eFotbal

V Malmö vzpomínají na Birmančeviče. Byl tu za hrdinu. Po jeho odchodu jsme byli impotentní, šance si tvořil sám

V Malmö vzpomínají na Birmančeviče. Byl tu za hrdinu. Po jeho odchodu jsme byli impotentní, šance si tvořil sám
V Malmö vzpomínají na Birmančeviče. Byl tu za hrdinu. Po jeho odchodu jsme byli impotentní, šance si tvořil sámFlashscore
Už jen dvě trefy scházejí k tomu, aby Veljko Birmančevič nastřílel za Spartu stejný počet branek jako za fotbalisty Malmö. Na jih Švédska přestoupil na jaře 2021 za milion eur. Odešel po roce a půl do Francie za čtyřnásobek. Na usměvavého Srba v klubu dodnes vzpomínají. Zvlášť teď, kdy se mu postaví v rámci předkola Ligy mistrů v dresu českého šampiona.
Reklama
Reklama

Jakmile začala předzápasová tisková konference a švédští redaktoři dostali přednost v kladení dotazů Lukáši Haraslínovi či trenérovi Larsu Friisovi, první byly cílené na srbského křídelníka.

Jak vnímáte Veljka Birmančeviče?

Co vám Birmančevič říkal o Malmö?

A říkal něco i o atmosféře?

Ne, na usměvavého pohodáře, který mezi lety 2021 a 2022 v 73 zápasech nastřílelo 29 branek, se v Malmö rozhodně nezapomnělo.

ZÚČTOVÁNÍ S DÁVNÝMI RIVALY, SPARTA PO FCSB LOVÍ DALŠÍHO OSUDOVÉHO SOKA. V MALMÖ SE POKUSÍ NAPRAVIT 10 LET STARÉ ZKLAMÁNÍ

"Možná ho ale nepoznáte. Od odchodu z Malmö udělal obrovský kus práce. Je odlišnějším hráčem," chválil jej kouč Lars Friis. "Je sebevědomý, neuvěřitelně nám pomáhá v presinku, je rychlý, přímočarý… Stačí se podívat, jak sbírá góly a asistence. Dělá neustále velké pokroky."

Švédové si ale Birmančeviče pamatují jako fotbalistu, který bavil celý stadion. "Měl dar na vytváření nebezpečných situací. Sám si je zvládl nachystat," vzpomíná Victor, který pracuje v klubovém fanshopu. "Vzal si míč, šel jeden na jednoho, dribloval, zasekl míč… Fantastický hráč! Měli jsme ho rádi. Byl to hodný kluk. Nebyly s ním žádné potíže."

Aby ne! Po svém příchodu Birmančevič výrazně pomohl k postupu do základní skupiny Ligy mistrů. Ve 2. předkole vstřelil gól Helsinkám. Ve třetím předkole zaznamenal 1+2 proti Rangers a v play off vyřídil Ludogorec gólem v obou zápasech. Srbský reprezentant na tento počin nezapomněl, jak prozradil obránce Asger Sörensen. "Říkal mi, že naposledy pro Malmö Ligu mistrů vykopal a teď by je chtěl vykopnout."

LILLE SLAVII PŘEJELO, ALE TOP PLEJEŘI TO NEJSOU, TVRDÍ HUŠBAUER. V ODVETĚ TO BUDE JINÝ ZÁPAS, KLUKY POŽENE PLNÝ EDEN

"Byl tu za hrdinu," neváhá Victor. "Prodalo se hodně jeho dresů. Byl mezi fanoušky oblíbený. Vždycky když se někde objevil, tak z něj sršela pozitivní energie."

"Prožil jsem v Malmö dobré časy, hrál jsem s nimi Ligu mistrů, vyhráli jsme švédskou ligu i domácí pohár," uvedl Birmančevič po odvetě 3. předkola LM v Bukurešti, když se dozvěděl, že příštím soupeřem bude jeho bývalý klub.

Malmö prodalo srbského reprezentanta za částku přes čtyři miliony eur do Toulouse. Od té doby se za víc peněz prodali jen dva fotbalisté: Anel Ahmedhodzic do Brentfordu (4,5 milionu eur) a Hugo Larsson do Frankfurtu (9 milionů).

"Když odešel, pocítili jsme to. Chyběl nám. Byli jsme nějakou dobu trochu impotentní," dodává Victor s potěšením, že mohl zavzpomínat na bývalého hráče klubu, pro který pracuje.

Zdroj: AC Sparta Praha