eFotbal

Vitík a tři další. Kdo bude lídrem lvíčat na blížícím se Euru?

Vitík a tři další. Kdo bude lídrem lvíčat na blížícím se Euru?
Vitík a tři další. Kdo bude lídrem lvíčat na blížícím se Euru?Flashscore
Evropský šampionát do jednadvaceti let se blíží. Česko na něj vysílá – i přes připomínky fanoušků vůči nominaci – silný výběr. Která čtveřice borců bude patřit mezi lídry?
Reklama
Reklama
MARTIN VITÍK

V lednu mu bylo teprve dvacet let, přesto už má v lize přes padesát startů.

Pod trenérem Priskem se naplno prosadil a byl jasnou volbou do obrany. Odměnou mu byl nejen mistrovský titul, ale také povolání do áčka nároďáku. 

Vypíchnout se dá přehled ve hře, rychlé nohy nebo úspěšnost obranných zákroků, která je mezi hráči, kteří odehráli v této sezoně alespoň dvacet zápasů, čtvrtá nejlepší (70,5 %).

Co se lvíčat týče, byl v kvalifikaci pevným stavebním kamenem. Jedenáct zápasů, k tomu jedna vstřelená branka. Lídr obrany je naprosto jasný.

© AC Sparta Praha

LUKÁŠ ČERV 

O jeho nominaci nebylo pochyb. Lukáš Červ je jedním z lídrů Suchopárkova výběru. Plní roli neúnavného defenzivního záložníka a je pořádně slyšet nejen na hřišti, ale i v kabině. Je stálicí, o čemž hovoří i osm startů v kvalifikaci.

Vidět byl ale i v lize, kde byl jednou z komet ročníku. Slovan si ho přivedl ze Slavie. Slíbil mu větší herní vytížení, což se naplnilo. Jen jeden hráč odehrál v kádru Liberce více minut než Červ, který navíc přidal více než solidní bilanci čtyř gólů a čtyř asistencí.

Na druhém místě v týmu pak byl v kategorii vyhraných osobních soubojů a získaných míčů. Už jen to stačí k tomu, abyste si udělali představu o tom, jakou roli asi v týmu bude plnit. Neúnavného buldoka, který znepříjemní život hvězdám soupeře. Velký zájem měla o zpětný odkup Slavia. Ale kdo ví, třeba se na EURU prodá Červ i do zahraničí.

© FC Slovan Liberec

MATĚJ JURÁSEK

Slávistický klenot. Nejvíce se vypracoval asi na hostování ve Vlašimi, ale druhá liga je mu – i přes to, že je mu teprve devatenáct let – malá. 

I proto v létě naplno zapadnul do kádru slávistického áčka. Stabilním členem sestavy sice není, nicméně když už hraje, je vidět.

Pravidelně naskakuje z lavičky a co se ofenzivy týče, zdá se, že je při střídání první volbou trenérského štábu. Odvděčuje se velkou produktivitou – v 862 minutách vstřelil šest branek a na dalších pět nahrál.

Kromě toho byl nominován do áčka národního týmu, přidal také starty v evropských pohárech. Průlomová sezona, kterou může dokonale podtrhnout v Gruzii.

© SK Slavia Praha

DANIEL FILA

Konec dobrý, všechno dobré? Smolnou sezonu plnou zranění zakončí pozitivně Daniel Fila.

Až do dubna ho do hry více či méně nepouštělo zdraví. Pak se ale rozehrál a pomohl v klidu zachránit Teplice, kdy v posledních třech zápasech dal stejný počet branek. Při absenci zraněného Tomáše Čvančary by měl být jedničkou na hrotu.

Všeříkající je také jeho bilance v kvalifikaci. V ní odehrál deset zápasů, zapsal dvě asistence a hned pětkrát skóroval. Díky tomu byl čtvrtým nejlepším střelcem kvalifikačních bojů.

© SK Slavia Praha