eFotbal

Utajený pokus o čistku ve FAČR zatím nevyšel, reformisté však boří své dílo. Fousek byl zahnán do Šádkovy náruče

Utajený pokus o čistku ve FAČR zatím nevyšel, reformisté však boří své dílo. Fousek byl zahnán do Šádkovy náruče
Utajený pokus o čistku ve FAČR zatím nevyšel, reformisté však boří své dílo. Fousek byl zahnán do Šádkovy náručeFlashscore
„O sporech mezi konzervativním proudem, který se vymezuje proti označení postberbrovci, a hnutím F-evoluce ve vedení českého fotbale už jsem psal mnohokrát. Tak trochu utajena zůstávala dosud jedna půtka ze zatím posledního, říjnového zasedání výkonného výboru FAČR. Za konzervativce totiž jejich český místopředseda Jan Richter, jinak poslanec za ANO, přišel s návrhem odvolat ze ‚strahovských‘ funkcí hned tři představitele F-evoluce najednou,“ uvedl ve svém posledním vydání rubriky „Notičky“ na Seznamu Zprávy Luděk Mádl.
Reklama
Reklama

Pavla Chána v čele Ekonomické komise FAČR, Ondřeje Lípu ze Sportovní rady FAČR a Jana Ďoubala z  Etické komise FAČR se sice Richterovi zatím odvolat nepovedlo, ovšem jinak se zdá, že společný dům, který spolu před loňskými volbami zástupci všech proreformních sil (příznivci nového předsedy FAČR Petra Fouska plus Čistý fotbal a F-evoluce) s velkým úsilím postavili, byl už řádně pobořen a nadále se k radosti konzervativců a starých struktur v českém fotbale hroutí. 

Odveta za mimořádnou valnou hromadu

„Jak jsem uvedl na jednání do zápisu, jedná se o osoby, které byly výkonným výborem zvoleny do komisí FAČR proto, aby byly ku prospěchu činnosti FAČR a ve svých komisích pro FAČR pracovaly. A proto je pro mne nepřijatelné, že se tyto osoby aktivně podílely na rozkolu VV a iniciovaly odvolání dvou členů VV FAČR. Nic jiného v tom nebylo,“ vysvětlil Seznamu Zprávy svůj odvolávací návrh místopředseda FAČR Jan Richter, muž mnoha, až dvaadvaceti, funkcí, majitel tří bakalářských a jednoho magisterského titulu, hlavní volební manažer a poslanec ANO, předlistopadový profesionální příslušník komunistické Československé lidové armády v praporčické hodnosti, který to dotáhl na velitele roty, a předseda Okresního fotbalového svazu v Chomutově, kde mu místopředsedu dělal Etickou komisí FAČR již potrestaný oblíbený Berbrův rozhodčí a expolicista Zdeněk Vaňkát. 

Jak připomíná Luděk Mádl, šlo o odvetu za mimořádnou valnou hromadu FAČR, na které zase F-evoluce chtěla Jana Richtera a Martina Drobného odvolat z jejich funkcí ve výkonném výboru. To se v červnu nestalo a podobně to dopadlo i s aktuální odvetou. Pro odvolání Chána, Lípy a Ďoubala na říjnovém zasedání výkonného výboru hlasovali jen Jan Richter a Martin Drobný, předseda Řídící komise Čechy. Ostatní členové výkonného výboru byli v jednotlivých hlasováních buď proti, nebo se hlasování zdrželi. Jmenovaná trojice tedy ve funkcích zůstala.

„Setrvání dotyčných v jejich funkcích bylo pro vedení asociace také důvodem, proč celou tuto eskapádu zamlčelo v komuniké a na tiskové konferenci. Nabízí se otázka: Co dalšího nám ještě předseda asociace Petr Fousek, který se před fotbalovými volbami tak často oháněl slovem transparentnost, nejspíš ještě tají?“ napsal do svých posledních „Notiček“ Mádl.

Tichý přechod k jiné koalici?

