eFotbal

Zbrojovce to na Letné nejde, Jablonec zkusí zvítězit čtyřikrát v řadě, nejhorší defenzivu ligy prověří Hradec

Zbrojovce to na Letné nejde, Jablonec zkusí zvítězit čtyřikrát v řadě, nejhorší defenzivu ligy prověří Hradec
Zbrojovce to na Letné nejde, Jablonec zkusí zvítězit čtyřikrát v řadě, nejhorší defenzivu ligy prověří HradecFlashscore
Po první mezinárodní pauze roku 2023 je zpět FORTUNA:LIGA, jejíž pětadvacáté kolo vypukne v sobotu ve čtyři odpoledne a skončí v neděli těsně před devátou večerní. Třetí Plzeň i vedoucí Slavia půjdou do akce hned první dubnový den, druhá Sparta si bude chtít šňůru výher prodloužit o čtyřiadvacet hodin později proti brněnskému nováčkovi, jehož trikot obléká i její přestupový cíl pro léto Michal Ševčík.
Reklama
Reklama
Baník Ostrava - Slovan Liberec

Ukončit čekání na vítězství budou chtít v sobotu odpoledne Baník Ostrava a Slovan Liberec. Oba týmy se místo útoku na nejlepší šestku nachází ve skupině o udržení, Slezané ztrácí na soupeře dva body.

Ostrava naposledy prohrála 1:2 v Českých Budějovicích a z minulých šesti ligových utkání zaznamenala jediný bod, proto není překvapením, že se propadla hluboko do druhé poloviny tabulky. Svěřenci trenéra Pavla Hapala třikrát za sebou vyšli naprázdno v domácím prostředí – vždy tam dotahovali již v poločase – ve Vítkovicích si připsali na konto jenom 41,67 % (15) z možných 36 bodů.

Liberec před reprezentační přestávkou vybojoval cenný bod za remízu 2:2 se Slavií, přesto natáhl sérii bez výhry na sedm soutěžních zápasů (0-2-5 – včetně prodloužení a penalt), což mělo za následek propad do skupiny o udržení. Severočeské mužstvo venku v lize prohrálo šest z předchozích sedmi střetnutí (1-0-6), navzdory tomu ale na hřištích soupeřů získalo pouze o bod méně (13) než doma (14).

Baník opanoval tři z posledních deseti vzájemných ligových zápasů a ve čtyřech z nich si s Libercem body rozdělil. Slovan má z předešlých pěti návštěv v Ostravě vyrovnanou bilanci (2-1-2) – čtyři z uvedených pěti duelů ve Vítkovicích přinesly rozdíl přesně jedné branky.

Koho sledovat: Ladislav Almási skóroval ve dvou z posledních tří vzájemných utkání mezi elitou a s pěti přesnými zásahy se dělí o pozici nejlepšího střelce Baníku v sezoně, na jaře však bilanci nevylepšil. Victor Olatunji v nastaveném čase zajistil Liberci bod se Slavií a oba góly ve svém současném působišti vsítil v závěrečných pěti minutách jednoho z poločasů.

Zajímavosti: Sedm z uplynulých deseti vzájemných zápasů v lize nabídlo celkem méně než 2,5 branky. Ostrava v pěti z předchozích šesti kol alespoň jednou inkasovala v obou poločasech a to samé platí pro Liberec v minulých pěti duelech nejvyšší soutěže.

Zima mi nevadí, hřeje mě fotbal. Liberec mě chtěl už v létě, prozradil Nigerijec OlatunjiBaník sáhl k zajímavému kroku. Před domácím střetem s Libercem odvezl Hapal celý kádr na tři dny do Polska...Mladá Boleslav - Viktoria Plzeň

Mladá Boleslav se vrací do domácího prostředí, tentokrát hostí Viktorii Plzeň. Zatímco středočeský celek se chce udržet v kontaktu s nejlepší šestkou, obhájce titulu nahání čelo FORTUNA:LIGY.

Svěřenci trenéra Pavla Hoftycha před dvěma týdny nebodovali v Olomouci a z posledních osmi ligových zápasů pouze dvakrát zvítězili (2-2-4), proto nemohou pomýšlet na posun ze středu tabulky. Mladá Boleslav doma v lize prohrála jediné z předchozích sedmi utkání (3-3-1), navzdory tomu má na vlastním stadionu co zlepšovat, protože tam získala méně bodů (14) než na půdách soupeřů (16).

Plzeň neudržela vedení nad Bohemians 1905, podruhé za sebou prohrála 1:2 a zaznamenala čtvrtou ztrátu z posledních pěti kol (1-1-3), což má za následek pád na třetí místo s pětibodovým mankem na dvojici pražských konkurentů. Družina trenéra Michala Bílka začala pravidelně ztrácet venku, kde dlouho držela ligovou neporazitelnost, aktuálně tam ale vyhrála pouze jeden z uplynulých čtyř duelů (1-1-2).

