eFotbal

Čvančara rozhodl v nastavení o výhře Mönchengladbachu! Skvělý pocit, zářil český útočník

Livesport, René Machálek
Český útočník Tomáš Čvančara vstřelil vítězný gól Mönchengladbachu proti Unionu Berlín.
Český útočník Tomáš Čvančara vstřelil vítězný gól Mönchengladbachu proti Unionu Berlín.Borussia Mönchengladbach
Fotbalisté Stuttgartu, kteří se v úterý večer postaví v Lize mistrů pražské Spartě, v sobotním utkání nejvyšší německé soutěže remizovali na půdě Wolfsburgu 2:2. Bod přitom pro hosty zachraňoval až v sedmé minutě nastavení útočník Deniz Undav. Mönchengladbach vyhrál doma nad Unionem Berlín 1:0, vítěznou branku vstřelil v nastavení český reprezentant Tomáš Čvančara. Bayern Mnichov remizoval s Leverkusenem 1:1, poprvé v sezoně nevyhrál, ale zůstal v čele tabulky.
Reklama
Reklama

Po klidném prvním poločase bylo jasné, že se Union spokojí s tím, že diktovat tempo bude Mönchengladbach. A tento model hry pokračoval i ve druhém poločase. Hříbatům se ale nedařilo prolomit obranu hostů a nedostatečná aktivita je stála jakoukoli reálnou příležitost k prolomení nerozhodného stavu. Střídající Robin Hack sice vnesl do hry trochu nové energie, ale nedostatek kvality byl jasně patrný i jinde.

S přibývajícími minutami se i Union začal vydávat dopředu a dokonce měl šance na vstřelení branky. Nejblíže k tomu měl Yorbe Vertessen, který si vytvořil prostor na hranici pokutového území, ale jeho střela byla nevýrazná a brankáře Moritze Nicolase nezaskočila. Jeho druhý pokus odpoledne však už byl mnohem nebezpečnější, když gólmana Nicolase překonal, ale ke smůle fanoušků Unionu jeho střela skončila na levé tyčce.

Když už se zdálo, že utkání skončí bez branek, objevil se v posledním útoku zápasu český reprezentant Tomáš Čvančara a poslal domácí fanoušky do varu. Čvančara se po centrovaném míči do pokutového území vyšvihl nejvýše, ukončil sérii bez vstřelené branky od listopadu a zajistil Mönchengladbachu první výhru na domácím trávníku po více než 200 dnech.

"Je to skvělý pocit. Myslím, že jsme si zasloužili vyhrát. Věřili jsme až do konce, fanoušci nás hnali za výhrou. Ten pocit, kdy slavíte gól se spoluhráči a před fanoušky, je nepopsatelný. Nejdůležitější jsou tři body," uvedl po závěrečném hvizdu pro klubový web Čvančara.

Stuttgart se naladil na Spartu remízou

Ve 20. minutě se Wolfsburgu podařilo proti průběhu zápasu dostat do vedení. Poprvé v této sezóně se v Bundeslize objevil Wind v základní sestavě Vlků a přineslo to ovoce. Dánský útočník se odvděčil svému manažerovi za důvěru a senzačně uklidil míč do sítě poté, co Amoura v bleskovém tempu nechal svého stopera mimo dosah kamery.

Stuttgart nicméně šťastnou náhodou dostal možnost vyrovnat z pokutového kopu poté, co Sebastiaan Bornauw zbytečně srazil Jamieho Lewelinga. Kamil Grabara správně odhadl směr zakončení Enza Millota, ale proti dorážce už byl bezmocný. Švábové mohli ze hřiště odejít s vedením, nicméně Maximilian Mittelstädt ukázal svou neznalost situace před brankou soupeře a jeho pokus z hranice pokutového území skončil vedle tyče. Do kabin se tak odcházelo za nerozhodného stavu.

Stuttgart, který z předchozích 20 bundesligových zápasů prohrál pouze dvakrát, byl krátce po zahájení zápasu blízko k tomu, aby otočil skóre. Autoritativní hlavička Jeffa Chabota proletěla jen pár centimetrů nad břevnem. Střelec Millot nedlouho poté uvolnil místo částečně odpočívajícímu Undavovi, od nějž si hostující fanoušci hodně slibovali.

V 63. minutě se pak ve Volkswagen Areně strhla kontroverze, když rozhodčí Sven Jablonski udělil druhou žlutou kartu kapitánovi Stuttgartu Atakanu Karazorovi za faul na protihráče Maximiliana Arnolda. Wolfsburg okamžitě využil početní převahu, když Amoura skvěle uklidil Windovu přihrávku za obranu za záda Alexandera Nübela. Další debata byla na pořadu dne o pár chvil později, protože původní červenou kartu pro Amouru za bezohledný zákrok na Lewelinga sudí po konzultaci s videorozhodčími odvolal.

