eFotbal

Víkend plný hvězdných zápasů: Dvě anglická derby, Mourinhova touha i návrat kanonýra do Kolína

Víkend plný hvězdných zápasů: Dvě anglická derby, Mourinhova touha i návrat kanonýra do Kolína
Víkend plný hvězdných zápasů: Dvě anglická derby, Mourinhova touha i návrat kanonýra do KolínaFlashscore
Po reprezentační pauze se konečně vrací nejlepší evropské soutěže. O víkendu bude největší pozornost upřena především na londýnské a manchesterské derby, v italské Serie A se střetnou dosud nepříliš spokojení Inter Milán a AS Řím, německá bundesliga bude sledovat návrat kanonýra do Kolína nad Rýnem. A to stále není vše.
Reklama
Reklama
Arsenal – Tottenham – Potvrzení domácí půdy?

Sobotní program 9. kola Premier League odstartuje londýnské derby a velká rivalita mezi Arsenalem a Tottenhamem. Oba celky předvádějí velmi dobré výkony, v čele tabulky je o jeden bod před Kohouty Arsenal, skóre má o jediný vstřelený gól lepší pro změnu Tottenham.

Zřejmým favoritem jsou nicméně domácí, a to především z toho důvodu, že v tomto londýnském derby platí zásada „můj dům, můj hrad“. Naposledy se totiž hosté dočkali v Premier League vítězství v roce 2014, když v březnu gólem Tomáše Rosického zvítězil Arsenal 0:1.

Od té chvíle domácí celek neprohrál. Posledních pět duelů poté domácí ovládli za všechny body. Na Emirates Stadium bylo před více než rokem rozhodnuto už po čtyřiatřiceti minutách, kdy se prosadili Emile Smith Rowe, Pierre-Emerick Aubameyang a Bukayo Saka. Dočkáme se něčeho podobného v North London derby i letos?

Foto: Arsenal FC

Kolín nad Rýnem – Borussia Dortmund – Modeste se vrací a potřebuje vzpruhu

Šest let působil Anthony Modeste v Kolíně nad Rýnem. Mírnou odmlku si dopřál v Číně, půlrok strávil na hostování ve Francii. Uplynulou sezónu měl ale více než povedenou, ve dvaatřiceti ligových duelech nasázel dvacet branek a byl největší hvězdou Kolína.

Borussia Dortmund ale přišla o Erlinga Haalanda a místo něj si pořídila právě francouzského útočníka. Jenže ten se u Borussie trápí. V osmi zápasech vstřelil jedinou branku a je možné, že sobotní duel začne na lavičce. V posledním utkání jej totiž po hodině hry vystřídal Youssoufa Moukoko, a právě on patnáct minut po příchodu na hřiště rozhodl vestfálské derby. 

Dortmund by se po osmém kole mohl propracovat do čela tabulky, proti Kolínu ale v posledních sezónách příliš dobrou statistiku nemá – ve čtyřech zápasech uhrál pět bodů. 

Foto: Borussia Dortmund

Inter Milán – AS Řím – Mourinho touží konečně porazit své Nerazzurri

José Mourinho v roce 2010 získal s Interem Milán treble, jenže nyní potřetí v tomto roce přijíždí jako soupeř. AS Řím dovedl k vítězství v Evropské konferenční lize, letos ale Římané ideální formu zatím nemají. Ze sedmi duelů uhráli jen třináct bodů, vstřelili navíc jen osm branek. A to přitom v létě posílili o Paula Dybalu.

Inter navíc ve všech třech zápasech, kdy se postavil svému bývalému kouči, uspěl. Vlci vstřelil jediný gól a favorit je tak více než jasný. 

Nerazzurri navíc mají co napravovat, vždyť v Udine i přes rychlé vedení zásluhou skvělého přímého kopu Nicola Barelly prohrál jasně 3:1. Půjde tak o souboj dvou sousedů v tabulce, kteří nicméně myslí na vyšší pozice. AS jsou sice šestí, svěřenci kouče Simoneho Inzaghiho ovšem až sedmí. 

)

Foto: AS Řím

Paris St. Germain – Nice – Další překvapení pro hosty?

Sobotní večer bude patřit v naprosto fantastické formě hrajícímu Neymarovi. Z osmi zápasů má brazilský útočník stejný počet branek a sedm asistencí, při reprezentačních povinnostech přidal gól a další dvě přihrávky. 

Výborně hrají také Lionel Messi a Kylian Mbappé, není tak divu, že proti Nice jsou domácí jasnými favority na vítězství. Jenže zdání může klamat. Nice se rozhodně nenachází v nijak oslnivé formě, v Ligue 1 je až třinácté.

Jenže na PSG umí v posledních měsících dokonale zahrát. V loňské sezóně Nice nad PSG ve třech duelech ani jednou neprohrálo, a co víc, neinkasovalo jediný gól! A to je při tak ofenzivní síle Pařížanů fantastická bilance.

V Ligue 1 Nice uhrálo čtyři body a postoupit dokázalo i v Coupe de France po penaltovém rozstřelu. Blíží se tak další překvapení?

Foto: Paris Saint-Germain

Manchester City – Manchester United – Potvrdí de Bruyne s Haalandem výjimečnou formu?

Erling Haaland i Kevin de Bruyne si solidní formu z Manchesteru City přenesli i do reprezentace. Prvně jmenovaný jednou skóroval, de Bruyne k brance přidal i asistenci. Povedená reprezentační anabáze to ale ani pro jednoho nebyla – Norsko totiž stejně jako Belgie nakonec skupinu nevyhrálo.

I přes vzrůstající formu Rudých ďáblů je ale favorit manchesterského derby jasný. Cityzens v Premier League drží druhou pozici, norský kanonýr je nejlepším střelcem soutěže a belgický středopolař jasně nejlepším nahrávačem. 

Ovšem pozor, proti Manchesteru United má Kevin de Bruyne až na poslední vzájemný duel naprosto mizernou formu. Do březnového domácího duelu, ve kterém Belgičan vstřelil dvě branky a přidal jednu asistenci, totiž proti United absolutně nezářil. Za 1123 odehraných minut ve všech duelech proti United si totiž připsal jediný gól a ani jednu asistenci!

Je tak otázkou, zda v neděli opět připraví nějakou tu branku pro svého nového zakončovatele. Erling Haaland skóroval už v pěti ligových duelech v řadě a má nakročeno překonat ligový rekord Jamieho Vardyho – ten se trefil v jedenácti po sobě jdoucích zápasech. 

Foto: Manchester City