po Křetinského návštěvě sudích v poločase duelu Sparta-Brno? Na takový úlet může dát zapomenout jedině třetí povedené derby v podání Černého. Hodně štěstí.

Sparta musí probrat Haraslína, Slavia nic nepodcenit. Brno si tak špatný výkon předvést už nedovolí, říká Pulpit