eFotbal

Liberec využil proti Slovácku početní výhody, Baník si veze body z Pardubic a Hradec uspěl v Budějovicích

Livesport Zprávy
Kayondo i Eneme (vpravo) se v zápase dočkali první ligové trefy.
Kayondo i Eneme (vpravo) se v zápase dočkali první ligové trefy.ČTK / Radek Petrášek / Profimedia
Fotbalisté Liberce se po měsíci dočkali v lize vítězství a v rámci 13. kola zdolali Slovácko jednoznačně 4:0. Týmu z Uherského Hradiště se herní plán kompletně sesypal už v úvodním dějství. Průbojnou hlavičkou otevřel skóre Santiago Eneme, po půlhodině hry zatáhl za záchrannou brzdu kapitán hostů Stanislav Hoffman a početně zvýhodněný Slovan navíc v závěru první půle využil i pokutového kopu zásluhou Ľubomíra Tupty.
Reklama
Reklama

Slovan Liberec - 1. FC Slovácko

Svěřenci trenéra Radoslava Kováče vstupovali do duelu se Slováckem po dvou porážkách za sebou, zapomenout chtěli zejména na debakl 0:5 v derby s Jabloncem. Moravané přijeli do severních Čech ve snaze vynahradit fanouškům prohru na domácí půdě proti Teplicích, která ukončila třízápasovou sérii výher v soutěžních zápasech.

Jenže do utkání mnohem lépe vstoupil Liberec. V osmé minutě z nadějné pozice vypálil Tupta, jeho pokus ještě srazil na rohový kop Hofmann. Po čtvrthodině hry šli Severočeši zaslouženě do vedení, když se po centru Marka Ichy z pravé strany pověsil do vzduchu Eneme. S uplynulou půlhodinou přišla pro hosty další komplikace.

Kapitán Hofmann fauloval těsně před šestnáctkou unikajícího Denise Višinského, za což si vysloužil druhou červenou kartu v aktuálním ročníku. Zdvojnásobení vedení se Slovan dočkal téměř vzápětí, kdy Višinský rozehrál standardku na Ivana Varfolomejeva a ukrajinský záložník zamířil z hranice šestnáctky přesně k tyči. Na konci první půle Tupta zpečetil skvělé první dějství z pohledu domácích nekompromisní penaltou.

Liberec druhé dějství začal tak, jak skončil to první. V 57. minutě zahrával rohový kop, Višinský z něj našel Azize Kayonda, který nádhernou dalekonosnou ranou zamířil přesně k levé tyči branky Slovácka. Následující minuty duelu se už dohrávaly, Slovan si bezpečně hlídal vedení a hosté už neměli sílu na větší odpor. Celek trenéra Kováče si tak připsal teprve druhou výhru na domácí půdě v sezoně, zároveň se mu podařilo udržet druhé čisté konto.

Slovan Liberec - 1. FC Slovácko 4:0 (3:0)

Branky: 15. Eneme, 37. Varfolomejev, 44. Tupta z pen., 57. Kayondo. Rozhodčí: Petřík - Kubr, Pečenka - Černý (video). ŽK: Varfolomejev - Kim Sung-pin, Sinjavskij. ČK: 31. Hofmann (Slovácko). Diváci: 2345.

Liberec: Bačkovský - Mikula, Ševínský, Purzitidis - Icha, Varfolomejev (67. Kok), Hlavatý, Kayondo (74. Nyarko) - Višinský (74. Preisler), Eneme (67. Letenay) - Tupta (67. Ghali). Trenér: Kováč.

Slovácko: Heča - Ndefe, Kukučka, Hofmann, Reinberk - Trávník (89. Petržela) - Blahút (46. Břečka), Kim Sung-pin (46. Kohút), Havlík (68. Křišťan), Sinjavskij - Krmenčík (46. Kozák). Trenér: West.

Dynamo České Budějovice - FC Hradec Králové

České Budějovice znovu nepředvedly špatný výkon. Svěřenci Františka Straky sice byli v prvním dějství aktivnějším celkem, efektivnější v zakončení ale byli hosté díky hlavičce Jakuba Kučery. Dynamo tak je stále na poslední příčce tabulky s jediným bodem, hosté si naopak připsali první výhru ze hřiště soupeře.

Votroci přijeli na Střelecký ostrov s nelichotivou bilancí, která činila pět venkovních porážek ze šesti utkání. Českobudějovické Dynamo bylo nadále beznadějně poslední a od začátku sezony táhlo sérii bez tříbodového zisku. Úvodních dvacet minut zápasu se odehrávalo velmi opatrně a bez větších příležitostí.

