eFotbal

Za staré pušky lze utratit také pořádný balík, aneb Top 5 nejdražších přestupů hráčů přes třicet let

Za staré pušky lze utratit také pořádný balík, aneb Top 5 nejdražších přestupů hráčů přes třicet let
Za staré pušky lze utratit také pořádný balík, aneb Top 5 nejdražších přestupů hráčů přes třicet letFlashscore
Poslední roky jsme svědky toho, že stále více klubů projevuje na přestupovém trhu podnikatelského ducha spojeného s ambicemi, ale mnohem méně se bezhlavě rozhazuje. Svou roli v tom sehrálo utahování opasků způsobené pandemií koronaviru, ale i fakt, že kluby si začaly všímat toho, že posilovat svůj kádr lze i bez přemrštěných výdajů. Ceny byly nějakou dobu nafouknuté, ale bylo jen otázkou času, kdy se to otočí. Dnes jsou v popředí zájmu perspektivní mladíci, ale i starší hráči mají co nabídnout. Jejich cenovky už nejsou tak vysoké, ale i tak můžeme registrovat z historie podpisy, které z kategorie laciných rozhodně nebyly.
Reklama
Reklama
5) Leonardo Bonucci z Juventusu do AC Milán

V italském prostředí se mu líbí, což dokládá fakt, že neměl choutky z rodné země zamířit do zahraničí. Několik nabídek se objevilo, ale dlouholetá opora Juventusu dala přednost výzvám v Serii A. V roce 2017 jej z Turína ukořistil AC Milán za 42 milionů eur, ale nejdražší nákup Rossoneri se příliš nevydařil. Již po pouhém roce se vrátil do náručí Staré dámy na základě výměny zahrnující Mattiu Caldara.

4) Paulinho z Barcelony do Guangzhou Evergrande

Čínská nejvyšší soutěž v posledních letech proslula svou dravostí a chutí uplatit i zvučná jména. Hned celá řada přestupů byla realizována na základě tučných nabídek a samotní hráči se netajili tím, že si jedou do Asie vydělat. Brazilský záložník zaujal lehce opačný směr, neboť během své anabáze v Gunagzhou Evergrande si stihl odskočit ještě do slavné Barcelony. Na Camp Nou se mu celkem dařilo, přesto následovalo hostování zpět v Číně, které bylo nakonec díky opci možné přetavit v trvalý přesun za 42 milionů eur.

3) Robert Lewandowski z Bayernu Mnichov do Barcelony

Tuto přestupovou ságu mají všichni v živé paměti, neboť ještě nestihl pořádně zaschnout ani inkoust na smlouvě. Bayern Mnichov se zdál dlouho neoblomný, stejně jako nepolevoval zájem Barcelony a samotného polského útočníka. Nakonec se však všechny strany domluvili a nejlepší kanonýr uplynulého ročníku Bundesligy odešel za 45 milionů eur vstříc dobrodružství v La Lize a pomoci katalánskému obrovi po temnějším období zpět na vrchol.

2) Miralem Pjanič z Juventusu do Barcelony

V létě roku 2020 se sjednala výměna mezi Barcelonou a Juventusem. Na Camp Nou zamířil bosenský středopolař Miralem Pjanić, zatímco opačným směrem putoval do Turína Arthur Melo. Obě tyto transakce byly řešeny samostatně a Stará dáma získala za někdejší tvář římského AS 60 milionů eur. Pjanič však během svého působení v Barceloně nedokázal zapůsobit na tehdejšího kouče Ronalda Koemana a následně byl zapůjčen do Turecka.

1) Cristiano Ronaldo z Realu Madrid do Juventusu

Pro mnohé to bylo velké překvapení letního okna v roce 2018. Portugalská hvězda, která dokázala přepsat hned celou řadu statistik, tehdy zamířila z Realu Madrid do Juventusu za 117 milionů eur. Italský gigant neprohloupil, přestože mu někteří vyčítali, že kupuje již třiatřicetiletého hráče. Ronaldo se dokázal prosadit i v Serii A, avšak v Lize mistrů se mu nedařilo ani zdaleka tak jako na San Bernabéu.

Zdroj: sportskeeda.com