eFotbal

Zdaleka nejde jen o Maroko aneb Čtyři nejpřekvapivější semifinalisté v historii světových šampionátů

Zdaleka nejde jen o Maroko aneb Čtyři nejpřekvapivější semifinalisté v historii světových šampionátů
Zdaleka nejde jen o Maroko aneb Čtyři nejpřekvapivější semifinalisté v historii světových šampionátůFlashscore
Do semifinále mistrovství světa se v celé historii probojovaly výběry ze tří různých kontinentů jen třikrát, s tím, že se tak stalo v letech 1930, 2002 a 2022, o což se postaraly Evropa (Francie a Chorvatsko), Jižní Amerika (Argentina) a Afrika (Maroko). V rámci akcí v letech 1934, 1966, 1982, 2006 a 2018 byly v semifinále pouze evropské týmy, ve zbývajících případech evropské a jihoamerické. Níže před vámi leží seznam nejpřekvapivějších semifinalistů světových šampionátů...
Reklama
Reklama

1994 (USA) - Švédsko a Bulharsko

Vedle tradičních velmocí Brazílie a Itálie se do semifinále nečekaně dostaly také Švédsko s Bulharskem. Švédové v osmifinále vyřadili Saúdskou Arábii a ve čtvrtfinále po penaltovém rozstřelu také Rumuny, než v souboji o finále těsně podlehli pozdějším šampionům Brazilcům. Bulhaři vedení hvězdným kanonýrem Christem Stoičkovem po zvládnutých penaltách s Mexikem šokovali výhrou 2:1 nad Německem. V semifinále podlehli stejným poměrem Italům, v souboji o bronz je deklasovali Švédové.

1998 (Francie) - Chorvatsko

Chorvaté při premiéře na světovém šampionátu přešli ve vyřazovacích bojích přes Rumunsko a díky hladké výhře 3:0 i přes favorizované Německo. V semifinále s Francií se díky gólu nejlepšího střelce turnaje Davora Šukera ujali vedení, avšak dvě trefy obránce Liliana Thurama posunuly do duelu o zlato domácí celek. Chorvaté si spravili chuť vítězstvím 2:1 nad Nizozemskem v utkání o bronz.

2002 (Japonsko a Korea) - Turecko a Korea

Turci při druhé účasti na MS prošli do play off s odřenýma ušima, ale poté nejtěsnějším poměrem porazili Japonsko a díky zlatému gólu také Senegal. V semifinále podruhé v turnaji těsně nestačili na pozdější šampiony Brazilce. Korejci vedení nizozemským trenérem Guusem Hiddinkem využili domácí prostředí k senzačnímu postupu přes Italy po prodloužení a Španěly po penaltách. V semifinále Korejci podlehli Němcům 0:1, po další prohře 2:3 s Tureckem na ně zbylo čtvrté místo.

2022 (Katar) - Maroko

Maročané se sedmi body nečekaně ovládli skupinu se dvěma medailisty z předchozího MS Chorvatskem a Belgií. V osmifinále si "Lvi z Atlasu" vyšlápli na dalšího evropského favorita Španělsko, jež po bezbrankových 120 minutách vyřadili v rozstřelu. Po výhře 1:0 nad Portugalskem postoupili Maročané jako první africký i arabský tým do semifinále MS, v němž je ve středu čekají obhájci titulu Francouzi.

Odcházení, logické a navždy. Ronaldova doba ve světovém fotbale už pominula, král se ale může stát zas králem