Mladá Boleslav opanovala jenom dva z předešlých deseti vzájemných zápasů mezi elitou a z toho šestkrát Plzni podlehla. Viktoria venku v lize s Mladou Boleslaví prohrála v jediném z posledních pěti utkání (2-2-1), na hřišti Lokotrans Areny však byla vyřazena v osmifinále loňského ročníku MOL Cupu.

Koho sledovat: Marek Matějovský i ve 41 letech zůstává důležitým hráčem Mladé Boleslavi – dvěma asistencemi pomohl k minulé domácí výhře nad Libercem a s osmi gólovými přihrávkami se dělí o pozici nejlepšího nahrávače soutěže, kromě toho se dvakrát zapsal mezi střelce. Matěj Vydra si proti Bohemians připsal první branku za Plzeň a v české nejvyšší soutěži se prosadil po necelých 13 letech.

Zajímavost: Pět z osmi jarních zápasů Plzně skončilo výsledkem 2:1 (na obě strany).

Zlín - České Budějovice

Odlišné rozpoložení mají před zápasem 25. ligového kola Zlín a České Budějovice. Svěřenci trenéra Pavla Vrby se po sérii bez výhry propadli na dno tabulky, naopak Dynamo se zlepšenými výsledky posunulo do prostřední skupiny. Dočká se moravský celek konečně vítězství a opustí poslední místo?

Zlín i vinou brzkého vyloučení Martina Filla, jenž byl následně vyřazený z kádru, nezvládl regionální derby v Uherském Hradišti a po porážce 0:3 v lize nevyhrál popáté za sebou (0-2-3). Jestliže se chce zlínský klub odrazit ode dna tabulky, potřebuje pravidelně bodovat doma, kde sice zaznamenal všechny tři ligové výhry, se ziskem pouhých 13 bodů je tam ale druhý nejhorší v soutěži (po Brnu).

České Budějovice před reprezentační pauzou zdolaly Baník Ostrava a potvrdily, že v uplynulých šesti kolech pravidelně střídají ztrátu venku s vítězstvím na vlastním hřišti (3-1-2), což stačilo na posun ze skupiny o udržení. Jihočeši venku v lize z předchozích šesti utkání brali jediný bod, navzdory tomu cestují do Zlína s vědomím, že na půdách soupeřů vybojovali stejně bodů jako doma (14).

Zlín neprohrál posledních pět vzájemných ligových zápasů a ve třech z nich České Budějovice porazil – vždy vsítil 2+ gólu. Dynamo si z předešlých pěti duelů na zlínské Letné odvezlo čtyři body (1-1-3) a ve čtyřech z nich vyšlo střelecky naprázdno.

Koho sledovat: Libor Kozák v šesti startech za Zlín třikrát skóroval a pokaždé doma. Marcel Čermák rozhodl o výhře Českých Budějovic nad Baníkem Ostrava a ukončil čekání na první branku mezi elitou.

Zajímavost: Zlín je s deseti nerozhodnými výsledky nejčastěji remizujícím týmem FORTUNA:LIGY.

Slavia - Sigma Olomouc

Slavia bude pozici na čele tabulky hájit proti Olomouci. Potvrdí svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského stoprocentní domácí ligovou bilanci a oplatí hanáckému mužstvu podzimní porážku?

Červenobílá družina po vítězném šlágru s Plzní neudržela vedení v Liberci a remízou 2:2 potvrdila, že v posledních šesti kolech pravidelně střídá domácí výhru se ztrátou na hřišti soupeře, navzdory tomu se udržela na čele FORTUNA:LIGY. Slavia za to vděčí zejména domácímu prostředí – jako jediná tam v lize neztratila a deset z 12 triumfů před vlastními fanoušky zaznamenala s rozdílem 2+ gólu.

Olomouc po vítězství nad Českými Budějovicemi zdolala Mladou Boleslav a sérii bez porážky prodloužila na deset ligových utkání (4-6-0), čímž si upevnila pozici ve skupině o titul. Svěřenci trenéra Václava Jílka tři z uvedených čtyř výher zapsali na Andrově stadionu, špatně si ale nevedou ani na půdách soupeřů, kde čtyřikrát za sebou neprohráli (1-3-0) a vybojovali tam pouze o dva body méně (17) než doma (19).

Slavia v lize prohrála jediný z předchozích deseti vzájemných zápasů a z toho osmkrát Olomouc porazila. Sigma od října 2015 na slávistickém hřišti nebodovala a tři z pěti porážek tam zaregistrovala s rozdílem jedné branky (dvakrát 0:1).

