eFotbal

Už to chce postup na ME! To juniorské začíná v pondělí v Ostravě. Příloha Hattricku: Ženský fotbal

Už to chce postup na ME! To juniorské začíná v pondělí v Ostravě. Příloha Hattricku: Ženský fotbal
Už to chce postup na ME! To juniorské začíná v pondělí v Ostravě. Příloha Hattricku: Ženský fotbalFlashscore
Ženský fotbal v českém prostředí nasbíral docela obstojnou tradici. Už z roku 1939 pochází zmínka o týmu ŽESKA v Braníku. Roku 1966 byl založen turnaj O srdce Mladého světa s mezinárodní účastí, roku 1971 vznikl Svaz dívčí kopané a začala se hrát česká nejvyšší soutěž.  Československá ženská fotbalová reprezentace sehrála první oficiální zápas 14. dubna 1985 a remizovala v něm s Maďarskem 2:2.
Reklama
Reklama

Od roku 1993 existuje česká ženská fotbalová reprezentace, podle posledního vydání řebříčku FIFA k 31. březnu  2022 stojí na 24. příčce  - a opět to srovnávání -  muži okupují nyní až 32. místo.

Rozvoj díky Slavii a Marzinovi

Do mezinárodního povědomí se Československo v této kategorii zapsalo výrazně v 70. letech minulého století, kdy Slavii sponzoroval podnik zahraničního obchodu Exico zaměřený na vývoz obuvi.

Z úspěchů Slavie profitovala i reprezentace, i díky manažerským schopnostem Vildy Marzina, bývalého brankáře červenobílých. Jenže Marzin zůstal nelegálně v Itálii, byl označen za třídního nepřítele a zrádce pracujícího lidu, jeho práce byla rozleptána a Slavii jen vyztužila nálepku ideově nespolehlivého buržoazního klubu. Podmínky byly pryč, úroveň šla opět dolů. 

Ve světě se ovšem ženský fotbal žen rozmáhá kvapným tempem, členská základny v USA, Číně, Německu či Skandinávii stoupá do milionů. Hrají se ME (od roku 1984), MS (od roku 1991), od roku 1996 je ženský fotbal i  olympijským sportem. Pořádají se i dívčí mládežnické šampionáty. FIFA ostatně vidí v tomto odvětví i výborný zdroj příjmů, sponzoři se jen hrnou s vědomím, že o většině nákupů spotřebního zboží v domácnostech rozhodují ženy. 

Obří boom, skvělé MS 2019 ve Francii

Kdo sledoval alespoň některé přenosy z posledního MS 2019 ve Franci, musel být nadšen nejen kvalitou utkání (hlavně v duelech USA s Francií či Anglií), ale i zaplněnými či vyprodanými stadiony.  Fotbalové MS žen (spolu s MS v ragby v Japonsku) bez přehánění vykazovalo všechny znaky sportovní události roku 2019.

Ostatně ve finále USA – Nizozemsko (2:0) v čestné lóži seděl francouzský prezident Emmanuel Macron i nizozemský král Vilém Alexandr. V hledišti se pak vyjímaly hvězdy světového fotbalu minulosti i současnosti Youri Djorkaeff, Christian Karembeu, Kylian Mbappé. Předtím při zápase Anglie třeba nadšený David Beckham.

Je jen škoda, že český fotbal, stejně jako ten mužský, u světové přehlídky ženského fotbalu zatím vždy chyběl. Ještě nikdy se Česko nedostalo na závěrečné turnaje ME, MS, o OH ani nemluvě.

S Genzerem až do čtvrtfinále

Přitom už od roku 1985 působil v bývalém Československu ženský reprezentační tým, který na konci 80. let pod vedením kapitánky Evy Haniakové a trenéra Pavla Genzera (otce herce Richarda Genzera) dosahoval nečekaných úspěchů. Začátkem června roku 1988 se československé hráčky dokonce zúčastnily Světového turnaje FIFA, což bylo v podstatě nulté MS v Číně. V konkurenci dvanácti nejlepších světových celků té doby se jen kvůli horšímu skóre nedostaly do čtvrtfinále, když v základní skupině prohrály 0:1 s pozdějšími finalistkami ze Švédska, remizovaly 0:0 s USA a vyhrály 2:1 nad Japonskem. Z dnešního pohledu skvělé výsledky a celkově 9. místo na světě. A v kvalifikaci ME 1989 Čechoslovačky ani jednou neprohrály a spolu s Francií postoupily do čtvrtfinále, když za sebou nechaly týmy Španělska, Belgie a Bulharska.

