eFotbal

Souček: Že mě ve West Hamu kritizovali? Tak to někdy chodí. Užívám si, že jsem opět nahoře

Tomáš Souček na tiskové konferenci ve Vratislavi před zápasem s Ukrajinou
Tomáš Souček na tiskové konferenci ve Vratislavi před zápasem s UkrajinouKrzysztof Zatycki/ZUMA Press Wir / Shutterstock Editorial / Profimedia
S velkým odhodláním nastoupil v neděli odpoledne před novináře na tiskové konferenci v polské Vratislavi kapitán české reprezentace Tomáš Souček (29) před zápasem s Ukrajinou (pondělí, 20:45). Užívá si totiž, že se mu daří jak v národním týmu, tak ve West Hamu, kde byl přitom ještě nedávno experty silně kritizovaný a trenér Julen Lopetegui ho vyřadil na čas ze základní sestavy.
Reklama
Reklama

"Je to fotbal, jednou jste nahoře, jednou dole a mění se to každou chvíli. Platí to jak v reprezentaci, tak na klubové úrovni. My hráči děláme všechno pro to, ať jsme na vrcholu co nejdéle. Máme od léta nového trenéra a v kádru bylo v létě hodně změn, ale věřím, že se to všechno ustálí," řekl Souček novinářům.

Tomáši, kde se podle vás zlomilo, že jste po turbulentní době zpátky v dobré náladě?  

"Pomohla nám výhra 4:1 v posledním zápase a my se všichni budeme po reprezentační pauze těšíme, až na to navážeme. Teď máme dobrou pozici a vím, že na mě bude trenér sázet. Je to pro mě jednoduché, chci být platný jak v reprezentaci, tak v klubu ve vápnech a být co nejvíc prospěšný týmu. A zároveň pomoci týmu vůdcovstvím."

S čím do pondělního zápasu s Ukrajinou půjdete?

"Všichni známe obrovskou sílu Ukrajiny, mají spoustu individualit, které hrají v top týmech. Ukázali nám už v Praze jak jsou silní, pro nás je ale obrovská motivace je porazit i tady. Pro ně je to důležitý zápas, ale stejně tomu je to i u nás. Ten zápas hodně napoví o konečné podobě tabulky."

Z čeho budete čerpat po povedeném zápase s Albánií?

"Zápas s Albánií se nám povedl, máme tři body, předvedená hra i podpora fanoušků byla vynikající, takže jsme spokojení. V zápase před tím s Ukrajinou to bylo podobné, takže jsem na ten tým pyšný. Chceme ten výkon přenést i do zápasu s Ukrajinou, protože to je důležitý zápas."

Šlo poznat, že týmu pomohl návrat k rozestavení 4-2-3-1. Jaký je na to váš názor?

"Má tento systém rád, protože ho znám z klubu. Zápas se nám povedl, pro nás je navíc dobré, že ten systém můžeme průběžně měnit a pro soupeře jsme nečitelní."

Hodně se v poslední době mluví o únavě hráčů po nabitém programu. Co vy na to?

"Říká se teď všude, že těch zápasů je pro hráče hodně, ale podle mě je to pořád o hlavě. Po každém povedeném zápase je ta psychika lepší a únava jde stranou. Věřím proto, že se celý tým na ten zítřek těší a zítra (v pondělí) budeme na ten zápas připraveni."