Koho sledovat: Mick van Buren proti Liberci proměnil penaltu a s 12 ligovými góly je nejlepším kanonýrem Slavie, devětkrát se však na podzim trefil na hostování v Liberci – prosadil se ve dvou z předešlých pěti domácích utkání s Olomoucí. Mojmír Chytil v posledních čtyřech startech třikrát skóroval a devíti brankami si vytvořil nové osobní maximum v soutěži.

Zajímavost: Slavia má s 67 vstřelenými góly nejlepší útok ligy a disponuje i nejpevnější defenzivou (20).

Jablonec - Pardubice

Zlepšenou jarní formu budou chtít v nedělním střetnutí potvrdit Jablonec a Pardubice. Svěřenci trenéra Davida Horejše se posunuli do středu tabulky a na východočeský celek mají sedmibodový náskok.

Jablonec před dvěma týdny v Brně, stejně jako předtím s Hradcem Králové, otočil nepříznivě se vyvíjející stav a třetím po sobě jdoucím vítězstvím se udržel ve vyrovnané prostřední skupině.

Severočeši tři z posledních čtyř výher zaznamenali venku, proti Pardubicím ale nastoupí s vědomím, že na Střelnici mají vyrovnanou bilanci (4-3-4) – každý ze čtyř domácích triumfů zapsali s rozdílem 2+ gólu.

Pardubice zvládly důležitý zápas s Teplicemi a po třech kolech (0-2-1) znovu naplno bodovaly, reprezentační přestávku proto trávily tři body nad sestupovým pásmem FORTUNA:LIGY. Družina trenéra Radoslava Kováče se zlepšila i venku a z předešlých pěti ligových duelů tam pouze jednou prohrála (2-2-1).

Oba soupeři mají ze šesti vzájemných utkání mezi elitou vyrovnanou bilanci (2-2-2). Pardubice se na jabloneckém stadionu v lize představily třikrát a jedinkrát odjížděly bez bodového zisku (1-1-1).

Koho sledovat: Jan Chramosta z Jablonce v minulých třech kolech čtyřikrát skóroval a po 22 ligových startech si drží průměr branky na dva zápasy – 11 góly v sezoně si vylepšil osobní maximum v soutěži. Dominik Janošek rozhodl duel s Teplicemi a se sedmi brankami si upevnil pozici nejlepšího střelce Pardubic.

Zajímavosti: Jablonec může v lize poprvé od května 2021 vyhrát čtyřikrát za sebou. Pardubice se na jaře pouze dvakrát neprosadily, stále však mají nejhorší útok soutěže (23). Všech šest vzájemných ligových duelů přineslo méně než 2,5 gólu.

Peltova závěrečná řeč u soudu? Netrvala ani čtyři minuty, četl ji z papíru a obešel se bez bonmotů či vtipů...Sparta - Zbrojovka Brno

Rozdílnou formu mají před vzájemným zápasem Sparta a Brno. Zatímco letenský tým se vítěznou sérií dotáhl na čelo FORTUNA:LIGY, nováček se po sérii bez výhry propadl do skupiny o udržení.

Sparta i díky brzkému vyloučení Jakuba Kučery vyhrála nad Hradcem Králové, přemožitele nepoznala v 11 po sobě jdoucích ligových utkáních (10-1-0), takže do tohoto kola vstupovala jenom o skóre za vedoucí Slavií. Sparťané v lize opanovali jediný z úvodních pěti domácích zápasů (1-3-1), od té doby ale na vlastním stadionu neztratili a pět ze sedmi výher si tam připsali s rozdílem 3+ branky.

Brno po poločase nad Jabloncem vedlo, tentokrát však, na rozdíl od předchozích duelů, v nichž dotahovalo, náskok ztratilo a po porážce 1:2 nezvítězilo mezi elitou počtvrté v řadě (0-3-1), i proto zůstává ve spodní šestce. Zbrojovce může před cestou na Letnou zvednout sebevědomí alespoň fakt, že venku si vede lépe (15) než na vlastním hřišti (12).

Sparta nebodovala pouze ve dvou z posledních deseti vzájemných ligových střetnutí a z toho šestkrát Brno porazila. Zbrojovka na Spartě od května 2008 nevyhrála a z deseti návštěv si odvezla jediný bod.

Koho sledovat: Tomáš Čvančara v minulých osmi startech v lize osmkrát skóroval, pouze tři z celkových 15 soutěžních gólů v sezoně ale vstřelil doma. Jakub Řezníček je s 16 trefami nejlepším kanonýrem soutěže, a když se prosadil, Brno jenom třikrát vyšlo naprázdno (6-3-3).

