eFotbal

V Ajaxu se chtějí bleskově zbavit generálního ředitele. Nástupce Van der Sara by vydržel ve funkci jen pár týdnů

V Ajaxu se chtějí bleskově zbavit generálního ředitele. Nástupce Van der Sara by vydržel ve funkci jen pár týdnů
V Ajaxu se chtějí bleskově zbavit generálního ředitele. Nástupce Van der Sara by vydržel ve funkci jen pár týdnůFlashscore
Vedení Ajaxu Amsterdam suspendovalo nového generálního ředitele Alexe Kroese. Devětačtyřicetiletý nizozemský funkcionář byl podle dozorčí rady zapojen do nelegálního obchodování s klubovými akciemi. Ajax oznámil, že chce s Kroesem po pouhých dvou týdnech od nástupu rozvázat smlouvu.
Reklama
Reklama

Kroes se stal nástupcem někdejšího skvělého gólmana Edwina van der Sara, jenž skončil ve funkci generálního ředitele po minulé sezoně. Ajax oznámil Kroesův příchod z Alkmaaru na začátku srpna, kvůli klauzuli ve smlouvě ale mohl začít pracovat pro konkurenční klub až v březnu.

Podle externí analýzy, kterou nechala dozorčí rada amsterodamského celku vypracovat, nakoupil v týdnu před oznámením "přestupu" 17 tisíc klubových akcií a jako zasvěcená osoba se dopustil nelegálního obchodování.

Trojlístek hráčů Fenerbahce čeká disciplinární řízení za potyčky s fanoušky Trabzonsporu

"Jsme hluboce zklamaní, že se něco takového stalo v našem klubu. Alexovo jednání není v souladu s hodnotami Ajaxu. Načasování obchodu jasně naznačuje, že byl porušen zákon, a to nemůžeme tolerovat. Shodli jsme se, že Alexovo pokračování ve funkci není možné," uvedl předseda dozorčí rady Michael van Praag.

Kroes řekl agentuře ANP, že se hodlá obrátit na nizozemský dozorčí orgán AFM, který dohlíží na obchodování na finančních trzích.

Šestatřicetinásobný mistr ligy, jehož nejčerstvější posilou je exliverpoolský záložník Jordan Henderson, prožívá jednu z nejtěžších sezon v klubové historii. V průběhu ročníku už vyměnil trenéra i sportovního ředitele a nakrátko se ocitl na posledním místě ligové tabulky, aktuálně je pátý. V domácím poháru vypadl v druhém kole s amatérským týmem USV Hercules ze čtvrté nejvyšší soutěže.