eFotbal

Úhoř z Paraguaye. Kdo je zázrak Newcastlu Miguel Almirón? Čtěte v Hattricku

Úhoř z Paraguaye. Kdo je zázrak Newcastlu Miguel Almirón? Čtěte v Hattricku
Úhoř z Paraguaye. Kdo je zázrak Newcastlu Miguel Almirón? Čtěte v HattrickuFlashscore
Kdyby Paraguay v roce 2014 „normálně“ postoupila na světový šampionát v Brazílii, tak jako na všechny čtyři předchozí, tamní fotbalová asociace by nikdy nezměnila pravidla a o Migueli Almirónovi by možná nikdy nikdo neslyšel. Tři kluby ve třech zemích by možná neslavily mistrovský titul a nejdražším fotbalistou v historii MLS by byl Jhon Durán. Ale znáte to, na kdyby se ve fotbale nehraje…
Reklama
Reklama

Říkali mu úhoř. La Anguila. Ale mladý Miguel neměl svou nelichotivou přezdívku moc rád. K Radamelu „Tygrovi“ Falcaovi nebo Arturu „Piraňovi“ Vidalovi, ke kterým vzhlížel, když vyrůstal, měl slizký úhoř sakra daleko.

Když tedy Almirón opouštěl Cerro Porteno, svůj první profesionální klub, nechal v něm i svou přezdívku, ale to nejlepší z úhoře si vzal s sebou. Inteligenci, obratnost a nepolapitelnost, s kterou brzy navzdory všem předpokladům ohromil celou Anglii.

Sedmimilionová Paraguay není zrovna fotbalovou zemí. Alespoň tedy ne „exportně orientovanou“. Mezi lety 1998 a 2010 sice čtyřikrát v řadě nechyběla na světovém šampionátu a v Jižní Africe to zázračně dotáhla až do čtvrtfinále, dvakrát dokonce vyhrála Copa Ameriku (1953 a 1979) a fotbal je samozřejmě nejpopulárnějším sportem v zemi, ale v žebříčku FIFA je až osm míst za Českem a upřímně: kolik znáte Paraguayců?

Jednoho, dva, tři? Možná legendárního brankáře Josého Luise Chilaverta, jenž z přímých kopů nasázel přes padesát gólů a je jedním ze tří gólmanů, kterým se povedlo nasázet hattrick. Pak snad Roqueho Santa Cruze, nejlepšího střelce paraguayského nároďáku, jenž na počátku tisíciletí pálil i za Bayern Mnichov nebo Manchester City, a pak možná Miguela Almiróna, nejdražšího hráče v historii MLS.

V pětce nejlepších evropských lig aktuálně napočítáte jen další čtyři. Julia Encise z Brightonu, Omara Aldereta z Getafe, Santiaga Arzamendia z Cádizu a Diega Gonzáleze z Lazia. Ale nepostradatelný pro svůj klub není ani jeden.

NECHCEME TĚ!

Dlouho to přitom vypadalo, že postradatelný bude i Miguel Almirón, jenž vyrůstal v přelidněné čtvrti San Pablo v Asunciónu, hlavním městě Paraguaye. Jeho otec tam pracoval jako strážný a matka dělala u pokladny v supermarketu, kde Miguel sbíral vozíky, aby si vydělal na „tramvajenku“ a mohl jezdit na tréninky. Samozřejmě autobusem.

Kvůli hubené postavě ho ale nejenže překřtili na Úhoře, ale navíc odmítli v největším paraguayském klubu Club Nacional, takže první fotbalové krůčky dělal v třetiligovém Club 3 de Noviembre, který sídlil naproti jeho základní škole.

V Paraguayi to mají „měšťáci“ jako Miguel těžší. Špičkoví fotbalisté tam tradičně pocházejí z venkova, kde si je brzy vytipují skauti a přivedou do města, aby je mohli rozvíjet. Miguela nikdo nevytipoval, a tak za peníze, které mu půjčili strýcové, jezdil po městě na testy a tréninky a snažil se dokázat, že jeho schopnosti převažují nad jeho rozměry. A jednoho dne se mu to povedlo. Ve čtrnácti letech se konečně „vetřel“ do akademie čtyřiatřicetinásobného mistra Paraguaye Cerro Porteño – lidového klubu z dělnické čtvrti Barrio Obrero, jehož největším rivalem je nejúspěšnější klub v zemi Club Olimpia, jenž má ještě o dvanáct mistrovských titulů víc.

