eFotbal

Bod ze Stuttgartu má cenu zlata, chválil Spartu Koller. Obrovsky vyspěla, smekl i Vaclík

Sparta na půdě Stuttgartu uhrála v Lize mistrů remízu 1:1, od expertů pršela na letenský tým chvála.
Sparta na půdě Stuttgartu uhrála v Lize mistrů remízu 1:1, od expertů pršela na letenský tým chvála.AC Sparta Praha
Velkou chválu si vysloužila pražská Sparta za své druhé vystoupení v hlavní fázi Ligy mistrů, kdy uhrála na půdě Stuttgartu remízu 1:1. „Má cenu zlata, opravdu jsem to nečekal. Ale Sparta to odmakala a remízu si zasloužila,“ hodnotil duel bývalý kanonýr Jan Koller ve studiu Nova Sport. „Byla vidět velká vyspělost Sparty proti loňsku, kdy hrála v uvozovkách naivně proti Liverpoolu. Letos si to nedovolili a hráli výborně,“ chválil Tomáš Vaclík, bývalý gólman Letenských.
Reklama
Reklama

Stuttgart patří mezi bundesligovou špičku, doma body moc nerozdává, spíš na vlastním stadionu sype soupeřům porce gólů. Třeba Dortmund si jich odvezl pět. Jenže Letenští se na hřišti favorita vytáhli. "Sparta mě mile překvapila. Ve druhé půli byla pod tlakem, v hlubokém bloku, ale na druhou stranu do vážnější šance Stuttgart ani nepustila, domácí si nevěděli rady, takže velký palec nahoru pro Spartu. Odmakala utkání a bod si zasloužila."

Bývalý obránce Sparty Milan Fukal připomněl, že v Německu uhrála na hřišti Frankfurtu také Plzeň. "Tohle chceme, přímé souboje s těmi nejlepšími v Evropě. A Sparta dokázala, že po výhře nad Salcburkem, která byla relativně snadnější, že dokáže odehrát skvělý zápas i proti takhle velkému týmu,“ chválil Fukal. A nic na tom nemění fakt, že Stuttgart není na startu soutěže v optimální formě.

"Nemohli jsme čekat, že tam ze strany Sparty bude devadesát minut obrovské kvality a šancí na její straně. Bod má cenu zlata, je to obrovská zkušenost, kterou si v průběhu Ligy mistrů určitě připomenou a budou z toho čerpat,“ věřil.

Vaclík konstatoval, že ve druhé půli Stuttgart přidal a zatlačil Spartu. "Tady ale byla vidět obrovská vyspělost Sparty, třeba oproti loňsku, kdy hráli v uvozovkách naivně proti Liverpoolu. Letos si to zatím nedovolili a hráli výborně. Jsou výborně připravení kondičně, vědí, co mají hrát a dělat. Celý druhý poločas byli zatlačení, ale nedovolili Stuttgartu nějakou vážnější šanci. Naopak Birmančevič měl velkou šanci, takže to mohlo být i veselejší,“ konstatoval.

Jedinou velkou možnost dala německému týmu špatná rozehrávka brankáře Vindahla. "Nic vážnějšího neměli. Naštěstí to gólman napravil,“ oddechl si Koller.

Sparta naopak hrozila po dlouhých autech. Experti ve studiu se shodli na tom, že jde o velkou zbraň současné Letenských. "Na Stuttgart to platilo,“ uznal bývalý kanonýr a vysvětlil v čem je kouzlo zmíněné herní činnosti. "Rukou pošlete přesnější míč, lépe se zaměříte na spoluhráče. I za mé éry se to hodně praktikovalo,“ dodal.

Experti pak pochválili defenzivní řadu Sparty. "Blokovali střely, třeba Vitík zastavil jasný gól, ta střela už šla do brány,“ prohlásil Koller. "Kluci hráli na pokraji sebeobětování, zaslouží uznání, bod si zasloužili.“

Fukal s Vaclíkem se shodli, že Letenští určitě napravili dojem i výsledek z ligové bitvy se Sigmo Olomouc (2:3). "Stoprocentně, ukázali, proč jim trenér věřil a nesahal do sestavy. Sparta zažívá něco jiného než v domácí soutěži. Tam spíš útočí, do hlubokého bloku se nedostanou a je super zjištění, že to zvládnou na půdě vicemistra bundesligy,“ zněla chvála na adresu českého mistra.

Výsledkem je fakt, že má Sparta po dvou zápasech hlavní fáze Ligy mistrů slibné čtyři body. "Zvládli zápas proti TOP týmu, zvedne jim to sebevědomí. Věřím, že získají ještě nějaké body a postoupí dál,“ nešetřil optimismem Koller.

Gólman Vaclík jen souhlasně přikyvoval. "Tenhle bod se může hodit. Příště hrají na City, pak je čeká Brest. Když to doma zvládnete, máte sedm bodů. A přitom se mluvilo o tom, že s osmi, devíti body se už může postoupit dál. Pro kluky jsou to i zkušenosti, hrát před 60 tisíci diváky. Je super, že po nepovedeném ligovém pátku přijde taková reakce,“ chválil Vaclík.

Fukal přiznal, že Spartu čeká pořádně náročný říjen. "A určitě už nebude chtít zažít to, co proti Olomouci. Teď v Lize mistrů ukázali fantastický výkon. Teď vletí na Slavii a dál se uvidí. Když se na to podívám z pohledu českého fanouška, přejme si, aby takhle v Evropě hrála Slavia i Plzeň,“ dodal.