eFotbal

Vydra, Mabil a ti další. Tohle jsou největší ligové úlovky na zimním trhu s hráči!

Vydra, Mabil a ti další. Tohle jsou největší ligové úlovky na zimním trhu s hráči!
Vydra, Mabil a ti další. Tohle jsou největší ligové úlovky na zimním trhu s hráči!Flashscore
Už tento víkend odstartuje jarní část FORTUNA:LIGY, která rozhodne o vítězích a poražených. A také o tom, jaký z celků přes zimu nejlépe vyztužil svůj kádr. Dres změnilo spoustu hráčů, ne všichni se však stanou skutečnými posilami. Redakce eFotbal.cz vybrala pět největších jmen, která o pauze doplnila některý z ligových týmů.
Reklama
Reklama
1, Matěj Vydra (30 let, FC Viktoria Plzeň)

Ani Sparta, ani Slavia. Přestup zimy se povedl lídrovi tabulky z Plzně, který dokázal přilákat reprezentanta Matěje Vydru. Žádaného útočníka, na něhož se stála fronta. Svůj poslední soutěžní zápas ale odehrál na konci dubna, kdy si ještě v dresu Burnley přetrhl křížový vaz a musel na operaci. V létě mu v klubu vypršela smlouva, nyní už je ovšem připraven hrát. V ročníku 2017/18 se stal nejlepším střelcem druhé anglické ligy, v jaké formě se představí po návratu do Česka? “Matěj měl těžké zranění, osm měsíců byl mimo zápasy. Nelze očekávat, že hned naskočí od začátku. Na trénincích ale ukazuje kvalitu. Je rychlý, silný, má dobré zakončení, vážně myslím, že nám může hodně pomoci. Navíc skvěle zapadl do kabiny,“ chválil novou akvizici trenér Michal Bílek.

Foto: FC Viktoria Plzeň

[b]2, Awer Mabil (27 let, AC Sparta Praha)

Hodně zajímavou posilu se povedlo přivést i pražské Spartě. Ta si na trhu vybrala hned čtyři nové cizince, vůbec největší šanci uspět z nich má Australan Awer Mabil. Hbitý záložník a účastník mistroství světa v Kataru naznačil své možnosti už v přípravě, do hry Letenských by mohl vnést faktor X. Na podzim v Cádizu toho sice příliš neodehrál, trenér Brian Priske ho však velmi dobře zná. Prověřil si ho už v době, kdy oba hájili zájmy dánského Midtyllandu. “Za všechno hovoří, že na šampionátu v Kataru reprezentoval svou zemi. Je to týmový hráč, velmi pracovitý, navíc s vyváženou ofenzivou a defenzivou. Umí střílet góly i sbírat asistence,“ řekl kouč o posile.

Foto: AC Sparta Praha

[b]3, Roman Květ (25 let, FC Viktoria Plzeň)

Podobný zájem jako o Vydru byl na trhu i o Romana Květa. Šikovného středopolaře, který prožil životní podzim v dresu Bohemians. V týmu z Vršovic vstřelil devět gólů, navrch přidal dvě asistence. To z něj udělalo jednoho z nejžádanějších hráčů soutěže, on si ze všech nabídek vybral tu z Plzně. V kádru nahradil Aleše Čermáka, který zamířil opačným směrem. Na rozdíl od něj by měl ale ve Viktorii patřit do základní sestavy. “Takovou přípravu jako tady jsem ještě nikdy nezažil. V mých předešlých klubech se běhalo samozřejmě taky, ale spíše decentně. V Plzni to je o něčem jiném, snad se s tím peru statečně. Když přijdu domů, tak hned usnu,“ usmál se Květ nedávno. 

Foto: FC Viktoria Plzeň

4, Petr Hronek (29 let, SK Slavia Praha)

Svou posilu z Ďolíčku ale v zimě získala i Slavia. Jen nepřivedla Květa, nýbrž dravce Petra Hronka, jehož si do mužstva vyžádal přímo trenér Jindřich Trpišovský. A dobře ví proč. Tenhle pracant by mohl být okamžitou posilou, náročný styl sešívaných by mu měl vyhovovat. Na druhou stranu, v Edenu zažije konkurenci jako ještě nikdy. Navíc trenéra, který je sestavu zvyklý točit jako kolovrátek… “Petr je skvěle fyzicky vybavený a připravený hráč, který pracuje na velkém prostoru. Je neskutečně platný v presinku, nešetří krokem a nevadí mu soubojová hra. Navíc má vynikající dlouhé auty i hru hlavou. V poslední době je na vrcholu své výkonnosti, v Bohemce se vypracoval v jednoho z nejlepších hráčů svého týmu,“ nešetřil chválou sám Trpišovský.  

Foto: SK Slavia Praha

[b]5, Jan Král (23 let, FK Jablonec)

Zajímavou posilou, byť (nejspíš) jen na půl roku, by měl být i mladý stoper Jan Král. Svými výkony v dresu Hradce zaujal půlku ligy, ze všech nabídek si v létě zvolil tu z belgického Eupenu. Když vypadl ze sestavy, šéf Jablonce Miroslav Pelta začal okamžitě žhavit dráty. A nakonec dosáhl svého. Talentovaný zadák by měl být hlavní zbraní, jež na jaře vytáhne mužstvo do bezpečnějších vod tabulky. “Mluvil jsem s trenérem o tom, co ode mě čeká. Chce to do obrany vnést nějaký řád a tohle bude můj cíl, stabilizovat obranu. Samozřejmě to někdy nejde hned, ale budu se od prvního dne snažit to plnit. Určitě to neberu jako krok zpět. Já můžu pomoct Jablonci a Jablonec může pomoct mně v další kariéře," prohlásil Král v rozhovoru pro klubové stránky. 

Foto: FK Jablonec