To se změnilo ve 23. minutě, kdy z hranice šestnáctky vypálil levačkou Quadri Adediran. Do jeho pokusu ještě zasáhl Karel Spáčil, který přidělal Adamu Zadražilovi spoustu práce. Další zajímavou situaci si celek zpod Černé věže vytvořil ve 37. minutě, kdy z ostrého úhlu razantně vypálil Adediran, ale Zadražil byl pozorný a jeho ránu vytěsnil na rohový kop. Střelecký ostrov v nastaveném čase zmrazila dvojice Adam Vlkanova a zakončující Kučera. První jmenovaný rozehrál rohový kop a našel hlavu osamoceného hradeckého středopolaře, který nekompromisně překonal Viléma Fendricha.

Jihočeši vstoupili i do druhého poločasu velmi nadějně. V 53. minutě se Samuel Šigut dostal do přímého souboje s gólmanem Zadražilem, jenže budějovický wingback připravil pro hradeckého strážce branky pohodovou práci mizerným zakončením. O několik vteřin později se do míče halfvolejí opřel Ondřej Mihálik, jehož pokus orazítkoval pouze břevno domácí brány. Votroci nadále domácím hráčům zatápěli, v 60. minutě Vlkanova poslal ostrý balon na hlavu Adama Grigera, jenž však zhruba o dva metry přestřelil.

V závěrečných minutách mohl hradecké vítězství definitivně zpečetit Griger, který vypálil z otočky, ale Fendrich svůj tým podržel. Pečeť přišla až v nastavení, kdy Matěj Koubek vypíchl na půlce balon Václavu Míkovi a hradecký útočník v samostatném úniku nekompromisně překonal bezmocného Fendricha.

Dynamo se tak ani tentokrát nedočkalo zlomení nepříznivé bilance. Znovu se o to pokusí 3. listopadu, kdy doma přivítá Liberec. Hradec Králové se bude téhož dne snažit využít výhody domácího prostředí k překvapení Slavie.Pardubice prohrály ve 13. kole Chance Ligy na vlastním hřišti 2:3 s favorizovanými hosty z Ostravy. V utkání přitom šli domácí do vedení zásluhou penalty Tomáše Zlatohlávka, v 72. minutě ale dokonal Baník otočku. Tým z města perníku však vyrovnal hned tři minuty nato díky třetímu ligovému zásahu Vojtěcha Patráka. Duel plný zvratů tak rozhodla až devátá minuta nastavení, kdy fanoušky hostů poslal do euforie Matěj Šín, čímž zařídil čtvrtou prohru Východočechů v řadě.

Dynamo České Budějovice - FC Hradec Králové 0:2 (0:1)

Branky: 45.+1 Kučera, 90.+3 Koubek. Rozhodčí: Všetečka - Hrabovský, Matoušek - Starý (video). ŽK: Hubínek - Spáčil. Diváci: 1985.

Č. Budějovice: Fendrich - Tischler (46. Matoušek), Čoudek, Míka, Trummer - Krch (27. Osmančík), Hubínek - Šigut (80. Ondrášek), Čermák, Ekpai (72. Ogiomade) - Adediran. Trenér: Straka.

Hradec: Zadražil - Kodeš, Petrášek, Spáčil - Klíma, Kučera (75. Samek), Dancák, Horák (58. Krejčí) - Mihálik (75. Juliš), Vlkanova - Griger (90. Koubek). Trenér: Horejš.

FK Pardubice - Baník Ostrava 2:3

Role favorita byla před utkáním jasně daná. Baník chtěl odčinit prohru s Plzní a výjezd do trápících se Pardubic měl být ideálním duelem k tomu, aby sebral tři body. Podle toho vypadal i začátek, už ve čtvrté minutě se po hlavičce Erika Prekopa rozeznělo břevno pardubické brány. Nicméně byli to domácí, kteří otevřeli skóre.

Ve 13. minutě vybojoval penaltu Štěpán Míšek, kterého ve vápně podsekl Michal Frydrych. Zlatohlávek pokutový kop bezpečně proměnil, když si počkal na pohyb Jakuba Markoviče a míč poslal na druhou stranu. O deset minut později svitla naděje i pro Baník, nicméně nedovolený zákrok Louise Lurvinka byl před pokutovým územím. Nejblíže ke srovnání byli ostravští těsně před koncem poločasu, kdy Ewerton pálil ze své tradiční pozice zpoza vápna, brankář Jan Stejskal se ale nenechal překonat a míč vyrazil.

Do druhé poloviny nastoupili baníkovci s velkou vervou, ale dlouho bez většího efektu. Po hodině hry se hosté propracovali do výraznější šance, Frydrych posadil míč centrem přesně na hlavu Prekopa, ten ale ani tentokrát nedokázal vstřelit gól. A tak musel početný fanouškovský zástup Baníku rozveselit v 62. minutě Filip Kubala, jenž tečoval centr Daniela Holzera hlavou před Stejskalem, který tak neměl šanci zakročit.