Zajímavost: V sedmnácti z 24 ligových zápasů Brna skórovaly oba týmy a ve 14 z nich padlo celkem více než 2,5 branky.

Zbrojovka nabídla první smlouvu synovi exreprezentanta Poláka, u podpisového aktu nechyběl ani KukaTeplice - Hradec Králové

Teplice v 25. kole FORTUNA:LIGY poměří síly s Hradcem Králové. Severočeský celek nepřivítá oblíbeného soupeře, "Votrokům" podlehl v osmi z posledních deseti vzájemných ligových střetnutí (1-1-8).

Severočeši nezvládli záchranářský souboj s Pardubicemi a po porážce 1:3 z osmi ligových zápasů po zimní přestávce získali pouhé dva body, proto do tohoto kola vstupovali z druhého místa od konce. Teplice si obě jarní remízy připsaly Na Stínadlech, a pokud mají nepříznivou sérii ukončit, bude to pravděpodobně v domácím prostředí, kde vybojovaly 80,95 % (17) z celkových 21 bodů.

Hradec Králové po brzkém vyloučení Jakuba Kučery prohrál 0:2 se Spartou, čímž potvrdil, že v uplynulých devíti kolech střídá domácí porážku s bodovým ziskem na půdě soupeře (2-2-5). Východočeši opustili skupinu o titul, a jestliže s konkurenty chtějí udržet krok, nesmí opět zaváhat.

Teplice po návratu Hradce mezi elitu ze tří vzájemných utkání nebraly ani bod, přestože dvakrát držely v poločase nerozhodný výsledek. "Votroci" v lize Na Stínadlech od října 2010 neztratili (5-0-0)!

Koho sledovat: Abdallah Gning sice na jaře vstřelil jediný ze sedmi ligových gólů, podílel se však na 34,48 % (10) z celkových 29 branek Teplic (7+3). Filip Kubala nadále čeká na první gól po zimní pauze – šest z osmi soutěžních branek v sezoně si připsal na hřištích soupeřů.

Zajímavost: Teplice ve třech z posledních čtyř kol obdržely 3+ gólu a s 57 inkasovanými brankami mají suverénně nejhorší defenzivu soutěže.

Na Gninga i Žáka se dává pozor. Automaticky by na sebe měli vzít odvahu jít do zakončení i jiní hráči, tvrdí šéf TeplicBohemians - Slovácko

V Ďolíčku se odehraje přímý souboj o čtvrté místo mezi Bohemians 1905 a Slováckem. Oba soupeři na sebe v sezoně narazí již potřetí, pomstí se celek z Uherského Hradiště za předchozí dvě porážky?

Bohemians otočili nepříznivě se vyvíjející zápas v Plzni a po vítězství 2:1 opanovali čtvrté po sobě jdoucí utkání ve všech soutěžích, čímž si vyjma postupu do semifinále MOL Cupu upevnili pozici ve skupině o titul. Bohemka pouze jednu z uvedených výher zaznamenala doma, kde má navzdory vydařenému ročníku co zlepšovat, na začátku tohoto kola tam byla se ziskem 13 bodů druhá nejhorší (spolu se Zlínem).

Slovácko po brzkém vyloučení Martina Filla snadno přehrálo v regionálním derby Zlín a šestým vítězstvím z uplynulých osmi ligových duelů (6-1-1) potvrdilo zlepšenou formu, díky níž se před víkendem nacházelo jenom o skóre za čtvrtými "Klokany". Uherskohradišťský tým dvě ze zmíněných výher zapsal na hřištích soupeřů a do Prahy cestuje s vědomím, že tam má vyrovnanou bilanci (4-3-4).

Bohemka na začátku měsíce vyřadila Slovácko ve čtvrtfinále Českého poháru a vyhrála také podzimní vzájemný zápas v lize, předtím ale klub z Uherského Hradiště čtyřikrát za sebou neporazila (0-1-3). Hostující celek prohrál jediné z posledních pěti venkovních ligových klání s Bohemians a dvakrát v řadě si odvezl tři body.

Koho sledovat: Do základní sestavy Bohemians se po vyloučení Adama Kadlece může vrátit uzdravený Antonín Křapka, jenž z pozice stopera vstřelil čtyři góly – když se prosadil, pomohl svému týmu k bodům (3-1-0). Seung-bin Kim (Slovácko) proti Zlínu dvakrát skóroval a ukončil čekání na první branku v lize.

Zajímavost: Osm z předchozích devíti soutěžních vzájemných zápasů přineslo góly na obou stranách a v sedmi z nich padlo celkem více než 2,5 branky.

Prostředí v Uhříněvsi je útulné, nepotřebuji žádný luxus, brání zázemí "klokanů" vršovický host Čermák