eFotbal

Nejtěžší zápas Slavie v lize? Viděl jsem na hráčích, jak si oddychli, uznal Trpišovský

Jaroslav Šindelář
Antonín Kinský předvádí klíčový zákrok po hlavičce Martina Cedidly
Antonín Kinský předvádí klíčový zákrok po hlavičce Martina CedidlyMichal Beránek / CNC / Profimedia
Fanoušci Slavie možná i trochu s nadsázkou po nedělní výhře 2:1 nad Jabloncem tvrdili, že šlo o jejich nejtěžší ligový zápas v sezoně, čímž naráželi na výhru (2:1) v předchozím zápase nad Spartou. A o někdejším dlouholetém stoperovi sešívaných Luboši Kozlovi, současném kouči Jablonce, dokonce začínají mluvit jako o možném nástupci Jindřicha Trpišovského na lavičce Slavie. Čím to? Jablonec měl po snížení na 1:2 několik šancí na vyrovnání, ale neproměnil je, a sešívaní tak mohli slavit desátou ligovou výhru v řadě, a zároveň sérii deseti zápasů v Jablonci bez porážky.
Reklama
Reklama

Když gruzínský univerzál Vachtang Čanturišvili (31) v 66. minutě možná gólem ligové sezony snížil na 1:2, když se slabší levačkou trefil téměř z rohu velkého vápna přesně do šibenice, odstartoval tím mohutný tlak Jablonce za vyrovnání, který trval až do konce zápasu. 

"Nádherný gól. Ale levačkou snad jeho první v životě," chválil ho v pozápasovém rozhovoru pro O2 TV kouč Slavie Trpišovský. "Opravdu nás ten nádherný gól zvedl. Bohužel to nestačilo," doplnil ho jeho protějšek Kozel.

"Slyšel jsem, jak kapitán (Jan Bořil) křičí 'pravá noha', aby mě vytlačili do rohu. Tak jsem si to zaseknul a trefil to. Docela hezký gól," popsal svůj gól sám Čanturišvili, který hraje českou nejvyšší sezonu po angažmá ve Zlíně už sedmou sezonu, z toho druhou na severu Čech.

Jablonec od té doby Slavii sevřel před její bránou a byl to opět Čanturišvili, kdo mohl v 80. minutě, jeho další dalekonosnou ránu k tyči však tentokrát brankář Antonín Kinský vyrazil. O tři minuty později šli čtyři jablonečtí hráči na dva Slavii, velkou šanci ale "zazdil" Matěj Polidar, který zpoza vápna střílel na bránu.

Tu největší šanci na vyrovnání měl v 87. minutě stoper Martin Cedidla, který po rohu Polidara hlavičkoval z malého vápna pod břevno, Kinský však předvedl zákrok zápasu, když reflexivně paží vytáhl míč nad bránu.  

"Když hrajete proti Slavii, musíte využívat šance. Ale cítím, že jdeme správným směrem," přiznal Čanturišvili, který poukázal na to, že je Jablonec v tabulce šestý jen s jednobodovou ztrátou na čtvrtý Baník Ostrava, přitom v posledních třech sezonách hrál vždy ve skupině o záchranu.

A to se ještě Jablonečtí zlobili, že pro ně sudí Karel Rouček neodpískal v 79. minutě penaltu po zahrání rukou Tomáše Chorého v pokutovém území. Míč zasáhl Chorého pod rukáv, sudí však po konzultaci s VAR nechal ve hře pokračovat.

"Bylo tam dost pozitiv, některé věci, které se nám na hřišti povedly, jsou proti Slavii velmi cenné. Zradila nás naše kvalita na útočné půlce, a především v zakončení," přiznal Kozel, jehož tým čeká v sobotu zápas na hřišti tabulkového souseda z Olomouce.

Naopak na Trpišovském bylo znát, jak moc si třech bodů z Jablonce považuje. "Jsem maximálně spokojenej, protože jsme si to v závěru udělali mnohem těžší, než to mohlo být, čímž nechci snižovat Jablonec, který podal na konci výborný výkon. I na hráčích jsem po zápase viděl, jak si oddychli, protože to neměli vůbec lehké," přiznal kouč Slavie, kterou ve čtvrtek čeká zápas Evropské ligy na hřišti Athletiku Bilbao.