eFotbal

Kalvach varuje před Ludogorcem. Vyměnili trenéra, bude to nepříjemný soupeř

Lukáš Kalvach se raduje z gólu do sítě Frankfurtu.
Lukáš Kalvach se raduje z gólu do sítě Frankfurtu.FC Viktoria Plzeň / Jan Kubíček
Fotbalisté Plzně ve čtvrtek nastoupí k druhému utkání hlavní fáze Evropské ligy. Západočeši před týdnem nečekaně remizovali ve Frankfurtu 3:3 a překvapivý bod chtějí potvrdit domácím vítězstvím nad Ludogorcem Razgrad, které by zvýšilo jejich šance na postup. Bulharský šampion na úvod ligové fáze prohrál doma se Slavií 0:2 a v Doosan areně ho povede nový trenér Igor Jovičevič. Ludogorec v roce 2016 vyřadil Plzeň v kvalifikaci Ligy mistrů, tentokrát je ale favoritem Viktoria.
Reklama
Reklama

Svěřenci trenéra Miroslav Koubka ve Frankfurtu ještě v 85. minutě prohrávali 1:3, ale v závěru proti vítězi soutěže ze sezony 2021/22 senzačně srovnali. Po změně formátu pohárů v nové, ligové fázi Evropské ligy vytvořilo všech 36 týmů jednu společnou tabulku. Všechny celky odehrají osm zápasů s různými soupeři. Prvních osm mužstev postoupí přímo do osmifinále, kluby na devátém až 24. místě čeká úvodní kolo vyřazovací části.

"Remíza ve Frankfurtu byla určitě skvělým výsledkem, ale teď je potřeba na ni navázat doma. Čeká nás těžký soupeř, ale na zápas se hodně těšíme a budeme chtít s podporou fanoušků uspět," řekl ofenzivní univerzál Pavel Šulc, jenž ve Frankfurtu jednou skóroval.

Viktoria po nečekaném výsledku z Německa o víkendu jen remizovala s Mladou Boleslaví 1:1, v domácí lize podruhé za sebou nezvítězila a na vedoucí Slavii ztrácí po devíti duelech z třetího místa už sedm bodů.

Západočeši vyhráli jediný z posledních pěti soutěžních zápasů, před soubojem s Ludogorcem se ale mohou opřít o skvělou pohárovou bilanci. V soutěžích UEFA nenašli přemožitele v základní době už 21 utkání a doma v nich desetkrát po sobě neprohráli a neinkasovali.

"Zregenerovali jsme a chystáme se na Ludogorec. Víme, že vyměnili trenéra. Dostanou nový impulz, bude to nepříjemný soupeř. Musíme se maximálně připravit a pokusit se to zvládnout," řekl jeden z plzeňských kapitánů Lukáš Kalvach.

Ludogorec po porážce se Slavií sáhl k trenérské změně. Dočasného kouče Zahariho Sirakova vystřídal Chorvat Jovičevič, jenž v minulosti vedl Dinamo Záhřeb či Šachtar Doněck. Jeho noví svěřenci o víkendu zvítězili v bulharské lize na stadionu Botevu Vraca 2:0 a se zápasem k dobru se dělí o vedení v tabulce.

Tým z Razgradu, v jehož kádru je řada cizinců včetně několika Brazilců, prohrál jediné z posledních 10 soutěžních utkání. Do Evropské ligy přešel po neúspěchu v kvalifikaci Ligy mistrů, v hlavní fázi pohárů je podeváté za sebou.

V minulé sezoně Ludogorec vypadl v úvodním kole vyřazovací fáze Evropské konferenční ligy se Servette Ženeva, přes který pak postoupila Plzeň. Viktoria následným postupem do čtvrtfinále dosáhla na své pohárové maximum. Celek z Razgradu v minulosti vedl český trenér a bývalý kouč Plzně Pavel Vrba.

Zápas začne ve čtvrtek v 21:00.