Hosté se hnali za výhrou i nadále a za aktivitu byli po faulu na Kubalu odměněni pokutovým kopem, byť jej ještě musel posvětit videorozhodčí. Ewerton penaltu kopnul suverénně a dokonal rychlý ostravský obrat. Radost souboru Pavla Hapala ale nevydržela příliš dlouho. V 75. minutě se po centru prosadil Patrák, který akrobatickým pokusem rozvlnil síť. Už to vypadalo, že se týmy rozejdou smírem, avšak v poslední minutě dlouhého nastavení se po přiťuknutí Kubaly vřítil do vápna Šín, jenž zakončil po zemi mimo Stejskalův dosah.

Baník tak po divokém utkání nakonec sebral všechny tři body i velkou pohodu do dalších dní. V příštím kole pojedou Pardubice 3. listopadu do Prahy vyzvat Bohemians. Baník se vydá do hlavního města o den dříve pokusit se zdolat Spartu.

FK Pardubice - Baník Ostrava 2:3 (1:0)

Branky: 15. Zlatohlávek z pen., 81. Patrák - 62. Kubala, 72. Ewerton z pen., 90.+9 Šín. Rozhodčí: Beneš - Hájek, Váňa - Kocourek (video). ŽK: Saňák (trenér) - Frydrych, Aririerisim. Diváci: 3326.

Pardubice: Stejskal - Jindra, Lurvink, Šimek, Surzyn - Vacek, Polyák (73. Patrák) - Pandula (46. Sychra, 90.+3 Fousek), Zlatohlávek (63. Darmovzal), Míšek (73. Krobot) - Yahaya. Trenér: Saňák.

Ostrava: Markovič - Aririerisim, Frydrych, Pojezný - Buchta, Boula, Rigo (61. Šín), Holzer (90.+5 Rusnák) - Tanko (61. Kubala), Ewerton (77. Juroška) - Prekop. Trenér: Hapal.

Sigma Olomouc - FK Jablonec

Souboj týmů, které v tomto ročníku překvapovaly ofenzivními výkony, sliboval zajímavou podívanou. Začátek zápasu byl však plný nepřesností a ani jednomu z celků se nedařilo dostat do souvislého tlaku. První větší vzrušení přinesla 14. minuta, ve které se domácí Jiří Sláma napřáhl na hranici šestnáctky ke střele z první, zákrokem se zaskvěl Jan Hanuš.

Svou šanci ke skórování měl i Jablonec, a to dvakrát během třetí desetiminutovky. V obou případech hrál hlavní roli Bienvenue Kanakimana. Zatímco v prvním případě jeho rychlý únik zhatil stejně pohotovým návratem stoper Jan Král, podruhé už se útočník Jablonce poučil a radši střílel. Tentokrát však zasáhl brankář Jan Koutný, který mezi tyčemi nahradil minule chybujícího Tadeáše Stoppena.

Když už se zdálo, že hráči budou pomalu odcházet na poločasovou pauzu, došlápl Breite na ležícího Dominika Hollého. Sudí Ladislav Szikszay mu po kontrole u videa udělil červenou kartu.

První dvacetiminutovka druhé poloviny navázala na konec té první. Hra se velmi často kouskovala a bylo zřetelné, že Sigma se zatáhne do opatrného postavení tak, aby se co nejméně projevila početní nevýhoda. Jablonec se do pevné obrany snažil pronikat zejména ze stran, ale tato taktika svůj účel nesplnila. Právě z kraje hřiště dostal v 74. minutě ve vápně míč Jan Chramosta, ale jeho obstřel neměl potřebnou razanci.

A jelikož svou šanci nedokázal zužitkovat Matěj Polidar ani domácí Jáchym Šíp, oslabená Sigma nakonec z utkání získala alespoň bod. V příštím kole pojede Olomouc 2. listopadu do Karviné, Jablonec doma vyzve téhož dne Teplice.

Sigma Olomouc - FK Jablonec 0:0

Rozhodčí: Szikszay - Mokrusch, Pochylý - Berka (video). ŽK: Fiala, Mikulenka, Dohnálek, Spáčil - Nebyla, Cedidla. ČK: 45.+5 Breite (Olomouc). Diváci: 3120.

Olomouc: Koutný - Hadaš, Dohnálek, Král, Sláma - Breite, Langer (60. Spáčil) - Vodháněl (76. Navrátil), Zorvan (90.+2 Vraštil), Mikulenka (76. Šíp) - Fiala (76. Muritala). Trenér: Janotka.

Jablonec: Hanuš - Martinec, Tekijaški, Cedidla - Čanturišvili, Beran, Nebyla (70. Alégué), Polidar - Kanakimana (46. Fortelný, 90.+2 Štěpánek), Hollý - Puškáč (7. Schánělec, 70. Chramosta). Trenér: Kozel.