eFotbal

Valencia svým vyloučením pohřbil naděje Ekvádoru, osud na úvod jihoamerického mistrovství nepřál ani Jamajce

Valencia svým vyloučením pohřbil naděje Ekvádoru, osud na úvod jihoamerického mistrovství nepřál ani Jamajce
Valencia svým vyloučením pohřbil naděje Ekvádoru, osud na úvod jihoamerického mistrovství nepřál ani JamajceFlashscore
Turnaj Copa América pokračoval v neděli večer třetím hracím dnem, kdy byly odehrány první zápasy skupiny B. V nich Ekvádor neudržel těsné vedení proti Venezuele, která potrestala vyloučení kapitána soupeře a zvítězila 2:1. Mexiko pak splnilo roli favorita, když porazilo outsidera z Jamajky 1:0.
Reklama
Reklama
Velezkušený Valencia viděl po zásahu VAR červenou, Venezuela tak slaví nečekané vítězství

Kapitán Ekvádoru Enner Valencia nebude na úvodní zápas své země na 48. ročníku Copa América vzpomínat rád. Bývalý útočník West Hamu, Evertonu a Fenerbahce ve 22. minutě trefil Josého Martíneze do hrudi a byl za to předčasně vyloučen. Původně viděl žlutou kartu, ale systém VAR po přezkoumání incidentu rozhodnutí zpřísnil.

Přestože hrál Ekvádor v oslabení, udeřil jako první ještě před přestávkou, když se prosadil Jeremy Sarmiento. Venezuela však početní výhodu využila, když se v 64. a 74. minutě trefili Jhonder Cádiz a Eduard Bello. Nakonec se jednalo o první velké překvapení na letošním turnaji.

Poslední ročník Copa América se Venezuelanům vůbec nevydařil, když v roce 2021 skončili ve skupině bez výhry. Nyní mají po své premiéře na letošním šampionátu tři body a ujímají se vedení ve skupině B před Mexikem.

Antonio se dlouho neradoval, Jamajka znovu nebodovala

Jihoamerický turnaj se letos koná ve Spojených státech amerických, kde mají zástupci Mexika téměř domácí půdu. Většina z 53 763 diváků na stadionu NRG v Houstonu fandila svým favoritům v zeleno-bílo-červeném.

El Tricolor zahájili šampionát triumfem nad outsiderem z Jamajky, přičemž o jediný přesný zásah se v 69. minutě postaral Gerard Arteaga. Mexiku se však nevyhla komplikace v podobě zranění – opora záložní řady Edson Álvarez musel ze hry odstoupit už po půlhodině hry. Kmenový hráč West Hamu si údajně poranil zadní stehenní sval a teprve následující dny ukážou rozsah zranění.

Jamajka sice za stavu 0:0 vstřelila gól po skvělé práci Michaila Antonia, ale ten nakonec nebyl uznán pro ofsajd. Ostrovní země se Copa América účastní potřetí po edicích v letech 2015 a 2016. Výsledek? Zatím katastrofální. Sedm duelů, sedm porážek, žádný vstřelený gól. The Reggae Boyz přitom prohráli hned pět měření sil poměrem 0:1.

Další zápasy skupiny B jsou na programu ve čtvrtek večer. Vítězové těchto duelů se utkají mezi sebou, zatímco Ekvádor a Jamajka budou bojovat o první body.

Copa América, fotbalové mistrovství Jižní Ameriky v USA:

Skupina B:

Mexiko - Jamajka 1:0 (0:0)Branka: 69. Arteaga.

Ekvádor - Venezuela 1:2 (1:0)Branky: 40. Sarmiento - 64. Cádiz, 74. Bello. ČK: 22. Valencia (Ekvádor).

Tabulka: