eFotbal

Události kola: Hübschman si na zápis do historie musí počkat, Hradec opět nedohrával kompletní a Klokani poprvé slaví v Liberci

Události kola: Hübschman si na zápis do historie musí počkat, Hradec opět nedohrával kompletní a Klokani poprvé slaví v Liberci
Události kola: Hübschman si na zápis do historie musí počkat, Hradec opět nedohrával kompletní a Klokani poprvé slaví v LiberciFlashscore
Tomáš Hübschman se nejstarším střelcem FORTUNA:LIGY stále nestal, v Hradci Králové měl přitom ideální možnost Pavla Zavadila překonat. Vůbec poprvé v éře samostatné České republiky vyhrála Bohemka na hřišti Liberce, senzačně uspěly také České Budějovice proti lídrovi soutěže. V plném počtu znovu nedohrával již zmíněný Hradec a útočí na negativní rekord soutěže.
Reklama
Reklama
Hübschman odmítl zápis do historie

11. února se Tomáš Hübschman (41) stal na pár minut nejstarším střelcem v historii FORTUNA:LIGY. Jeho trefa do sítě Baníku Ostrava ale nakonec byla připsána jako vlastní Jiřímu Klímovi a ze zápisu do historie nic nebylo.

Po téměř měsíci měl Hübschman další velkou příležitost – na půdě Hradce Králové za rozhodnutého stavu rozehrával v deváté minutě nastavení pokutový kop. Střídající domácí gólman Reichl ale jeho penaltu dokázal vyrazit, a ačkoliv se míč kutálel po brankové čáře, v síti neskončil. Na překonání Pavla Zavadila si tak bude muset ještě nějakou chvíli počkat.

Foto: FK Jablonec

Jarošíka položila „jeho“ Sparta

Za Spartu Praha odehrál Jiří Jarošík 148 ligových zápasů, čtyřikrát se s ní radoval z mistrovského titulu. Ve 22. kole FORTUNA:LIGY se ale právě Sparta stala katem dnes již bývalého kouče Teplic.

Po venkovním výprasku v poměru 4:1 byl totiž několik minut po utkání odvolán ze své funkce a tak je nyní pětačtyřicetiletý rodák z Ústí nad Labem bez práce. „Výsledky nejsou dobré, ani hra. Jsem za to samozřejmě zodpovědný. Nikdo z vedení ale se mnou nemluvil. Trénuji a dělám vše tak, jak nejlépe umím" hodnotil po další porážce své angažmá v Teplicích.

Pod jeho vedením Teplice na jaře v šesti zápasech uhrály jen bod, vstřelily pouhé čtyři branky a spadly na čtrnáctou pozici ligové tabulky. Nový kouč Teplic by měl být oznámen v nejbližších hodinách, hlavním favoritem je Zdenko Frťala.

Foto: FK Teplice

Bohemka v Liberci slaví poprvé v éře samostatné ČR

V rámci české nejvyšší soutěže Bohemians 1905 na půdě Liberce ještě nikdy nezvítězili. U Nisy se jim to povedlo po dlouhých třiceti letech právě v rámci 22. kola letošní sezóny. 

Jednoznačným hrdinou utkání se stal dvougólový Jan Matoušek, který přitom sezónu začínal právě v Liberci a za Slovan si připsal celkem 55 ligových střetnutí. „Vítězství se rozhodně nerodilo lehce. Liberec měl územní převahu, hrál dobře na míči, ale poté je zmrazil náš první gól. Hru jsme vyrovnali a pomohli si i druhým gólem. Domácí začali být v křeči a mám pocit, že druhý poločas jsme měli relativně pod kontrolou. Výhry si hodně cením, protože tabulka se láme a nám se povedlo udržet tohoto soupeře pod námi," říkal na tiskové konferenci kouč Klokanů Jaroslav Veselý.

Dodejme, že Bohemka po dvou těžkých porážkách zabrala, ze dvou duelů uhrála čtyři body a dostala se na pátou pozici ligové tabulky. Zároveň je v semifinále MOL Cupu, kde vyzve jednoho z trojice Slavia – Sparta – České Budějovice.

Foto: Bohemians Praha 1905

Přišel, poprvé skóroval a zvítězil. Adediran hrdinou Českých Budějovic

Slavia měla možnost díky zaváhání Plzně navýšit náskok v čele FORTUNA:LIGY, místo toho ale Českým Budějovicím senzačně podlehla a náskok se naopak smrskl na jediný bod.

České Budějovice porazily Slavii po dlouhých jedenácti letech, naposledy zvítězily 9. listopadu roku 2012. Tehdy skóre otevíral nynější nejlepší střelec soutěže Jakub Řezníček, po brance Iva Táborského poté pouze korigoval výsledek Milan Škoda.

Nečekané vítězství zařídil domácím nigérijský útočník Quadri Adediran, jenž před jarní fází soutěže posílil Budějovice z pražské Dukly. Na hřišti se v tu chvíli pohyboval jen necelých pět minut, přesto právě on rozhodl.

„Quadri je dopředu velmi kvalitní, v koncovce má neotřelá řešení. Je to povahově skvělý klub, na tréninku jej povzbuzujeme, aby dával více gólů. Víme, že nám ještě hodně pomůže,“ chválil svého spoluhráče kapitán Budějovic Martin Králik, který perfektně řídil defenzivu a byl jednou z hlavních hvězd utkání.

Foto: SK Dynamo České Budějovice

Dvě červené i dvě penalty. Hradec atakuje nelichotivé historické zápisy

Dvě penalty sice Hradec Králové přežil, kvůli červeným kartám pro gólmana Pavola Bajzu a pro obránce Michaela Leibla ale na domácí půdě podlehl Jablonci vysoko 1:4.

„Z vyhraného zápasu se stalo, co se stalo. Hlavně mou chybou. Musím se omluvit chalanům v kabině. Červenou kartou se zápas úplně otočil. Kdybych ji nedostal, v životě neprohrajeme. Do té doby jsme hráli dobře, odvážně. Jablonec však od vyloučení hru zcela ovládl,“ mrzelo jednatřicetiletého slovenského gólmana.

Ten se stal již sedmým vyloučeným hráčem Hradce Králové v sezóně, v závěru střetnutí jej doplnil ještě zmíněný Leibl a Hradec tak v ročníku 2022/23 inkasoval už osm červených karet. Útočí tak na negativní rekord nejvyšší české soutěže.

Jen čtyřikrát v historii ligy některý z týmů inkasoval dvouciferný počet červených karet. V sezóně 1994/95 se jednalo o Plzeň, o rok později deset vyloučení zaznamenal právě Hradec a v dalším ročníku této mety docílil i Jablonec. Rekordní sumou je ale 12 – tolik červených karet inkasoval Žižkov v sezóně 1998/99. 

Foto: FC Hradec Králové