Zdálo se, že o osudu utkání bylo rozhodnuto, ovšem v 97. minutě vyrovnal Undav a poslal fanoušky Švábů do obrovské euforie. Stuttgart tak získal alespoň bod a přenesl si určitou dobrou náladu do úterního střetnutí Ligy mistrů se Spartou Praha.

Šlágr mezi Bayernem a Leverkusenem ozdobily krásné rány

V úvodu nového ročníku německé nejvyšší soutěže to vypadalo, že by si oba soupeři mohli role z předchozí sezony vyměnit. Bayern totiž dosud neztratil ani bod a v posledních dvou kolech nastřílel dohromady 11 branek. Největší podíl na tomto zápisu měl Harry Kane, jenž i v součtu s duelem Ligy mistrů proti Záhřebu nasázel za tři zápasy neuvěřitelných osm gólů a na další tři přihrál.

Kapitán anglické reprezentace mohl udeřit i na samém začátku sobotního šlágru, když si naběhl na pas Michaela Oliseho, jenže Kaneovi překazil plány včasným výběhem Lukáš Hradecký. Letní posila z Crystal Palace pak sama zkusila zakončit, když se postavila k přímému kopu z dobré pozice, Oliseho pokus nicméně skončil jen těsně nad břevnem. Bayern ze své úvodní převahy nic nevytěžil, a tak to byli po půlhodině hry hosté, kteří udeřili. Granit Xhaka po rohovém kopu přiťukl míč za vápnem číhajícímu Andrichovi, jenž krásnou křížnou ranou z první překonal Manuela Neuera.

V Allianz Areně se vedle šlágru kola zjevně konala také soutěž o nejhezčí gól a několik minut před odchodem do šaten se do ní přihlásil domácí Pavlovič. K tomu se odrazil míč na osu hřiště, mladý záložník si jej hrudí zpracoval, z první vypálil vnějším nártem a nádherným způsobem vymetl i přes teč Hradeckého pravý horní roh branky.

Prakticky ihned po změně stran mohli jít Bavoři dokonce do vedení, když Kane milimetrovým centrem našel Serge Gnabryho, ten ale z první zakončil jen do vzdálenější tyče a z dorážky napálil břevno. Další příležitost dokonat zvrat ve skóre měl takřka po hodině hry Olise, který se objevil nikým nehlídaný u levé tyče, trefil však jen padajícího Hradeckého.

Domácí se tedy ani navzdory výrazné převaze nedokázali podruhé střelecky prosadit, a v Bavorsku se tak zrodila remíza. 

Německá fotbalová liga - 5. kolo:

Freiburg - St. Pauli 0:3 (12. a 72. Saad, 45. Afolayan)

Mohuč - Heidenheim 0:2 (16. Pieringer, 86. Schöppner)

Mönchengladbach - Union Berlín 1:0 (90.+6 ČVANČARA)

Lipsko - Augsburg 4:0 (11. a 15. Šeško, 46. Openda, 57. Simons)

Wolfsburg - Stuttgart 2:2 (20. Wind, 68. Amúra - 32. Millot, 90.+7 Undav)

Bayern Mnichov - Leverkusen 1:1 (39. Pavlovic - 31. Andrich)

Tabulka:

1.    Bayern Mnichov    5    4    1    0    17:4    13

2.    Lipsko    5    3    2    0    8:2    11

3.    Leverkusen    5    3    1    1    14:10    10

4.    Dortmund    5    3    1    1    11:9    10

5.    Heidenheim    5    3    0    2    10:7    9

6.    Frankfurt    4    3    0    1    7:4    9

7.    Freiburg    5    3    0    2    8:7    9

8.    Stuttgart    5    2    2    1    14:10    8

9.    Union Berlín    5    2    2    1    4:3    8

10.    Mönchengladbach    5    2    0    3    6:8    6

11.    Mohuč    5    1    2    2    8:10    5

12.    Brémy    4    1    2    1    4:8    5

13.    Wolfsburg    5    1    1    3    10:11    4

14.    St. Pauli    5    1    1    3    4:6    4

15.    Augsburg    5    1    1    3    7:14    4

16.    Hoffenheim    4    1    0    3    6:11    3

17.    Bochum    5    0    1    4    5:11    1

18.    Kiel    4    0    1    3    5:13    1