V každém případě je pro český fotbal dobře, že předseda FAČR Petr Fousek Jana Richtera v jeho snaze nepodpořil a že se dosud zcela nepřesunul na druhou stranu barikády. Jinak se ovšem fotbalovým hnutím nese následující zpráva:

„Dřív českému fotbalu vládl Roman Berbr, dnes je to jeho plzeňský přítel, majitel Viktorie Plzeň, člen výkonného výboru FAČR za ligu a místopředseda Ligové fotbalové asociace Adolf Šádek. Ten především letos na jaře zachránil Fouska před zbytečně agresivními a nepřipravenými akcemi F-evoluce, která předsedu FAČR takto vehnala v Šádkovu náruč. A Šádek, který si prosadil na Strahov i svého sportovního ředitele Zdeňka Psotku, se stal nejvlivnějším mužem českého fotbalu.  A protože se nyní Fousek už nemůže opírat o F-evoluci, ale spíš o staré struktury, je to jako by během volebního období tiše přešel k jiné koalici. Jako by Spolu přestala spolupracovat s PirSTAN a v tichosti vládla s ANO+SPD. To vyhovuje Šádkovi, který pak má v profifotbalu a v lize volné ruce a Etická komise FAČR se ho ani neodváží vyšetřovat kvůli jeho policejně odposlechnutým hovorům s Berbrem ohledně nátlaku na sudí a jejich nominace či kvůli osnování a prosazování tajného plánu na předčasné ukončení covidové sezony 2019/2020, zrušení baráže a rozšíření ligy v rozporu s asociačními normami.“

Ostatně i Seznam Zprávy nedávno ve svém žebříčku označil Adolfa Šádka za momentálně nejvlivnějšího člověka v českém fotbale.

Zdá se však, že alespoň v LFA a v Ligovém výboru si to začínají pražská „S“ uvědomovat a začínají spolupracovat – nedávno třeba měli zástupci Sparty a Slavie zarazit Šádkovy návrhy na zákaz zainteresovaným osobám hodnotit 48 hodin po ligovém utkání výkony rozhodčích. 

Grill: „Lidé, kteří mají rádi fotbal, tohle nepochopí“

Jinak ale, žel, platí slova majitele firmy Wedos a bývalého hlavního sponzora Dynama České Budějovice a Zbrojovky Brno Josefa Grilla vyřčená v obsáhlém a na místní poměry nezvykle otevřeném interview pro říjnové číslo fotbalového měsíčníku HATTRICK: 

„To, že se nyní rok po vítězných volbách obě proreformní strany chovají s prominutím, jak debilové, je veliká škoda a lidi, co mají fotbal rádi, to jen tak nepochopí. Není možné takhle bourat dům, který spolu loni v červnu reformisté společně postavili.“

Josef Grill, iniciátor a hybatel změn především v jihočeském fotbale (spolu s internacionály  Davidem Lafatou a Tomášem Sivokem)  dodává, že jen sjednocením a jednotným postupem jde znovu oživlé staré struktury, nazývané v českém fotbale podle filmové trilogie „Pán prstenů“ Mordor (tedy Temná země), porazit. 

Fotbal je jen jeden. Povládne mu zase Mordor?

Jenže, jsou toho rozhádané proreformní síly za dané situace – bez výměny některých tváří - vůbec schopny? Nebo nechají opět vládnout Mordor, byť s nějakou lidštější tváří jeho (leckdy nastrčených) vůdců? Některé potřebné změny v českém fotbale byly učiněny, byť třeba nebyly patřičně mediálně prezentovány, na některé se čeká, některé byly pohříchu odloženy. Je ale ještě vůbec zájem v obrodném procesu pokračovat? Nevítězí zase osobní zájmy nad zájmy českého fotbalu, který třeba v případě národního týmu zrovna nezáří (vyřazení z kvalifikace MS 2022 velmi průměrnými soupeři, sestup z elitní divize Ligy národů)?

A hlavně. Veřejnost, včetně politiků, přidělujících státní miliardové dotace, které sport číslo jedna tolik potřebuje, nerozdělují dění v tomto sportu mezi FAČR a LFA (řídící profifotbal, tedy první a druhou ligu), znají jen jeden český fotbal. A to většinou prostřednictvím nejvyšší soutěže. A když vidí kolo či kolo ve zpravodajství hodně zvláštní situace, řeknou si: Tak ono se nic nezměnilo, ono je to stejné jako za Berbra.“  Tohle je dobré mít na paměti a aspoň občas opustit svou bublinu ohraničenou fotbalovým hřištěm, svým klubem či Strahovem.

Po dlouhé době nás čeká derby s velkým D, prorokuje trenér Pulpit. Jaký názor má na Chorého?Duel Slavia-MB řídili někdejší fanda Viktorky a antisparťan s plzeňským masérem, jehož ženou je fotbalistka Plzně