eFotbal

Bosák: Případné stěhování Rusů do Asijské konfederace by bylo jediné, v čemž bych byl ochoten jim přát úspěch

Bosák: Případné stěhování Rusů do Asijské konfederace by bylo jediné, v čemž bych byl ochoten jim přát úspěch
Bosák: Případné stěhování Rusů do Asijské konfederace by bylo jediné, v čemž bych byl ochoten jim přát úspěchFlashscore
Ruská federace údajně vážně uvažuje o tom, že by se přesídlila pod křídla Asijské fotbalové konfederace. Organizace FIFA i UEFA totiž po ruské invazi na Ukrajinu vyloučily reprezentační výběry a kluby ze všech jejich akcí včetně baráže o mistrovství světa v Kataru.
Reklama
Reklama

"Rusové si možná chvíli říkali, že AFC k nim v tomto ohledu bude milosrdnější a dovolí jim hrát všechny dostupné soutěže. Přece jen poměrně velká část zemí asijského kontinentu nezaujala k Rusku po přepadení Ukrajiny vyloženě negativní postoj a především obchody běží v mnoha případech neztenčeným tempem. Ale na druhé straně alespoň v téhle věci zůstávají představitelé ruského fotbalu, když ne nohama, tak aspoň špičkami na zemi. Vědí dobře, že přechod do asijské fotbalové rodiny by byl velmi složitý. Nulové koeficienty, celá řada zemí zaškatulkována v rodině nepřátel, méně peněz než v Evropě, ztráta prestiže. To není vábná představa," uvedl ve svém sloupku pro server seznamzpravy.cz šestapadesátiletý odborník.

Sám by východoevropského giganta se sídlem v Moskvě držel zpátky klidně několik let. "Je samozřejmě otázkou, kdy dospěje válka na Ukrajině ke konci a hlavně co bude následovat po ní. Nejsem politolog, ale dle mého názoru by sankce ze strany „Západu“ měly fungovat co nejdelší dobu. A týká se to i těch ryze sportovních. Mistrovství světa a Evropy, Ligu mistrů i další soutěže si bez ruských mužstev ještě nějakých pár sezon dovedu představit. Tak se uvažované kličce ruských bafuňářů do Asie ani nedivím," doplnil na seznamzpravy.cz komentátor České televize.

To, jak to s ruským fotbalem bude dál, třeba po letošním létě, je zatím ve hvězdách. "Zatímco se tamní fotbalisté a trenéři vztekají a plivají na Poláky, kteří proti nim odmítli v baráži nastoupit ještě před rozhodnutím evropských a světových orgánů, aniž by si uvědomili, že zatímco oni by čutali do meruny, mnozí jejich ukrajinští kolegové bojují a umírají kvůli ruské agresi, pokouší se vrcholní funkcionáři navázat jednání, která by jim otevřela dveře zpět do světa západního civilizačního okruhu. Na druhou stranu skoro 80 procent rozlohy Ruské federace jest součástí asijského kontinentu. Tak jaképak s tím štráchy, chce se napsat. Upřímně řečeno, eventuální stěhování do Asijské fotbalové konfederace by byla jediná iniciativa, v níž bych byl ochoten Rusům přát úspěch. Jinak se totiž může za nějakou dobu stát, že mnoho evropských reprezentací nebude proti Rusku, kterému bude opět umožněno soupeřit v našem teritoriu, ochotných nastoupit. A co si pak počnou šéfové UEFA?," zakončil portálem seznamzpravy.cz citovaný člen Realu TOP Praha.

Chceme fotbalové gladiátory a vytvoříme z nich trosky

Zdroj: seznamzpravy.cz