eFotbal

Získá Sparta titul na hřišti neoblíbeného soupeře? Boleslav jsme jako jedinou v sezoně neporazili. Motivace je obrovská, zní z kabiny

Získá Sparta titul na hřišti neoblíbeného soupeře? Boleslav jsme jako jedinou v sezoně neporazili. Motivace je obrovská, zní z kabiny
Získá Sparta titul na hřišti neoblíbeného soupeře? Boleslav jsme jako jedinou v sezoně neporazili. Motivace je obrovská, zní z kabinyFlashscore
Předposlední čtvrté kolo nadstavby první fotbalové ligy může rozhodnout o tom, kdo se stane mistrem a kdo sestoupí. Pokud vedoucí tým tabulky Sparta ve skupině o titul v sobotu zvítězí v Mladé Boleslavi, bez ohledu na zbylé výsledky si zajistí obhajobu trofeje. Slavia, která ztrácí na pražského rivala čtyři body, se představí v Uherském Hradišti. Na opačném pólu tabulky by v případě klopýtnutí s Bohemians 1905 a úspěchu obou konkurentů v boji o udržení mohl získat Zlín definitivu posledního místa, které jako jediné znamená přímý sestup. Úvodním duelem začne finále skupiny o Evropu mezi Teplicemi a Hradcem Králové.
Reklama
Reklama

Sparta v úterý ve vloženém kole porazila Ostravu 2:1, v lize podeváté po sobě bodovala a v Mladé Boleslavi může boj o titul definitivně rozhodnout. Letenští naposledy dokázali obhájit mistrovský primát v sezoně 2000/01, kdy ovládli nejvyšší soutěž popáté za sebou. Coby nejúspěšnější tým české historie mohou v sobotu získat celkově 38. titul a čtrnáctý od rozdělení federace.

K potvrzení první příčky nemají sparťané ideálního soupeře. S Mladou Boleslaví sice prohráli jediné z posledních devíti ligových utkání, v této sezoně nejvyšší soutěže ji ale dvou zápasech neporazili. Na podzim ve středočeském městě prohráli 1:3.

"Máme velkou motivaci. Boleslav jsme jako jedinou v sezoně neporazili, máme jí co vracet. Když v sobotu zvítězíme, je hotovo. K utkání přistupujeme jako vždy, chceme vyhrát. Samozřejmě tři body budou mít tentokrát jiný význam, proto je chceme získat o to víc," řekl dánský asistent trenéra Sparty Lukas Babalola.

BIRMANČEVIČ TÁHNE SPARTU ZA TITULEM A ŘÍKÁ SI O POZORNOST ZAHRANIČNÍCH KLUBŮ. ZŮSTANE NA LETNÉ? ROZHODNE I PŘÍPADNÁ NOMINACE NA EURO

Také Mladoboleslavští mají velkou motivaci. Drží čtvrtou příčku, které znamená účast v kvalifikaci Evropské konferenční ligy. Po úterní porážce 0:1 se Slováckem mají k dobru dva body na pátou Ostravu a ještě o bod více na šestý celek z Uherského Hradiště.

"Musíme se na Spartu dobře připravit a ukázat, jestli na Evropu máme. Věřím, že tým je natolik zdravý, že kartami o Evropu ještě zamíchá," prohlásil kouč David Holoubek, který v minulosti trénoval na Letné.

Slavia ve středu odvrátila případné sparťanské oslavy domácí výhrou 3:0 nad Plzní a nyní může doufat už jen v naprostý kolaps městského rivala. Proti Slovácku se červenobílým daří, desetkrát po sobě s ním v lize bodovali, z toho devětkrát zvítězili. Celek z Uherského Hradiště v úterý vyhrál po devíti kolech a ještě oživil naději na účast v pohárech.

"Slovácko mělo dlouhou sérii porážek, ale utkání v Boleslavi pro něj bylo pozitivní. Pro nás to však nic neznamená. Musíme vyhrát, pokud chceme ještě pomýšlet na titul," řekl slávistický asistent Milan Kerbr, který v Uherském Hradišti začínal hráčskou kariéru.

EVROPU UZME SLOVÁCKO. BOLESLAVI NEVĚŘÍM, BANÍKU NĚCO CHYBÍ, PREDIKUJE LEVÝ. ROZHODNE HLAVNĚ TAKTIKA

Kouč Slovácka Martin Svědík, jenž po sezoně u týmu skončí, bude kvůli disciplinárnímu trestu scházet na lavičce. Celek z Uherského Hradiště připravuje překvapení. Pokud to vývoj zápasu dovolí, nastoupí podle informací ČTK na poslední minuty i dlouholetý kapitán Michal Kadlec, který oznámil ukončení kariéry po sezoně a během jara kvůli zranění nehrál.

Ve zbylém sobotním utkání skupiny o titul Plzeň přivítá Ostravu. Západočeši už mají jistotu, že obsadí třetí místo a soustředí se především na středeční finále domácího poháru proti Spartě. Baník naopak bojuje o účast v Konferenční lize. Slezané se pokusí zabodovat po sérii tří porážek v nadstavbě, Viktorii ale porazili v jediném z posledních 30 duelů nejvyšší soutěže. Plzeňský kouč Miroslav Koubek v minulosti vedl Ostravu.

Hlavní tajenka může být rozluštěna i ve skupině o záchranu, za určitých okolností může už v neděli sestoupit Zlín. "Ševci" ztrácejí na dně tabulky bod na České Budějovice a dva body na čtrnáctou Karvinou. Pokud doma neporazí již zachráněné Bohemians 1905, mohou v případě úspěchu obou konkurentů získat definitivu posledního místa.

Také Jihočeši přivítají již zachráněný tým, doma nastoupí proti Jablonci. Nováček soutěže z Karviné se představí v Pardubicích, na které ztrácí pět bodů. Východočechům stačí k záchraně remíza. Do druhé ligy přímo sestoupí jen nejhorší celek, mužstva na 14. a a 15. pozici čeká baráž.

BRANKÁŘ FENDRICH ZMIZEL PO VELKÉ ŠANCI PARDUBIC V KABINĚ. PROČ? MUSEL JSEM SI VYMĚNIT ČOČKU, VYSVĚTLIL PO ZÁPASE

"Situaci máme stále ve svých rukou, ale je to horší v tom, že jsme stále poslední a zápasy ubývají. Musíme prostě dvakrát vyhrát, což by nám zajistilo baráž. Jako první stojí v cestě Bohemians, kteří už mají záchranu jistou, ale s tím nemůžeme kalkulovat. To by mohlo být zrádné," řekl zlínský trenér Bronislav Červenka.

Teplice a Hradec Králové po úspěšném vystoupení v semifinále skupiny o Evropu rozehrají v neděli finále. Vítěz si poté zahraje s pátým týmem skupiny o titul kvalifikačním utkání o účast v Konferenční lize. Lepší vzájemnou bilanci mají "Votroci", kteří vyhráli pět z posledních šesti ligových zápasů s Teplicemi a oba duely této sezony ovládli 1:0.

Kouč Zdenko Frťala před angažmá na severu Čech vedl Hradec, s nímž postoupil do ligy. Asistent trenéra "Votroků" Stanislav Hejkal zase v minulosti působil v Teplicích.

Zdroj: FK Teplice