eFotbal

Červův gól nestačil. Česko bralo v Lize národů s Ukrajinou bod, soupeř srovnal z penalty

 Český reprezentant Lukáš Červ a Taras Stepanenko z Ukrajiny v akci během utkání Ligy národů.
Český reprezentant Lukáš Červ a Taras Stepanenko z Ukrajiny v akci během utkání Ligy národů.ČTK / Taneček David
Čeští fotbalisté remizovali v pondělním utkání Ligy národů s Ukrajinou 1:1. Tým trenéra Ivana Haška poslal před přestávkou do vedení Lukáš Červ, po přestávce na neutrální půdě v Polsku vyrovnal z pokutového kopu Artem Dovbyk. Češi jsou se sedmi body v čele skupiny, Gruzie s Albánií mají po čtyřech odehraných duelech 6 bodů. Ukrajina má na kontě 4 body a je ve skupině zatím poslední.
Reklama
Reklama

Čeští fotbalisté remizovali ve čtvrtém kole Ligy národů B ve venkovním zápase s Ukrajinou 1:1. Na stadionu v polské Vratislavi jako první udeřili hosté, když svou premiérovou trefu v národním týmu Livellllllllnáležitě oslavil plzeňský záložník Lukáš Červ. Po změně stran pak sice z pokutového kopu srovnal Artem Dovbyk, hráči v červených dresech se však i přes výslednou dělbu bodů osamostatnili na prvním místě skupiny.

Reprezentační tým Česka předvedl v utkání s Albánií nejlepší výkon pod Ivanem Haškem a po zasloužené výhře 2:0 se posunul na dělené první místo za Gruzii, a napravil tak úvodní výprask právě ze hřiště tohoto soupeře. Na páteční výkon chtěli hosté navázat také ve Vratislavi, na kterou měli Češi velmi příjemné vzpomínky z mistrovství Evropy 2012. Na tomtéž stadionu tehdy ovládli dva ze tří skupinových duelů a postoupili do čtvrtfinále.

Jako první nicméně zahrozili hráči ve žlutých dresech. Mychajlo Mudryk už v páté minutě na levém křídle předstihl Vladimíra Coufala a zpětnou přihrávkou na úroveň penalty našel nabíhajícího Mykolu Šaparenka. Ten ale míč netrefil ideálně a vysoko přestřelil. U zrodu první české šance stál Coufal, jenž dlouhý centr vrátil na Pavla Šulce a ve formě hrající záložník tvrdou ránou prověřil Anatolije Trubina. O chvíli později už se však hráči v červeném dočkali. Balon se po rohovém kopu odrazil za vápno k Červovi, a ten jej z voleje nekompromisně poslal k bližší tyči. Fotbalista plzeňské Viktorie navíc svůj premiérový reprezentační gól bujaře oslavil.

Po půlhodině hry se v další příležitosti národního týmu objevil Václav Černý, který si navedl na hranici šestnáctky míč na levačku a vypálil k bližší tyči, branku Trubina ale těsně minul. Krátce před odchodem do šaten mohl po odstavení Tomáše Součka vyrovnat Mudryk, v koncovce však selhal a Matěje Kováře nepřekonal. V samém závěru první půle dopravili hosté míč do sítě podruhé, přesná dorážka Martina Vitíka po zakončení Tomáše Chorého nicméně přišla z ofsajdového postavení, a trefa tak neplatila.

Dobrý český dojem z první půle zkazil úvod druhého dějství, kdy Ladislav Krejčí podle rozhodčího zahrál ve vápně rukou a Ukrajinci kopaliČTK penaltu. Té se ujal Dovbyk a zakončením do protipohybu Kováře srovnal. Pak přišla poměrně hluchá pasáž, kterou přerušil až na prahu závěrečné desetiminutovky Coufal. Bek West Hamu výborným přízemním centrem našel střídajícího Jana Klimenta, jenž ovšem z první nedokázal zasunout míč za Trubina. Posléze pak Oleksandr Zubkov z přímého kopu pořádně prověřil Kováře, ten ale dokázal nepříjemně letící pokus vytěsnit.

Z neutrální polské půdy si tak nakonec Haškovi svěřenci odvezli remízu. Češi budou získané první místo ve skupině hájit 16. listopadu na hřišti Albánie, zatímco Ukrajina v tentýž den zavítá do Gruzie.

Albánie vyhrála v Gruzii

V základní sestavě Albánie nastoupili spoluhráči ze Sparty Indrit Tuci a Qazim Laci. Vítězná akce se zrodila v 48. minutě. Tuci, jenž si v pátek proti Česku odbyl reprezentační debut, připravil střeleckou pozici Asllanimu a ten se ranou k tyči nemýlil.

Výběr brazilského trenéra Sylvinha zvítězil v Lize národů podruhé. Gruzínci po úvodních dvou výhrách včetně té zahajovací 4:1 proti české reprezentaci podruhé za sebou prohráli. V pátek podlehli stejným poměrem Ukrajině, která od 20:45 vyzve v polském azylu ve Vratislavi Čechy.

Liga národů

Skupina B1

Ukrajina - Česko 1:1 (0:1) ONLINE ZE ZÁPASU ZDE

Branky: 53. z pen. Dovbyk - 18. Červ. Rozhodčí: Cuadra - Porrasová, Prieto - Munuera (video, všichni Šp.). ŽK: Kryskiv - Chorý, Červ, Kliment, Lingr.

Ukrajina: Trubin - Konoplja (80. Tymčyk), Zabarnyj, Talovjerov, Matvijenko - Stepanenko (64. Kaljužnij) - Huculjak (22. Zubkov), Šaparenko (64. Kryskiv), Sudakov, Mudryk - Dovbyk (80. Jaremčuk). Trenér: Rebrov.

Česko: Kovář - Coufal, Vitík, Krejčí, Bořil (70. Zmrzlý) - Souček, Červ - Černý (58. Lingr), Šulc (90.+1 Kuchta), Provod (58. Hložek) - Chorý (70. Kliment). Trenér: Hašek.

Gruzie - Albánie 0:1 (0:0)

Branka: 48. Asllani.