eFotbal

Semafor druhé ligy: Brno našlo nové dno, kolaps Baníku B a historické tažení Zlína

Fotbalistům Zbrojovky Brno se ve druhé lize nedaří, naposledy prohráli s rezervou Sigmy Olomouc rozdílem třídy.
Fotbalistům Zbrojovky Brno se ve druhé lize nedaří, naposledy prohráli s rezervou Sigmy Olomouc rozdílem třídy.FC Zbrojovka Brno
Chance Národní Liga má za sebou první třetinu a jedenácté kolo potvrdilo dominanci dua Zlín – Chrudim, které se usídlilo na prvních dvou příčkách tabulky. Nic nového není ani mezi kanonýry, těm vládne zkušený žižkovský snajpr Tomáš Necid, jenž rozšířil střelecké konto o další dva zářezy. I proto zmíněná trojice uvidí na semaforu serveru eFotbal.cz zelenou. Naopak brněnská bída trvá a debakl Zbrojovky zaslouží červenou.
Reklama
Reklama

Červená – trápení Zbrojovky, Baník zahodil body

Naděje umírá poslední, to je asi to jediné, čím se mohou utěšovat hráči i fanoušci Zbrojovky Brno. V posledních měsících dostali opakovaně řadu zpráv, že se vše v klubu změní k lepšímu, jenže realita vypadala úplně jinak a zklamání střídalo ještě vetší zklamání. Klub má už pár dní nového majitele a zdá se, že opravdu do budoucna může svítat na lepší časy. Po debaklu na půdě rezervy olomoucké Sigmy ale zatím klub našel jen nové dno. 

Náskok dvou bodů na sestupové pozice dává tušit, že nový majitel nesmí se změnami otálet. Jinak jeho vize směřující v první vlně k posunu do nejvyšší soutěže a umístění do 10. místa může dostat trhlinu hned na úvod a klub může místo smělého plánu řešit úplně opačné starosti směrem k propadu do MSFL.

O poznání větší starosti mají snad jen v Ostravě. Rezerva Baníku je po šesté porážce v řadě u dna tabulky. Zlomit bídu chtěl tým ve Vlašimi, byl blízko bodovému zisku, když v první minutě nastavení Baník B srovnal na 2:2. Jenže euforii vystřídalo zklamání. Za pár desítek sekund totiž Vlašim vstřelila vítězný gól a Baník se dál topí u dna.

Druhá nejvyšší soutěž se v uplynulém kole snažila držet krok s Chance Ligou, alespoň, co se červených karet týče. V sobotu se hrálo pět duelů, vyloučení bylo k vidění hned ve čtyřech z nich. Bez červené se hrálo jen v Prostějově. Zajímavé je, že ve všech čtyřech případech byl vyloučen hráč hostů.

Oranžová – varování pro Vyškov, Varnsdorf se chytil stébla

Po deseti zápasech zatím Vyškovu na třetí místo stačí skromné skóre 9:6. Na úsporný model najel tým, který hraje v drnovickém azylu, už v minulém kole, kdy proti béčku Sparty padl 0:1. Gól nedal ani o víkendu, kdy hrál na půdě trápícího se Táborska. Ostatně na jeho půdě se skutečně setkaly dvě nefunkční ofenzivy. Táborsko zatím dalo jen osm branek a byla to pro něj druhá bezgólová remíza za sebou. 

Pro Vyškov jde o jasné varování, že pokud chce pomýšlet na top trojku, musí zabrat. S bodem byli ale trenéři Vyškova nakonec spokojení, v 73. minutě byl totiž vyloučen Ousmane Conde. 

Remízu brali i borci z Varnsdorfu. Remízu vystřelil v Prostějově hostům pět minut před koncem Tobi Babatunde – Nigerijec, který už působil ve finské či marocké lize. Tým ze severu Čech tenhle bod hodně potřeboval, aby přerušil sérii čtyř porážek v řadě a zastavil pád tabulkou. Momentálně je jedenáctý, Prostějov desátý.

Zelená – jízda lídrů, klobouk dolů před Necidem

Zlín každým zápasem dokazuje, že mašíruje směrem k návratu do nejvyšší soutěže. Po další výhře nad rezervou Sparty 2:0, kterou zařídili mazáci Vukadin Vukadinovič a Tomáš Poznar, opět dostává zelenou. Dá se sice argumentovat tím, že má Zlín v podstatě ligový tým. Jeho bilance prostě úctyhodná, což potvrzují čísla a statistiky.

Je v čele tabulky. Na kontě má 28 bodů, což je v této fázi soutěže nejvíce v historii druhé nejvyšší soutěže. Dominanci týmu pak umocňuje skóre 15:3. Očividně funguje obrana. A když zaváhá, v bráně vše jistí zkušený Stanislav Dostál. Ten udržel hned sedm nul. Vypadá to, že k přímému postupu má tým trenéra Červenky našlápnuto. 

Skvěle si i nadále vede Chrudim, která je v závěsu za lídrem o tři body zpět. Na půdě Líšně okopírovala zlínskou výhru 2:0 a svěřenci trenéra Jindřicha Tichaie dokonce skórovali i ve stejných minutách jako ševci, tedy ve 12. a 35.!

Hodně vidět byl i kanonýr Tomáš Necid. Ten vstřelil Opavě dvě branky a Žižkov bral výhru 4:1. Na kontě má už osm gólových zářezů z deseti utkání a vládne střelecké tabulce soutěže. Pikantní příchuť měl zmíněný duel i z pohledu trenérů. Marek Nikl a Tomáš Zápotočný společně vedli v minulé sezoně České Budějovice. Nikl, jenž se Žižkovem slavil výhru, dostal v Dynamu padáka jako první a neskrýval zklamání, že Zápotočný v jihočeském klubu tehdy zůstal. Na vyhazov ale ani Zápotočný nečekal dlouho, a tak se oba kouči potkali ve druhé lize. Nikl sice tvrdil, že minulosti neřešil, výhra ale jistě chutnala sladce.