eFotbal

Zbytečná hysterie: Schicka nikdo o Zlatou kopačku neokradl. Nešlo o úlitbu, Ronaldo vyhrál zcela podle pravidel

Zbytečná hysterie: Schicka nikdo o Zlatou kopačku neokradl. Nešlo o úlitbu, Ronaldo vyhrál zcela podle pravidel
Zbytečná hysterie: Schicka nikdo o Zlatou kopačku neokradl. Nešlo o úlitbu, Ronaldo vyhrál zcela podle pravidelFlashscore
Hele, chlapi, dáme to Ronaldovi, aby na nás neštěkal v televizi nebo na internetu. Ten českej kluk to skousne. Rozhodovali takhle bafuňáři UEFA o Zlaté kopačce pro krále střelců EURO 2020?“ ptal se Blesk po skončení ME 2020. Omyl a zbytečná hysterie, zástupci UEFA rozhodli přesně podle předem daných pravidel, stejně jako při minulých šampionátech. Cristiano Ronaldo se nejlepším střelcem letošního ME stal oprávněně, bylo to ostatně jasné už před oficiálním vyhlášením výsledků v noci z neděle na pondělí.
Reklama
Reklama

Přesto Blesk ve své ublíženecko-spiklenecké teorii pokračoval:

„Je to verdikt jako podle zlidovělé hlášky: Silnější pes m**á z Čtvrtníčkova divadelního kusu Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit?. Hledala se obezlička a našla se! UEFA dovedla toto šílené mistrovství starého kontinentu přes Ázerbájdžán až do Absurdistánu. Cristiano Ronaldo (36) a Patrik Schick (25) dali shodně pět gólů, portugalská celebrita světového kalibru byla vyhlášena vítězem proto, že přidala jednu (!) brankovou asistenci! Copak to je gól? To by mohl Schick argumentovat: ‚Ale já jsem dal z penalty jen jeden a on tři!‘ Nebo: ‚Já jsem se trefil v play off, on jen v základní skupině!‘ Či: ‚Já jsem dostal mančaft do čtvrtfinále a on vypadl v osmifinále!‘ Jenže nikdo by ho neslyšel…“

Blesk argumentuje, že k podobné situaci došlo poprvé od roku 2000, kdy byli Nizozemec Patrick Kluivert a tehdejší Jugoslávec Savo Miloševič také na pěti trefách. „Vítězi klání o střeleckou korunu byli oba a bastafidli. To byl svět kopané ještě v pořádku a žádná pomocná kritéria se nevymýšlela…,“ píše Blesk.

Na ME 2012 měl smůlu Ronaldo. Úplně stejně jako letos Schick

Jenže ani v tom nemá pravdu, na ME 2012 v Polsku a na Ukrajině vstřelilo stejný počet branek (tři) dokonce šest hráčů! Ovšem to už UEFA pomocná kritéria v podobě asistencí, případně menšího počtu odehraných minut, stanovila. A doplatil na to právě jeden z tehdejších třígolových střelců Cristiano Ronaldo z Portugalska. Takže tím teorie kolegů z Blesku o silnějších psech jaksi dostává na frak. Smůlu měli i další třígóloví kanonýři EURO 2012 – Rus Dzagojev, Chorvat  Mandžukič, Němec Gomez a Ital Balotelli. Díky asistenci navíc Zlatou kopačku před devíti lety totiž získal Španěl Fernando Torres.  

Přesto se k Blesku a k ublíženým českým duším ve své rubrice „Přímák“ přidal  „expert“ listu a známý mluvka Petr Švancara : „Tak UEFA dala Zlatou kopačku pro nejlepšího střelce Ronaldovi, protože měl navíc jednu asistenci. Kdyby měl dvě žluté karty a Schick žádnou, taky by to dali Schickovi? Já s tím absolutně nesouhlasím, Schick a Ronaldo měli být vyhlášeni králi střelců oba. Patrik by tu kopačku měl jako památku na turnaj, který mu skvěle vyšel. Zasloužil by si ji stejně jako Ronaldo.“

Stejná pravidla uplatňuje na MS i FIFA

Když už si hraji na odborníka, tak by bylo dobré si předem něco o věci, k níž se vyjadřuji, zjistit, přečíst,  podívat se do historie. (Nejen) Švancara se by tak dozvěděl, že podobně jako UEFA postupuje při vyhlašování nejlepších střelců na MS i FIFA. 

Například na MS 2010 v JAR nastřílelo shodně pět gólů dokonce kvarteto střelců. Jenže kvůli kritériu většího počtu asistencí, případně menšího počtu odehraných minut, vyhrál Zlatou kopačku Němec Thomas Müller před druhým Davidem Silvou ze Španělska, třetím Wesleyem Sneijderem z Nizozemska a až čtvrtým Uruguajcem Davidem Forlánem.      

Zato na MS 1994 v USA získali za svých šest gólů cennou trofej shodně Oleg Salendko z Ruska a Christo Stoičkov z Bulharska, protože měli i shodný počet asistencí.

Patrik Schick ale nepřišel na EURO 2020 zkrátka, jeho druhá branka v utkání se Skotskem (2:0) z půlky hřiště byla totiž vyhlášena jako nejhezčí gól šampionátu. V anketě na webu UEFA o tom hlasovalo 800 tisíc fanoušků. 

Nejen Donnarumma, ale i P. Schmeichel a Viktor!

A ještě jedna věc. Všude jsem četl, že mladý italský brankář Gianluigi Donnarumma byl poprvé v šedesátileté historii vyhlášen nejlepším hráčem fotbalového ME.

Ani to není pravda, a když, tak jedině v tom, že jde o ceny, které až od EURO 1996 vyhlašují techničtí experti UEFA. 

Ovšem už předtím se v roce 1992 stal nejlepším hráčem ME otec gólmana letošních semifinalistů Peter Schmeichel, dánský brankář senzačních mistrů Evropy 1992. A už v roce 1976 byl vyhlášen nejlepším hráčem ME v tehdejší Jugoslávii gólman československých šampionů starého kontinentu Ivo Viktor.

Někdy je dobré být pamětníkem. Nebo se alespoň předem podívat do historických záznamů.

Zlatý míč ČR? Nejlepší desítku uzavírá Pekhart, Juliš předstihl Baráka, Provoda, Kúdelu i PavlenkuNový stadion? Národ si ho zaslouží. Je jen otázka času, kdy bude minimálně pro 40 tisíc diváků, tvrdí Hašek