eFotbal

Zde je pět nejlepších Severoameričanů, kteří by měli vládnout Bundeslize. Podívejte se, kteří to jsou

Zde je pět nejlepších Severoameričanů, kteří by měli vládnout Bundeslize. Podívejte se, kteří to jsou
Zde je pět nejlepších Severoameričanů, kteří by měli vládnout Bundeslize. Podívejte se, kteří to jsouFlashscore
Několik talentovaných fotbalistů z Severní Ameriky usazených v klubech po německé Bundeslize odstartuje nová sezóna 2021/22, která již klepe na dveře. Podívejte se na pět nejlepších.
Reklama
Reklama

Alphonso Davies

Klub: Bayern MnichovZemě: KanadaPozice: levý zadní, levé křídloVěk: 20

Uplynulá sezóna 2020/21 byla pro Alphonsa Daviese něčím průlomovým. Kanaďan, který již nějaký pátek prostředí Bayernu zná čelil prvním opravdovým výzvám své profesionální kariéry. A uspěl.

Davies patřil v mužstvu Hansiho Flicka už v sezóně 2019/20 mezi důležité opory, vždyť chyběl z pětatřiceti zápasů jen jednou. V loňské sezóně se ale ukázalo, že to mladý Kanaďan tak jednoduché mít nebude. Hned úvodní ligové utkání při deklasování Schalke 04 8:0 začal Davies na lavičce. „Pro mladého hráče, jakým je Alphonso Davies, to není snadné kvůli velkému počtu zápasů v minulé sezóně a krátké předsezóně,“ zdůvodnil tehdy Flick. „Schválně jsme mu dali čas na dobití - mentálně i fyzicky - a to je to, co dělá,“ cituje dále server Bundesliga.com tehdejší slova trenéra bavorského velkoklubu.

Další problém pak přišel v utkání s Frankfurtem, kdy se Kanaďan zranil již po 53 sekundách zápasu. Přestože vynechal téměř polovinu sezony, byl ve statistice počtu vyhraných duelů hned druhý za Thomasem Müllerem.

Nyní vstupuje Davies do své třetí sezóny v Bayernu jako hvězda německé nejvyšší soutěže. A přestože mu je teprve 20, nasadil si již na krk tři bundesligové tituly a medaili pro vítěze Ligy mistrů.

Gio Reyna

Klub: Borussia DortmundZemě: USAPozice: Ofenzivní záložníkVěk: 18

Gio Reyna je často zmiňován jako náhrada za Jadona Sancha, který odešel v létě do Manchesteru United. Proto jsou i očekávání teprve osmnáctiletého fotbalisty velká. Navíc, v Dortmundu Reyna zdědil i Sanchoův dres s číslem 7.

„Existuje řada dalších hráčů, se kterými se mi dobře pracuje - může to být dokonce lepší než spolupráce se Sanchem,“ nechal se již dříveslyšel Erling Haaland, který bude právě na Reynu dost spoléhat.

Reyna zárove o svých kvalitách musí přesvědčit i nového kouče vestfálského klubu Marca Rose. „Chce, abychom byli velmi energičtí, chce, aby celý tým tlačil,“ řekl nadějný záložník o novém kouči. „Dává mi malé tipy, jak se dostat blíže k útočníkům, když mají míč, a pokusit se získat míč v oblastech, kde mohu být efektivnější v obranné oblasti. Snažím se přijmout každou radu a myslím, že se den ode dne zlepšuji," naznačil osmnáctiletý fotbalista pro server Bundesliga.com, že si s novým trenérem docela sedl.

Tyler Adams

Klub: RB LipskoZemě: USAPozice: defenzivní záložník/pravý obránceVěk: 22

Adams se od svého příchodu do Německa z New York Red Bulls ve věku 19 let propracoval přímo do hlavní kostry saského klubu. A jak se ukázalo, může nastupovat jak před obranou, tak i v ní, což dělá příjemnou starost i novému kouči Lipska Jessemu Marschovi. nyní drží věci pohromadě před obranou a - jak bylo vidět v minulém volebním období - také uvnitř zadních tří.

Dvaadvacetiletý americký univerzál již nastupuje za americkou reprezentaci s kapitánskou páskou a lze očekávat, že i v Lipsku bude nedílnou součástí Marschova týmu.

Julian Green

Klub: Greuther FürthZemě: USAPozice: Ofenzivní záložník/křídelníkVěk: 26

Bayern Mnichov si vyhlédl Juliana Greena již v jeho devatenácti letech.Poté reprezentoval Spojené státy i na mistrovství světa, kde se stal nejmladším střelcem USA na tomto šampionátu.

Slibná kariera však postupně zpomalovala a Green nakonec skončil ve Fürthu. „Chci hrát pravidelně, takže jsem rád, že jsem udělal tento krok,“ řekl. Greenovi se v německém provinčním klubu ovšem opracvdu začalo dařit a jeho hvězda opět začala zářit. „Byla to moje první sezóna, kdy to bylo takhle. Nikdy předtím jsem to neměl a myslím si, že to pro mě byla velmi důležitá sezóna. Teď mám pocit, že jsem jiný typ hráče, moje hra se jen trochu změnila. Cítím se teď lépe," radoval se nyní již šestadvacetiletý americký záložník po vydařené sezóně ve Fürthu.

Joe Scally

Klub: Borussia MönchengladbachZemě: USAPozice: krajní obránceVěk: 18

Po příchodu Joe Scallyho do Mönchengladbachu z New York City FC bylo uvedeno, že sedmnáctiletý Američan zaujme zatím místo v rezervním týmu klubu, který hraje čtvrtou Regionalligu West. Podle sportovního ředitele Gladbachu Maxe Eberla to však neznamená, že by v Borussii neměli velká očekávání. „Náš plán je, aby byl součástí první tým,“ cituje Bundesliga.com Eberleho.

A po 15 odehraných zápasech v Regional lize v posledním sezóně již došlo k přesunu Scallyho do prvního týmu. „Joe dokázal rychle zapadnout do Borussie. Opravdu se dostal z nuly na stovku. Nikdy jsem neviděl mladého hráče, který by se do výzev pustil tak tvrdě jako on, aniž by byl ošklivý," uvedl k růstu ředitel akademie Gladbachu Roland Virk.

Suchopárek povýšil. Z reprezentační osmnáctky putuje finalista Euro 1996 ke Lvíčatům

Zdroj: Bundesliga.com