eFotbal

Z Trpišovského bude sešívaný Ferguson, také Tvrdík dal majiteli Slavie slib. Eden se prý na rok nezavře

Z Trpišovského bude sešívaný Ferguson, také Tvrdík dal majiteli Slavie slib. Eden se prý na rok nezavře
Z Trpišovského bude sešívaný Ferguson, také Tvrdík dal majiteli Slavie slib. Eden se prý na rok nezavřeFlashscore
Pokud Slavia naplní cíle, jaké klubu dal nový vlastník vršovického klubu Pavel Tykač, mají se příznivci sešívaných na co těšit. Během deseti let má klub z Edenu získat minimálně pět mistrovských titulů, standardem by měla být účast ve skupině Evropské ligy. V Totálním podcastu to prozradil předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík. Ten dal spolu s trenérem Jindřichem Trpišovským novému majiteli slib, že v klubu zůstane ještě dalších pět let.
Reklama
Reklama

Slavia vyměnila nedávno čínské vlastníky za českého majitele. Stal se jím miliardář Pavel Tykač, jenž se netají velkými plány, které s vršovickým klubem má. Když se jednalo o změně, vyslovil přání, aby v klubu i nadále působil jako důležitá postava Jaroslav Tvrdík. „Řekl mi, že klub nikdy neřídil a nemá tým, který by do Slavie poslal, který by to převzal. Takže základní limitní podmínka transakce byla, abych já, manažeři i tým trenéra Trpišovského zůstal ve Slavii. Dohodli jsme se na pěti letech,“ prozradil Tvrdík.

Zdůraznil, že dohoda neznamená, že automaticky v klubu po celou dobu zůstanou. „Není to tak, že máme pět let právo řídit klub, a že se to nemůže změnit. Máme jasně zadaná kritéria od Pavla Tykače, čeho klub musí dosáhnout. Jestli je bude plnit, tak považuji za svoji elementární povinnost ke klubu, jestli mě majitel nebude chtít odvolat, abych dodržel tu misi. Takže Slavii ještě pět let povedu,“ konstatoval zkušený funkcionář.

Velmi si váží toho, že podobné souznění zaznamenal i v rámci trenérského týmu. „Oceňuji, že od samého začátku na tohle přistoupil i Jindřich Trpišovský. Za mě se tímhle krokem Jindra stává slávistickou ikonou, legendou. Je ve Slavii sedmý rok a k pěti dalším se zavázal. Má smlouvu na tři roky. Ale šel jsem za ním, že je tady takový požadavek. A on i asistent Houštecký to slíbili,“ oddechl si Tvrdík a moderátor podcastu označil kouče Slavie k trenérské legendě Manchesteru United Alexi Fergusonovi.

Zimní návraty do Slavie: ve hře byla senzační jména. Tvrdík prozradil, proč Zima, Lingr i Olayinka do Edenu nepřijdou

Právě kvůli dohodě o protažení angažmá prý nemělo cenu diskutovat o tom, zda bude k národnímu týmu uvolněn Jindřich Trpišovský. „Bylo to bezpředmětné. Tu možnost jsme vyloučili, protože jsme ochotni se Slavií spojit takhle zásadně pracovní životy,“ svěřil se předseda představenstva vršovického klubu s tím, že kdyby to bylo jinak, není si jistý tím, že by Tykač Slavii koupil.

Teď je připravený plnit ideály, na kterých se vedení klubu s trenéry shodlo. Přiznal, že v zimě klub odmítl nabídky na hráče základního kádru. „Za čínského majitele bychom jednu i dvě možná přijali,“ přiznává Tvrdík. Po konzultaci s Tykačem dostalo vedení možnost nabídky odmítnout. „Trenéři mají k dispozici tým, jaký chtějí, nebudou pod tlakem finančních prodejů. Nebude rotace v kádru a logicky by tak měla výkonnost stoupat,“ nechal se slyšet šéf Slavie, aniž by prozradil, o koho byl v zahraničí zájem.

Cíle nový majitel Slavie Tykač nejsou úplně skromné. Za deset let by chtěl minimálně pětkrát slavit v Edenu mistrovský titul. „Ideálně by si přál double, optimální soutěží pro ohledně Evropy je základní skupina Evropské ligy. Tam významný klub tohoto formátu patří. Budeme samozřejmě snít, že jednou za čas by se mohla hrát Liga mistrů. Konferenční liga je pak povinností,“ konstatoval Tvrdík s tím, že se pochopitelně bude snažit o to, aby klub nebyl ve stomilionových ztrátách.

foto: @ SK Slavia Praha

„Budeme se snažit více koncentrovat na sportovní výsledky a finance půjdou do mládežnické akademie, tomu už nic nebrání. Moje mise bude splněna, až přestřihnu pásku,“ naznačil funkcionář z Edenu. Ideální by prý bylo, kdyby v akademii trénovalo i áčko klubu a do Vršovic by jezdilo jen na utkání.

Uvažuje se také o navýšení kapacity současného stadionu a to na 32 tisíc míst. „Pracujeme na tom, zda je to aktuálně možné. Reálné je to do pěti let. To téma diskutujeme. Není to levné řešení a je otázkou, zda bychom stadion dokázali pravidelně vyprodat. Děláme komplexní investiční záměr,“ uvedl Tvrdík s tím, že logickým krokem je revitalizace prostor před stadionem i řešení chybějícího parkoviště. „V Edenu je pořád co zlepšovat. A naplnění stadionu na všechny zápasy, to je obrovská výzva. Zatím si tím nejsem úplně jistý, že to dokážeme. Ale za osm let se nám povedlo současný stadion zaplnit,“ naznačil, že nejde o nesplnitelný cíl.

Vše by se mělo zvládnout bez nutnosti zavřít současný stadion. „Původní záměr takový byl. Ale našlo se řešení, že by to mohlo jít bez uzavření. Strahov je dnes nepoužitelný a stěhování Slavie na jiný stadion je těžko představitelné. Dokázali jsme to vyřešit,“ uklidnil Tvrdík fanoušky Slavie.