eFotbal

Trpišovský: Dobře si uvědomujeme, co je v sázce. Že bychom neuspěli? To si vůbec nepřipouštím

Trpišovský: Dobře si uvědomujeme, co je v sázce. Že bychom neuspěli? To si vůbec nepřipouštím
Trpišovský: Dobře si uvědomujeme, co je v sázce. Že bychom neuspěli? To si vůbec nepřipouštímFlashscore
Trenér pražské Slavie Jindřich Trpišovský na tiskové konferenci před domácí odvetou play off o Konferenční ligu proti polskému Rakówu Čenstochová hovořil o stavu zraněných hráčů, nutném zlepšení výkonu v porovnání s prvním utkáním i o významu důležitosti tohoto utkání.
Reklama
Reklama

„Zápasů, kdy jsme byli v podobné situaci, bylo nesčetně. Ať už na Unionu Berlín, kdy šlo o postup ze skupiny, nebo v těch vyřazovacích fázích. O postup jsme hráli doma s Petrohradem, podobné to bylo i před zápasem s Panathinaikosem. Za poslední roky jsme v téhle situaci byli více než desetkrát, zápasy o tituly, finále poháru... Každý zápas ve Slavii se hraje o hodně, každý je velká zodpovědnost. Všichni s tím máme zkušenost, víme, jak důležitý zápas to je. Hraje se defacto o všechno,“ je si vědom slavistický lodivod. „Vždycky, když dostaneme gól na začátku, říkáme si, že to je lepší než na konci, že ještě máme čas s tím něco udělat. To jsou všechno věci, které vnímáme před tím utkáním. Chceme hrát evropské zápasy. Pro nás, při hráče, trenéry i fanoušky je to důležité, stejně tak pro koeficient. Moc dobře si uvědomujeme, co je v sázce,“ dodal na úvod „tiskovky“.

Ten před extrémně důležitým zápasem čelí několika problémům se zraněním několika hráčů, zejména Lukáše Provoda a Yira Soreho. „Každý hráč má jiné rozpoložení. Včera s námi jeden z těch hráčů absolvoval první trénink. Víme, jakou kvalitu ti hráči mají, pokud ale někteří z nich v podstatě měsíc nebyli s týmem a neabsolvovali ani zápas nebo trénink, tak v podstatě ani nevíme, v jakém jsou stavu. Myslím si, že zítra bude minimálně v nominaci jeden z dlouhodobých marodů. Využití se nabízí vzhledem k utkání, podle toho, jak bude probíhat,“ naznačil šestačtyřicetiletý stratég, podle čeho se bude při složení soupisky rozhodovat. „Soupeř může třeba mít výškovou převahu atd. Podařilo se nám doléčit některé drobné věci, například Oscar bude zítra k dispozici, stejně jako všichni hráči, co byli v nominaci na zápas s Pardubicemi. U jednoho z déle zraněných hráčů je téměř stoprocentní naděje, že bude k dispozici, absolvoval celý trénink. U druhého je to pořád velká loterie, v úterý ještě netrénoval. Je otázka, v jakém je stavu, jestli by utkání zvládnul a zranění se třeba neobnovilo. Je to vše ke zvážení, nechceme ho tam dávat například v průběhu, abychom ho zase za pět minut nemuseli střídat. Ještě máme před sebou trénink a rozcvičení, tohle právě bude jedním z hlavních témat čtvrtečního programu,“ dovysvětlil vzápětí.

Slavistický kormidelník zároveň nevyloučil možnost, že by na místo zraněného Santose postavil jako stopera reprezentanta Tomáše Holeše. „Samozřejmě si s tou myšlenkou pohráváme. S Tomášem jsme v Evropě absolvovali zápasy, kdy nám defenziva hodně fungovala, například na Feyenoordu. Je spousta změn v defenzivě, hodně hráčů tady teprve začíná. Tomáš je hráč, který je lídr na hřišti, umí udílet úkoly a je spolehlivý. Jeho zasunutí na stopera je jedna z variant, Eduardo včera absolvoval trénink, i když s drobnými obtížemi. K utkání by ale měl být připravený,“ sdělil Trpišovský před novináři stav několika svých svěřenců s tím, že například Olayinku o víkendu s Pardubicemi šetřil právě kvůli čtvrteční odvetě.