Ve čtvrtfinále se střetly s pozdějšími vítězkami šampionátu (závěrečný turnaj ME 1989 se v této době hrál jen jako Final Four za účasti čtyř zemí) z NSR v čele se skvělou hráčkou a později neméně úspěšnou německou trenérkou Silvií Neidovou. V prvním utkání koncem listopadu 1988 Československo dokonce v Bratislavě-Petržalce nad NSR vedlo po první půli 1:0, nakonec zápas skončil 1:1. V odvetě týden před Vánocemi v Kaiserslauternu důstojně prohrálo s velkými favoritkami 0:2.

Damková pomohla jen sobě

V novém režimu a po rozpadu státu se však ženský fotbal, který v Evropě a ve světe dosahoval nebývalého rozmachu, a kromě ME a MS pronikl i na OH, stal v Česku trpěnou popelkou. Je sice krásné, že Dagmar Damková si v něm coby rozhodčí udělala jméno, když rozhodovala i olympijské finále 2008 v Pekingu, ovšem coby šéfka komise ženského fotbalu FAČR toho pro jeho sportovní rozvoj mnoho viditelného neučinila. Jinde šel tento sport oproti Česku raketově dopředu. Finálový turnaj ME hráček do 17 let v roce 2017 v Plzeňském kraji přispěl jedině tak k rozvoji stadionů v tomto regionu a firem, které se na jejich rekonstrukci podílely. Ze sportovního hlediska k žádnému velkému posunu, žel, nedošlo. 

Marně se autor těchto řádků ve svých rozhovorech ptal bývalého předsedy FAČR Miroslava Peltu, jak chce Česko zachytit trend ve světovém ženském fotbale, v němž jde o polovinu lidstva, která často rozhoduje i o budoucím směřovaní svých dětí. Pelta se sice v rámci fotbalu s ženami celkem intenzivně stýkal, ovšem za poněkud jiným účelem.

Dvě penalty od postupu

S novým vedením FAČR i Národní sportovní agentury (NSA) se situace konečně lepší. České mistrovské týmy Slavie a Sparty již pronikly do vyšších pater play off (až do čtvrtfinále!) ženské Ligy mistrů, nejlepší české fotbalistky přestupují do špičkových světových klubů – brankářka Barbora Votíková třeba do Paris Saint-Germain, Lucie Voňková si vyzkoušela dres Bayernu Mnichov i Ajaxu Amsterdam, Andrea Stašková hrávala z Juventus Turín. Eva Bartoňova za Inter Milán a Kateřina Svitková za West Ham United.

Národní tým, který od roku 2017 trenérsky vede vicemistr Evropy z roku 1996 Karel Rada, bylo už dvakrát velmi blízko postupu. Loni v penaltovém rozstřelu baráže ME 2022 ve Švýcarsku ještě po třetí sérii vedl 2:1, ovšem závěrečné dvě penalty české střelkyně nezvládly. Po administrativním vyřazení Ruska z covidem odloženého ME 2022 v Anglii (6. až 31. července 2022) se objevila nová naděje startu na evropském šampionátu, uvolněné místo však z rozhodnutí UEFA získaly Portugalky, které s Rusku loni podlehly v baráži.

Češky letos v únoru uhrály na prestižním SheBelieves Cupu v Kalifornii senzační remízu 0:0 s jedním z dlouhodobě nejlepších ženských celků na světě, posledními světovými šampionky z roku 2019 – s  USA. Ve velmi těžké kvalifikační skupině MS 2023 v Austrálii a na Novém Zélandu dokázaly i dvakrát remizovat s posledními mistryněmi Evropy z Nizozemska (1:1 a 2:2), když o své vedení opakovaně přišly až v závěrečných minutách. Jenže nakonec Češky připravily o postup nezvládnuté duely s Islandem (0:4 a 0:1).  

Jak už napsal ve své nedávné  analýze kolega Stanislav Hrabě, Česko stojí s ženským fotbalem na rozhraní. Dva výkonnostně obstojné kluby Slavia a Sparta samy na zvednutí úrovně nevystačí, amatérský statut hráček už je přežitý.

Rozvoji fotbalu žen by mělo pomoci i ME hráček do 19 let, které se od pondělka 27. června až do 9. července 2022 koná v Moravskoslezském kraji s centrem v Ostravě-Vítkovicích. 

Celou přílohu ŽENSKÝ FOTBAL si přečtěte v červnovém čísle HATTRICKU, které je na trhu, Najdete v ní dále názory povolaných funkcionářů, trenéra národního týmu Karla Rady i klíčové opory, příběh reprezentantky Kateřiny Svitkové, která hrála za West Ham United, a rozhovory s českou trenérkou Nového Zélandu Jitkou Klimkovou a první českou fotbalistkou v německé bundeslize Marií Wasner-Tlachovou!