eFotbal

Čechům jde o všechno. Zvládnou v bitvě na dálku proti Skotsku uhájit druhý koš?

Radost českých fotbalistů z gólu Tomáše Chorého.
Radost českých fotbalistů z gólu Tomáše Chorého.ČTK / CPA
Páteční výhra nad Albánií nepřinesla české reprezentaci jen tři body do tabulky Ligy národů, ale také šest klíčových bodů do žebříčku FIFA, podle nějž se bude v prosinci losovat kvalifikace o MS 2026. Češi jsou momentálně mezi evropskými týmy na 24., tedy na posledním místě, které je drží ve výhodnějším druhém koši. Na 25. Skotsko má v tuto chvíli náskok 17 bodů, Skotové však mají k dobru sobotní duel Ligy národů v Chorvatsku (18.00).
Reklama
Reklama

Jak klíčový zisk šesti bodů proti Albánii a v září proti Ukrajině byl, ukazuje žebříček evropských zemí v rámci FIFA. Zatímco na Skoty mají Češi již zmíněný 17bodový náskok, na 20. Slováky ztrácejí už jenom sedm bodů, na Rumuny a Řeky body dva a Nory jeden bod.

Šance, že se Češi udrží ve druhé koši, tedy není malá, vše ale záleží na tom, jak si povedou ve zbylých třech zápasech Ligy národů - v pondělí ve Vratislavi proti Ukrajině a v listopadu v Albánii a doma s Gruzií.  

Během losu kvalifikace budou týmy rozřazeny do 12 skupin, z nichž šest bude pětičlenných a šest čtyřčlenných. Kvalifikace se včetně baráže bude hrát od 21. března 2025 do 31. března 2026. Na světový šampionát postoupí nejlepší tým z každé skupiny, o zbylá čtyři místa bude bojovat nejlepších 16 týmů z Ligy národů, které si nezajistily postup z kvalifikace. Princip baráže jsme popsali ZDE.

Mistrovství světa, které se v roce 2026 bude hrát v USA, Mexiku a Kanadě tentokrát v tradičním termínu na přelomu června a července, bude mít poprvé 48 účastníků, tedy o 16 víc než na minulých šampionátech. Evropě stoupla kvóta účastníků ze 13 na 16 týmů. Oněch 48 týmů bude rozděleno po 12 skupinách po čtyřech. Do play off postoupí dva nejlepší týmy z každé skupiny a osm nejlepších týmů ze třetích míst.

Češi si v samostatné historii zahráli na závěrečném šampionátu jen v roce 2006, naopak na Euru si zahráli dosud ve všech osmi případech.