Drtivá většina Paraguayců (podle odhadů více než devadesát procent) fandí právě jednomu z těchto dvou klubů. Cerro si sice nikdy nezahrálo finále kontinentálního poháru, ale jeho stadion La Olla je největším a nejkrásnějším v zemi.

Nechybělo ale mnoho a Miguel si na něm nikdy nemusel zahrát. „Byl moc hubený,“ vzpomíná jeho mládežnický trenér Hernan Acuna. „V paraguayském fotbale dostáváte spoustu úderů, neustále jste v souboji a na to zkrátka musíte mít postavu.“ Tu ale Miguel neměl a několikrát kvůli tomu byl na kraji propuštění. V kategorii do patnácti let a následně i u týmu do šestnácti let prakticky vůbec nenastupoval.

„Když se ale dostal do sedmnáctky, kde jsem byl technickým ředitelem, koordinátor se mě zeptal, jestli ho využiju, a já řekl, že ano, tak zůstal,“ říká Acuna, jenž mu prý dal pět zápasů, během kterých se musel ukázat. V systému 4-2-3-1 jej postavil pod hrot jako tzv. „enganche“ a žasl.

„Sice byl hubený, ale přesto ho nikdo nedokázal dostat. V běhu neustále měnil směr, byl nepolapitelný. Rozený driblér, odvážný a rychlý, propojoval střed pole s útokem,“ vzpomíná kouč, jenž z něho ihned udělal kapitána a o několik týdnů později byl mladý Miguel povolán do paraguayské juniorské reprezentace, s kterou o rok později odjel na mistrovství světa hráčů do dvaceti let, a po návratu už byl konečně pozván do prvního týmu Cerra.

LEKCE PRO ČESKÝ FOTBAL

Ani tam to ale neměl vůbec jednoduché. Že by Miguel od dorostu něco přibral, se úplně říct nedalo, a navíc se v dospělém fotbale naplno projevilo, že vlastně není úplně „paraguayským“ fotbalistou.

V Paraguayi se hodně brání, týmy hrají v bloku a čekají na protiútoky. Říká se, že zápasy tam vyhrává „centr, hlava, gól“ a to není úplně styl, který by Almirónovi vyhovoval. Pokud tady cítíte lehkou podobnost s českou ligou (soubojovost, blok, brejky, centry a zavřené dveře pro drobné technické fotbalisty), čtěte dál.

Acuna se domnívá, že za tímhle neradostným „nastavením“ paraguayského fotbalu, jehož přímým následkem byl nedostatek kreativních a technicky vybavených fotbalistů, stála mizerná kvalita hřišť, na kterých se zkrátka nevyplatilo hrát na umělecký dojem.

Úspěch na nich slavila fyzická síla a jednoduchý styl á la „prostě to doneste do branky“. Ale na rozdíl od české fotbalové asociace se s tím ta paraguayská rozhodla něco udělat. Stačilo, aby tamní reprezentace v roce 2014 POPRVÉ nepostoupila na světový šampionát (ne čtyřikrát v řadě, ale poprvé po čtyřech účastech) a už se měnila pravidla.

Nově musel každý klub v nejvyšší soutěži nastoupit ke každému zápasu s alespoň jedním domácím fotbalistou mladším dvaceti let v základní sestavě. A tak dostal konečně šanci i do té doby nehrající Miguel Almirón.

Vedlejším efektem toho, když musí všichni každý rok vytáhnout z mládeže jednoho borce, je nejen to, že se trochu zvedne technická úroveň ligy, ale i to, že „áčko“ začne víc naslouchat mládežnickým trenérům, kteří…

Celý příběh nejlepšího fotbality Paraguaye najdete v březnovém čísle časopisu HATTRICK s Cristianem Ronaldem na titulní straně, které je právě teď na stáncích.