eFotbal

Měl být rekordem Plzně, ale Frankfurt přestup zrušil. Dnes se Durosinmi chystá v cizině

Smolař Rafiu Durosinmi Místo přestupu do Frankfurtu dlouhá pauza způsobená zraněním.
Smolař Rafiu Durosinmi Místo přestupu do Frankfurtu dlouhá pauza způsobená zraněním. FC Viktoria Plzeň
Musí ho bolet u srdce. Tvrdě maká v posilovně, ale do míče si ještě pěknou chvíli nekopne. A přitom by nebylo sledovanější osoby, kdyby se v utkání Evropské ligy mezi Frankfurtem a Viktorií Plzeň objevil na trávníku. Jednadvacetiletý Nigerijec Rafiu Durosinmi (21) byl totiž na přelomu roku jednou nohou v bundesligovém klubu. Plzeň už se těšila na miliony eur, jenže tečku za pohádkovým příběhem se nepovedlo udělat.
Reklama
Reklama

Durosinmi byl na začátku minulé sezony hitem. Střílel góly v české nejvyšší soutěži, prosazoval se i na úrovni Konferenční ligy, a tak nebylo divu, že se v médiích každou chvíli objevilo jméno některého ze zájemců o jeho služby. Až se mladému Nigerijci musela zatočit hlava a plzeňský pokladník také v představách vyhlížel částku kolem 10  milionů eur v klubové kase.

První zádrhel přišel ve chvíli, kdy se kometa české nejvyšší soutěže nešťastně zranila po souboji s brankářem Viktorie Mariánem Tvrdoněm. V tu chvíli to vypadalo na malou sportovní tragédii. Tehdy dvacetiletý Nigerijec si vážně poranil koleno a bylo jasné, že jej čeká dlouhá pauza. Zmar vystřídalo světlo na konci tunelu. Bundesligový klub totiž neztratil o služby útočníka Viktorie Plzeň zájem, on sám také neskrýval, že odchod do Frankfurtu je jeho jasnou prioritou. 

Kluby sice nějaký čas řešily výši odstupného, ale nakonec i tady došlo k dohodě, a tak se na přelomu roku čekalo na happy end příběhu. Zbývalo, aby hráč prošel úspěšně zdravotní prohlídkou a bylo by hotovo. Pak ale přišel šok. Německý klub sice věděl o tom, jaké zranění kolena africký forvard  má, jenže důkladné testy odhalily i další problémy. Podle různých spekulací měl mít Durosinmi potíže s kotníkem. Natolik vážné, že kvůli tomu klub od jednání ustoupil.

To byla pro všechny v západočeském klubu pořádná rána. Zraněný Nigerijec byl zklamaný, stejně jako plzeňský klub, který už pomalu sahal po milionech eur. Ty by se mu náramně hodily, ale musel to zvládnout bez nich.

„Byl to obrovský šok, vážně už chyběla jen tečka v podobě úspěšné prohlídky. Všechno bylo dojednané,“ vzpomíná na situaci z přelomu roku zdroj eFotbalu, který má blízko k plzeňskému celku. „Bylo to jako byste někam chtěl jet autem, to auto by přijelo a vy byste do toho auta nemohl nastoupit. Tak blízko to bylo.“ 

Hráč pak následně podstoupil operaci a momentálně se léčí v zahraničí. Od plzeňského klubu má maximální možnou podporu, chce, aby se hráč vrátil na trávník v plné síle. „Momentálně hráč posiluje, v říjnu by měl začít běhat. A může se stát, že se na konci podzimu může objevit na hřišti. Ale jen za předpokladu, že bude stoprocentně zdravý. Při délce jeho léčení už protažení pauzy o nějaký týden nebude hrát roli, klub bude dbát na maximální připravenost hráče, nebude riskovat,“ říká zdroj eFotbalu.

Jisté je, že na konci srpna muselo Durosinmiho pořádně zabolet u srdce, když viděl, že Plzni přisoudil los Evropské ligy za soupeře právě německý Frankfurt. 

Na stadion bundesligového klubu asi v roli diváka nezavítá, v hlavě se mu ale jistě bude honit, co by ho čekalo, kdyby měl jeho příběh šťastný konec. Realita je jiná a Nigerijec se musí soustředit na to, aby se v plné síle vrátil na hřiště a pak se pokusil zaujmout natolik, aby se dočkal pohádkové šance číslo 2.