eFotbal

Hrůzostrašný večer pro Real. Dvougólový Lewandowski nasměroval Barcelonu k výhře v El Clásicu

Šimon Votava
Hrdinou zápasu se stal díky dvěma trefám během dvou minut polský kanonýr Lewandowski.
Hrdinou zápasu se stal díky dvěma trefám během dvou minut polský kanonýr Lewandowski.Juanjo Martín / EPA / Profimedia
Nejsledovanější fotbalový zápas planety jednoznačně ovládla Barcelona. Ta v El Clásicu potupila Real Madrid na jeho hřišti 4:0 a ukončila jeho 42 zápasů dlouhou neporazitelnost v LaLize. Navíc zvýšila náskok v čele ligy na svého odvěkého rivala na významných šest bodů. I když skóre vypadá hrozivě a ojediněle, Barca tímto výsledkem uspěla na jevišti bílého baletu potřetí za posledních devět let.
Reklama
Reklama

Katalánci tak utnuli 42 zápasů dlouhou ligovou sérii bílého baletu bez porážky. V poslední možné chvíli uhájili vlastní rekord, v letech 2017 a 2018 totiž právě oni nenašli přemožitele ve 43 ligových kláních v řadě. Lví podíl na triumfu domácích měl dvougólový Robert Lewandowski, jenž si tak letos napříč soutěžemi připsal již 17 branek. V 77. minutě se navíc stal nejmladším střelcem v historii tohoto derby Lamine Yamal.

Nejvěhlasnější derby rivalů doprovázelo několik příběhů. Barcelona na sebe upozorňovala výrazně omlazeným kádrem. Stejně jako v týdnu, kdy si v Lize mistrů poradila s Bayernem, i proti Realu Madrid nastoupila hned s šesticí hráčů povětšinou z akademie La Masia, jejichž průměrný věk činil 19,7 let. Bílý balet pak byl napěchovaný útočně laděnými superhvězdami, které pěti góly ve druhé půli otočily reprízu finále milionářské soutěže s Dortmundem.

Duel se hrál ve vysokém tempu od úvodního hvizdu. Ve 12. minutě sklepl dlouhý nákop soupeře 17letý stoper Pau Cubarsí přímo před Kyliana Mbappého, jenž jen těsně neuspěl s pokusem o přehození gólmana z dálky. Vzápětí vyslal Robert Lewandowski na druhé straně bravurní patičkou do průniku Yamala, ani on ale nadějné situace nevyužil.

Krátce nato vybídl na hraně ofsajdu nabíhající Mbappé přihrávkou napříč vápnem k lehké dorážce Judea Bellinghama, neuvěřitelně se ale na brankové čáře natáhl gólman Iňaki Peňa. Ve 22. minutě protančil do vápna z levého křídla rychlonohý Vinícius Júnior, ve skvělé pozici ale minul bližší tyč. Mbappému se další hraniční náběh vymstil na přelomu půlhodiny hry, kdy mu radost z přelobování brankáře vzal praporek pomezního.

Po výměně stran potvrdil neuvěřitelnou formu 36letý Lewandowski. Naběhl si na učebnicovou přízemní průnikovku Marca Casada a již za hranicí vápna zkušeně uklidil míč k bližší tyči. Druhý zásah přidal polský snajpr téměř vzápětí, když nekompromisní hlavičkou po centru Alejandra Baldeho potrestal alibistickou pasivitu obou stoperů Bílého baletu. 

Když už se v 65. minutě vyvaroval Mbappé ofsajdu, vylámal si v nadějné příležitosti zuby na Peňovi. Několik sekund nato brankáře znovu překonal poté, co ukvapil náběh. To mohl potrestat o pár chvil později završením hattricku Lewandowski, hned dvě vyložené příležitosti uvnitř vápna ale zahodil.

Ke slovu se znovu přihlásil mrštný Francouz, ani tentokrát ale zevnitř pokutového území na Peňu nevyzrál. V 77. minutě se zblízka prosadil Yamal, když zvolil odvážnou zakončení ranou pod břevno na bližší tyči. Utrpení domácích fanoušků završil Raphinha lahůdkovým lobem po samostatném průniku.

V pořadí 258. El Clásico tak s přehledem ovládli hosté a úhlavnímu rivalovi odskočili v čele tabulky na rozdíl šesti bodů. V příštím kole LaLigy vyrazí Real Madrid 2. listopadu na hřiště Valencie, Barcelona doma přivítá v katalánském derby Espanyol o den později.

Madrid - FC Barcelona 0:4 

Branky: 54. a 56. Lewandowski, 77. Yamal, 84. Raphinha