Hodně podobný zápas tomu prvnímu

A co sám Trpišovský očekává od polského soupeře? „Bude to asi hodně podobné jako minulý týden. Určitě vezmou v potaz výsledek, se kterým do zápasu vstupují, i to, co jim doma fungovalo. V devadesáti procentech je jejich způsob hry vždy hodně podobný, stejně jako založení útoků. My potřebujeme změnit hlavně svoji mentalitu, věřím, že to přijde s podporou fanoušků a domácím prostředím. Mentálně a ohledně bojovnosti jsme v prvním zápase zaostávali, z toho vznikaly situace, o kterých jsme se bavili. Další věc je, že potřebujeme zvýšit tempo utkání a plynulost i intenzitu hry. Ve druhém v poločase v Rakówě se odehrálo pětadvacet minut čistého času, v prvním dvacet sedm. Tohle potřebujeme zvýšit, půjde to jen aktivitou, přesností, nabídkou a domácím prostředí. Čím více se bude hrát, čím více budeme útočit, ale i přepínat dozadu, abychom dokázali eliminovat rychlé protiútoky soupeře, tím více bude zajímavých situací,“ popsal. „Čekáme od nich to stejné, co v prvním zápase. Úpornou defenzivu, i v momentě, kdy budou útočit, tak zůstanu v pěti nebo šesti hráčích na vlastní polovině. Mají vynikající ofenzivní i defenzivní standardky a rozdílové hráče nahoře. Bude to hodně podobné, jsem ale přesvědčený, že zápas tady se bude odvíjet v jiném rytmu a my soupeře dokážeme rozhýbat do hloubky i do šířky více, než tomu bylo v prvním zápase.“

Sám Trpišovský podle svých slov vůbec nepřipouští možnost, že by jeho tým s Rakówem vypadl a pohárová Evropa pro něj skončila už v srpnu. „Chci postoupit a jsem přesvědčený, že to zítra zvládneme. Nechci přemýšlet nad tím, že by se to zítra nepodařilo. Máme sílu na to, abychom to zvládli, chceme ze sebe dostat to nejlepší. Jsem přesvědčený, že tady zítra bude hořet tráva, dáme do toho to nejlepší, co v nás je a že to zvládneme. To je to jediné, nad čím chci přemýšlet. Chceme strhnout diváky, dostat ze sebe to nejlepší. Chceme, aby zápas proběhl úplně jinak, musíme se oproti tomu prvnímu zápasu změnit, všichni to víme. Stojí proti nám protivník, který nedělá moc chyb, my ho k těm chybám musíme donutit. Věřím, že je to v našich silách, zvládneme to a pak nebudeme muset tuhle otázku vůbec řešit,“ věří.

Na závěr se slavistický trenér vyjádřil i k tomu, že má polský fotbal v porovnání s tím českým vyšší příjmy z televizních práv. A to i přes horší výsledky v pohárové Evropě oproti českým klubům. „Necítím se být takovým odborníkem na Ekstraklasu, abych to rozebíral. Vloni jsme hráli dvojzápas s Legií, trošku znám Poznaň, hlavně kvůli Janu Sýkorovi, koukám na některé zápasy kvůli hráčům, které nám doporučují do Slavie. Teď jsem viděl hodně zápasů Rakówa... Nevím, čím to je. Vždy, když na polského soupeře narazíme, přátelské utkání jsme hráli třeba s Lubinem, tak jsou zápasy hodně podobné. Hodně fyzicky náročné, soubojové, soupeř je nebezpečný ze standardních situací, fyziologicky hodně nepříjemný. Vždy to jsou nesmírně těžké zápasy, vloni s Legií, letos s Rakówem. Nevím, proč tomu tak je. Napadá mě koeficient, jestli nedostávají při losu těžší soupeře. Mohu řešit jen sportovní stránku, Raków je hodně silný soupeř, hraje hodně atypický fotbal, když se bavím s kluky, co v Polsku hrají, tak říkají, že to je úplně odlišný styl než ostatní polské kluby. Vloni jsme hráli s Legií, to byl také těžký soupeř, kulisy v Polsku jsou fantastické, návštěvy jsou skvělé. Pro mě je to překvapení, že se jim nedaří se tolik v Evropě prosadit.“

Zdroj: slavia.cz

Boleslav se trápí. Posílit defenzivu Středočechů přišel jablonecký odchovanec Kubista, fanoušci věří v příchod Ekpaie