eFotbal

V PSV ví, jak vydělat stovky milionů eur! Přesto je nejdražší odchod v historii už celkem vousatý

V PSV ví, jak vydělat stovky milionů eur! Přesto je nejdražší odchod v historii už celkem vousatý
V PSV ví, jak vydělat stovky milionů eur! Přesto je nejdražší odchod v historii už celkem vousatýFlashscore
Stovky a stovky milionů eur utržilo v tomto století PSV Eindhoven za přestupy svých hráčů. To jen dokazuje, jak dobře fotbal v tomto nizozemském klubu dělají. Čtyřiadvacetinásobný šampion Eredivisie vyprodukoval celou řadu špičkových borců v čele s Ronaldem, Arjenem Robbenem, Ruudem van Nistelrooyem či Jaapem Stamem. Na kom ale podle goal.com vydělal nejvíc? Možná vás překvapí, že prvenství drží už od roku 2019 jeden a ten samý hráč.
Reklama
Reklama
Steven Bergwijn – za 30 milionů eur v roce 2019 do Tottenhamu

Jeden z mála borců, kteří během kariéry oblékali dres PSV i Ajaxu Amsterdam, kde se však nepohodl s trenéry a v roce 2011 zamířil do Eindhovenu. V jeho áčku debutoval v roce 2014 a za šest let nasbíral 112 startů. V lednu 2019 si ho vyhlédl londýnský celek, ale za kanálem La Manche strávil jen dvě sezony, než si to namířil za 31,25 milionů eur znovu do Ajaxu.

Memphis Depay – za 34 milionů eur v roce 2015 do Manchesteru United

Tento útočník přišel do PSV už v roce 2006 jako dvanáctiletý. Po pěti letech v akademii se probojoval do A-týmu, kde si rychle získal trenéry i fanoušky. Po čtyřech vydařených ročnících, ve kterých zaznamenal 39 branek v 90 utkáních a s 22 brankami, mistrovským titulem a korunou pro nejlepšího střelce, si to namířil za Louisem van Gaalem do Mancehsteru United. Na Old Trafford se mu ale moc nevedlo, když za dvě sezony nastoupil jen do 33 klání. I proto se za 16 milionů stěhoval do Lyonu, ze kterého v roce 2021 coby volný hráč přestoupil do Barcelony.

Noni Madueke – za 35 milionů eur v roce 2023 do Chelsea

Madueke coby šestnáctiletý talent opustil mládežnickou akademii Tottenhamu a vydal se v roce 2018 do PSV, kterému dal přednost i před Manchesterem United. Šikovný křídelník nepotřeboval v Nizozemsku moc času a rychle se vypracoval mezi opory. Debutu se dočkal v sedmnácti, ale série zranění jeho kariéru přibrzdila. Před pár dny si ho za 35 milionů eur pořídila Chelsea.

Cody Gakpo – za 42 milionů eur v roce 2023 do Liverpoolu

Dalším hráčem, který PSV zamával v tomto přestupním období je Cody Gakpo. Účastníka MS v Kataru za 42 milionů eur vykoupil Liverpool, který pod vedením Jürgena Kloppa předělává kádr. Gakpo vstřelil ve 159 utkáních v dresu klubu z Eindhovenu 55 branek a dalších 50 připravil. V sezoně 2017/18 mohl oslavit domácí treble a úspěchy chce zažívat i na Anfield Road.

Hirving Lozano – za 45 milionů eur v roce 2019 do Neapole

Historicky nejdražším odchodem z PSV je transfer Hirvinga Lozana do italské Neapole. Mexické křídlo se po výborných výkonech v Pachuce přesunulo do Nizozemska a brzy se ukázalo, jak dobrou práci kluboví skauti odvedli. Ostatně stejně jako vedení, protože o Lozana se v červenci 2017 zajímaly i další celky v čele s oba kluby z Manchesteru, Ajaxem nebo Benfikou. Za 12,5 milionu eur ale nakonec oblékl červenobílý pruhovaný dres. Během dvou ročníků zapsal bilanci 60 duelů a 34 branek a bylo jasné, že se bude opět stěhovat. Boj o jeho služby vyhrála v Neapol, která z tehdy čtyřiadvacetiletého hráče udělala nejdražší odchod z PSV.